Pagina 1 con 2 12 UltimoUltimo
Visualizza risultati da 1 A 10 con 17
    L'utente Ciclista Avatar koniu031
    Si unì la
    02 2012
    Vive in
    settembre
    Automatico
    Alfa 156 2,4 20v 175km

Domyślnie [147] Non funziona l'apertura del bagagliaio

Ciao.
    Od wczoraj mam problem z moją alfą a mianowicie nie idzie otworzyć bagażnika ani z pilota ani przyciskiem. jedynie po włączeniu zapłonu i wyłączeniu chwilę działą potem przestaje reagować. Cały centralny działa otwiera i zamyka porta.
    Nie wiem czy nie jest to powiązane z kolionym problemem co wystąpił jak otworze zamek pilotem albo kluczykiem a następnie otworzę drzwi to światełko na podsufitce sie nie zapala ale nie podświetla sie licznik kilometrów i lampki w drzwiach sie nie zapalają.

› Więcej...: [147] Non funziona l'apertura del bagagliaio

L'utente Dwusuwowiec Avatar damiankck
    Si unì la
    01 2012
    Vive in
    Клобуцк
    Automatico
    Alfa Romeo 147 1.6 16v 120 KM

Domyślnie

kolego u mnie stało się coś podobnego wiec pozwolę się podpiąć
    mianowicie, gdy chce otworzyć kufer z przycisku to działa jedynie na włączonym zapłonie, a jak chce z pilota to jest na tej zasadzie że gdy samochód jest otwarty to działa a jak nie to nie. Wcześniej było normalnie wiec proszę o poradę

L'utente Ciclista Avatar koniu031
    Si unì la
    02 2012
    Vive in
    settembre
    Automatico
    Alfa 156 2,4 20v 175km

Domyślnie

Jeszcze zauważyłem że jak włączę Radio to zaczyna działać wiec podejrzewam że chodzi o przekaźnik co złącza zasilanie do computera jak by nie dostawał sygnału od sterownika centralki

L'utente Znawca Avatar PiterR
    Si unì la
    09 2009
    Vive in
    Wadowice / Cracovia
    Automatico
    Era - AR147 ..

Domyślnie

Trochę odkopie temat bo nurtuje mnie jedna rzecz ... miałem dokładnie ten sam problem od wczoraj, kiedy to przez 2-3h grało Radio w samochodzie jak go sprzątałem. No i później wielkie halo bo nie da się bagażnika otworzyć z pilota, bo nie działają liczniki, podświetlenie samochodu. Więc zrobiłem to co zrobił kolega powyżej - włączyłem radio bez zapłonu, wszystko zaczęło działać (tak jakby radio odpaliło całą elektrykę w samochodzie). To myślę sobie - wyłączę radio. Cyk - i wszystko wróciło do normy, tj. bagażnik, liczniki, podświetlenie działają. Sprawdzałem parę razy i wszystko jest ok, łącznie z radiem. Więc najważniejsze pytanie - co ma piernik do wiatraka (czyt. co ma radio do całej tej reszty) ?
    Ultima modifica di PiterR ; 11-08-2013 circa 23:02
    Oggi viviamo le nostre memorie futuri ..

L'utente Stallion Avatar Rufi76
    Si unì la
    06 2013
    Vive in
    Kraków, Polonia
    Automatico
    Alpha 147 1.6 16V 120 km

Domyślnie

Może akumlator zaczyna padać i był za duży spadek napięcia i elektryka sfiksowała a po włączeniu radia się zresetowała. Gdzieś czytałem że elektryka w alfie jest dość wrażliwa na spadki napięcia na akumlatorze. Musiałbyś pograć na radiu i sprawdzić jakie będzie napięcie na akumlatorze.

Si unì la
    09 2009
    Vive in
    Wadowice / Cracovia
    Automatico
    Era - AR147 ..

Domyślnie

Tylko, że aku praktycznie nowe...a potem jechałem samochodem jakieś 60 km to Radio cały czas grało i wszystko działało. Tylko właśnie po wyłączeniu zapłonu i odczekaniu bodajże minuty wszystko się odcinało. Chyba, że radio odpaliło właśnie jakiś "tryb awaryjny" i trzeba było go ręcznie wyłączyć.

L'utente Ciclista
    Si unì la
    09 2009
    Vive in
    Bielsko-Biala
    Automatico
    Alfa Giulietta Veloce - biała :-)

Domyślnie

Mam coś podobnego, z tym że czasami bagażnik nie otwiera się ani z pilota ani z guzika w kabinie - głównie po tym, jak samochód stoi zamknięty - choć oczywiście nie zawsze (jak wspominałem czasami nie otwiera się nawet z guzika w kabinie). Dopiero 5-6 próba sprawia, że bagażnik się otwiera. CO CIEKAWE, światła migają jak przy otwarciu bagażnika, ale klapa się nie odchyla. Oczywiście zawsze gdy jadę do ASO, problem znika i tak w koło Macieju...

Si unì la
    09 2009
    Vive in
    Wadowice / Cracovia
    Automatico
    Era - AR147 ..

Domyślnie

Spróbuj z tym radiem. Wsiądź do auta, odpal Radio (bez zapłonu) a potem je wyłącz.

Si unì la
    09 2009
    Vive in
    Wadowice / Cracovia
    Automatico
    Era - AR147 ..

Domyślnie

I niestety za szybko się cieszyłem - problem jak był tak jest dalej i nie mam pomysłu jak sobie z nim poradzić ktoś ma jakiś pomysł ? Wydaje mi się, że poza radiem będzie to miało jakiś związek z przyciskiem zamykania/otwierania samochodu z wewnątrz...coś się musiało przeprogramować, tylko co ?

Si unì la
    09 2009
    Vive in
    Wadowice / Cracovia
    Automatico
    Era - AR147 ..

Domyślnie

Mały updejt + rozwiązanie:

Po tym, jak posprawdzałem bezpieczniki postanowiłem sprawdzić jeszcze te, które ukryte są za skrzynką pod kolumną kierownicy. Jednak po odłączeniu wszystkich kabli i dłuższej walce ze skrzynką stwierdziłem, że nie dostanę się tam. Oczywiście alfa przez cały ten czas nie miała prądu i po ponownym podpięciu wszystkich wtyczek problem zniknał...
    Wniosek ? O ile to w ogóle możliwe to podejrzewam, że po dłuższym słuchaniu radia bez zapłonu alfa przełączyła się w jakiś tryb oszczędzania energii (akumulator mam nowy tak btw) i dopiero całkowite odpięcie prądu zresetowało ten dziwny stan. Tak czy inaczej problem na pewno rozwiązany