Zgubiony kluczyk:(

Avari

Nowy
Auto
AR 147 2003r 1,9JTD 115KM
Wczoraj zgubiłem na polibudzie w LBN kluczyk od mojej belli. Oczywiście się nie znalazł, na portierni cisza. Dobrze że jeszcze stała:D.
Jeśli się nie znajdzie wychodzi że będę musiał zmienić kluczyk. Zwłaszcza że alfa stała praktycznie sama na parkingu więc ktoś kto znalazł kluczyk wie jak wygląda i jakie ma blachy.
Czy ktoś miał taką sytuację. Gdzie się udać jeśli będę wymieniał, jaki to koszt i podejrzewam że wymiana stacyjki już nie pomoże bo pewnie po wymianie pilot nie będzie chodził. Chyba że da się go przeprogramować. Ale nadal pozostaje problem że wtedy gość i tak otworzy ją i coś weźmie.
Pomocy bo mam już od wczoraj do du****** tydzień.....

Tematów o kluczach było już wiele. Poszukaj na forum.
Ja odradzam rozwiązywanie tego problemu w ASO. to może słono kosztować.

Jeśli klucza nie znajdziesz to najważniejsze to zaprogramować od nowa transpondery immo tych kluczy jakie masz. Pozostałe (zgubione) nie będą działać. Podobnie z pilotem do alarmu - tu chyba jest tak, że w czasie programowania pilota FESem musisz mieć wszystkie przy sobie bo jak podczas dodawania kluczy nie będziesz miał wcześniej używanego pilota to trafi on na czarną listę i nie będzie go można nigdy używać ale poszukaj na ten temat na forum dokładniej bo nie chciałbym Cię wprowadzać w błąd.

Ostatnia edycja:
Kurcze szukałem i za wiele nie znalazłem. A przynajmniej nic co wyjaśniło by mój problem. Pozostaje tylko problem grotu wychodzi że będę musiał wymienić wszystkie zamki i stacyjkę.

---------- Post added at 12:29 ---------- Previous post was at 12:28 ----------

Bo samo przeprogramowanie pilota nic nie da skoro on otworzy to kluczem. Chyba że sie mylę

Kluczem otworzy ale trzeba by zaprogramować immo aby działał tylko z kluczami, które posiadasz. Jak chcesz się zabezpieczyć porządnie to należałoby powymieniać zamki i klucze (groty).

Czyli musze kupić stacyjkę zamki i dwa piloty:D póżniej przeprogramować piloty na to co mam w samochodzie co spowoduje dezaktywację tego który zgubiłem. Bo jeśli kupię stacyjkę to imo już będzie zgodne z tymi kluczykami. Czy dobrze pojmuje sprawę??

Generalnie tak:
1 przełożysz kupione nowe/używane zamki i stacyjkę
2 zaprogramujesz piloty (jeden ten co masz i drugi ten co kupisz)
3 zaprogramujesz pastylki immo - tu nie wiem dokładnie jak to się robi (czy dodawanie kolejnych pastylek i dezaktywacja zgubionych czy programowanie od nowa wszystkich, które chcesz w przyszłości uzywać) ale musisz uważać jaką pastylkę kupujesz bo nie wszystkie podpasują pod immo jaki masz teraz w aucie)

Wiem, że @bubu321 ma dość sporą wiedzę na ten temat. Jak zdecydujesz się własnoręczne usługi i zakup kabla to polecam Viaken (allegro czy sklep internetowy) - oni Ci doradzą i sprzedadzą kabel, który używa niejeden alfaholik (w tym ja)

Kod:
1 przełożysz kupione nowe/używane zamki i stacyjkę
2 zaprogramujesz piloty (jeden ten co masz i drugi ten co kupisz)
3 zaprogramujesz pastylki immo.
- wszystko to prawda, oprócz punktu 3.
- do programowania nawet pilota musisz miec kartę kodową.
- do zaprogramowania kluczy musisz mieć seeda, czyli zawartość z body komputera. ( chyba ze JTD nie ma body komputera ?)
- zakupiony klucz (transponder ) w pierwszej kolejności się kasuje, a potem pre-programuje.
- dodanie klucza ( kluczy ) wykonuje się na aucie z pomocą kodu z karty kodowej.
- na twoim miejscu po zakupie zamków, kluczy podjechałbym do warsztatu który odczytuje body komputery i oni zaprogramują cu klucze.
- np firma KOCAR.

