• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana piasty koła - jaki gwint???

Annik

Nowy
Auto
Giulia VELOCE Q4 MY20
Witam, prosta sprawa, wyje mi łożysko w tylnym lewym kole. Dokonałem zakupu nowego, przybieram się do wymiany a tu zonk!!!
Nie mogę ruszyć nakrętki trzymającej piastę!!! Powyginałem kilka kluczy, próbowałem w jedną i drugą stronę bo już zbaraniałem
co do kierunku odkręcania.
Pytanie - Jaki jest kierunek gwintu lewy czy prawy ???
I jak mocno, jakim momentem powinna być dokręcona piasta?

DF

W Brava był lewy gwint , inne fiaty też lewy to tutaj chyba to samo będzie. Ja miałem 0.5 m przedłużkę i skakałem aby puściło w Brava. Moment był 220 Nm.

No i bym urwał ośkę!!! :) Gwint normalny-w prawo zakręcamy ale dokręcone było okrutnie. \
DF

gwint jest normalny na nienormalna nasadke .... rura minimum 1M do odkrecania na klucz trzeba zalozycz ...

u mnie nawet przedłużki nie pomogły ...
trzeba było "szop style" zastosować
:lol:

u mnie pomogly ale zwykla koncówke z zestawu złamalem na 1 lzysky potem juz tylko na duzy kwadrat robilem bo z zestawu to nie uciagnie ... a w 155 u kumpla to 2metrowa rura z plotu 3 chłopa i nasadka od tirow ... to był dramat

Przy odkręcaniu polecam bić młotkiem po nasadce, czyli jeden ciągnie a drugi bije.

Amortyzatory
Powrót