Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Temat: sprzęgło, wysprzęglik, pompka sprzęgła ?

Qubus24
    Gość

Unhappy sprzęgło, wysprzęglik, pompka sprzęgła ?

Witam dzisiaj wracając z zakupów zatrzymałem się na sec u kumpla pogadałem chwile wsiadłem do auta a tu nagle pedał sprzęgła wszedł mi do połowy tak bardzo lekko i połowa sprzęgła brała jak już dojechałem do domu to niestety już pedał jak był wciśnięty do końca to ledwo wrzuciłem bieg wjechałam na podwórko and... dupa nie mogę wbić biegu pedał z taką lekkością idzie do połowy a później jest takie pyknięcie i idzie do samej podłogi.. czytałem trochę na forum ale nie wiem kompletnie za co się brać ;/ chcę szybko zlokalizować zużytą część i wymienić ja na nową i zapomnieć o tym proszę o jakieś porady bo póki co moje auto stoi i czeka na pomoc (Alfa 147 115km)

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Opel Vectra B, Alfa Romeo 156, 1,6 TS

Domyślnie

Zerknij pod spód czy na łączeniu bloku silnika ze skrzynią nie jest mokro, czy nie ma tam płynu hamulcowego - jak jest to padł wysprzęglik, jak nie to całkiem prawdopodobne że skończyła się pompka

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    newbridge ie
    Auto
    159sw 2.4jtdm po sofciku ;)

Domyślnie

j/w - jesli mokeo na laczeniu to wsprzeglik, jesli sucho to tloczek pod pedalem sprzegla - znajac zycie sprezynka pekla

Qubus24
    Gość

Domyślnie

No u mnie jest sucho czyli wychodzi że pompka.. czeka mnie dużo rozbierania żeby wykręcić ją pod autem... teraz pytanie którą pompkę lepiej kupić..
    http://moto.allegro.pl/nowa-pompa-sp...315910836.html
    czy
    http://moto.allegro.pl/pompa-sprzegl...296808646.html
    Zazwyczaj się czyta że cena odzwierciedla jakość może ktoś z was zamawiał już hmm ?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

Wtam.
    Co do wysprzęglików... Na rynku są dwa rodzaje wysprzęglików do naszych alf.
    Niby podany model itd. a później okazuje się, że średnica tłoczka jest inna, przez co sprzęgło "nie wysprzęgla do końca".

Ja polecam - albo na oryginałach, albo zmiana obu wysprzęglików (przy pedale + przy sprzęgle) na zamienniki.

Różnica jest w średnicy tłoka (oryginał: 20.6mm, zamiennik: 25mm).
    moja rada: upewnij się przed zakupem.

Ps. Ja właśnie kupiłem zamiennik u tego samego allegrowicza. Później odsyłałem. Allegrowicz Ital... zrobił zwrot pieniędzy, więc nie problem. Tyle, że auto było potrzebne - więc poleciałem grzecznie do sklepu, i zapłaciłem jak za woły za oryginał.
    Ostatnio edytowane przez mateuszszar ; 02-05-2012 o 11:48

Użytkownik Romeo Avatar DamianS
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Lancia Thesis Centenario, Lancia Phedra Platino

Domyślnie

W większości przypadków problem jest z wysprzęglikiem a nie pompą. Brak wycieku nie oznacza , ze wysprzęglik nie zasysa bąbelków powietrza.
    Opisane objawy sugerują zapowietrzony układ. Warto to dokładnie sprawdzić bo pompa sprzęgła jest znacznie droższa niż wysprzęglik.

Co do doboru części proponuję skontaktować się z autosklep24.pl Cześci są dobierane po nr VIN co minimalizuje prawdopodobieństwo pomyłki.
    Dane kontaktowe w stopce.

Qubus24
    Gość

Domyślnie

Tylko że dalej nie mam pojęci co to i jak to sprawdzić czy dobra jest pompa czy walnięty wysprzęglik ;/

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Czytam ten temat i na razie nikt nie naprowadził kolegi na najważniejszą rzecz czyli płyn hamulcowy.
    Sprawdź poziom płynu hamulcowego, w przypadku wysprzęglika i jego pompki wymagany jest praktycznie poziom max. Jeśli jest mniej to najpierw dolej, odpowietrz a dopiero jak to nie przyniesie rezultatu szukaj przyczyny gdzie indziej.
    Pozdro

Qubus24
    Gość

Domyślnie

Tak więc sprawdziłem poziom mam minimalny... kolego jak mogę odpowietrzyć ? Jadę kupić płyn i biorę się za odpowietrzenie xD
    Jeszcze jedno pytanie gdzie znajduje się wysprzęglik ? ) nie wiem czy dobrze wyczytałem nie chce mi się rozkręcać i spr. ale chyba pod akumulatorem tak ?)
    Ostatnio edytowane przez Qubus24 ; 02-05-2012 o 15:50

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Dokładnie pod akumulatorem, no chyba że to wersja z wysprzęglikiem w skrzyni. Wysprzęglik na skrzyni z tyłu powinien mieć śrubę którą w czasie odpowietrzania powinieneś wykręcić.
    Co do tej drugiej wersji to nie wiem jak odpowietrzyć, niech wypowiedzą się posiadacze. Pzdr