Orientujecie się gdzie załatwić tą kartę kodową??

- ASO, chyba 200 zł ale jak miałes jakies ruchy z body komputerem to bedzie lipa.
- KO-CAR, oni odczytają body komputer i podadzą CODE, tylko pytaj o ceny !!

sorki, że odkopuję ale stawianie drugiego takiego samego tematu mija się z celem.

Od wtorku mam podobny problem.
Moje pytanie brzmi czy jest możliwość usunięcia z body zgubionego klucza ?
Na dniach będę miał nową stacyjkę i 2 zamki. Chciałbym zdezaktywować zgubiony klucz. Czy jest taką możliwość ?
Dodam, że mam MESa w pełnej najnowszej wersji.
Bubu liczę na Twoją pomoc ;)

Pozdrawiam

Piloty usuniesz i zaprogramujesz MESem. Musisz mieć PIN. Wymienisz wkładki i "po sprawie"*

Ew. kup cały zestaw do odpalenia z body, ecu, kluczami i wkładkami. Sam więcej nie zrobisz.

*immo ze starego klucza będzie działało, ale nie otworzy samochodu ani nie odpali, chyba że wybije szybę bądź przełamie zamki/stacyjkę.

Pilot i pastylka immo to dwie różne rzeczy. Pilot otwiera centralny, pastylka gada z immo.
Jak się mylę to mnie bubu poprawi :) Ale raczej się nie mylę.

Pastylki musisz mieć dorobione albo przełożyć ze starych kluczyków (w zależności ile ich tam masz).

- o kurde.
- klucze dodaje tylko alfaobd.
- podczas dodawania kluczy, zgubiony klucz wedruje do tablicy zgubionych kluczy.
- nigdy więcej nie mozna go juz dodać do tablicy aktywnych kluczy.
- chyba że ktoś wymieni body komputer.

Bubu czyli jeżeli mając 1 klucz i rozpoczynając procedurę dodania kluczy nie koniecznie muszę dodawać, a stary który mam sie przeprogramuje?

Głownie chodzi o to, zeby szczęśliwy znalawca klucza nie mogl odpalić tego samochodu.

Sytuacja wygląda tak, że jeśli np. miałeś do auta przypisane dwa piloty i jeden zgubiłeś to jeśli zaprogramujesz jeden pilot (ten który pozostał) to zagubiony trafia na "czarną listę" i nie otworzysz już tamtym pilotem auta. Co do odpalenia to już kwestia immo.

Programowanie pilota dotyczy tylko jego elektroniki bez wpływu na immo więc jeśli wywalisz z listy pilota a nie wymienisz stacyjki i zamków to tak - da się tym zaginionym kluczem otworzyć zamek i odpalić auto.

W skrócie - do chwili gdy wymienisz stacyjkę i zamki - żyjesz w strachu, że pojawi się znalazca.

Ja zeby nie zakladac kolejnego tematu dolacze sie. Otoz wczoraj przestal mi dzialac pilot.. Auto otworzylem, odpalilem, ale juz pod domem nie zamknolem pilotem. Zero reakcji, dioda mruga ochoczo. Wyczxtalem, ze mozliwe jest ze musze zaprograjowac klucz na nowo w kompie za pomoca Kodu. Otoz do auta dostalem wszysttko co tylko bylo. Kod do radia i karte kodowa z elektronic i mechanical code. Czy rozchodzi sie o kzorys z tych kodow przy dodawaniu pilota?? W instrukcji ten kod jest wspomniany jedynie jako potrzebny do uruchomienia awaryjnego pojazdu.

Gesendet von meinem Xperia Arc

Amortyzatory
Powrót