Witam. Dużo czytałem na forum, naprawiałem sam, diagnozowałem ale potrzebuje waszej pomocy![]()
Moja Alfa 147 1.9 JTD 115 km
Problem brak mocy, wywala mcsf powyżej 3.5 tysiaca obrotów.
Co zrobiłem :
- EGR - wyczyszczony
- dolot wyczyszczony
- intercooler - wyczyszczony
- przepływomierz -wyczyszczony
- zawór overboost - wyczyszczony
- wężyki podciśnienia - wymienione na nowe
Problemem jest to że gruszka a co za tym idzie zmienna geometria nie chodzi tak jak powinna. Przy wymianie wężyków ustami chodzi jako tako ale podłączona pod zawór praktycznie wcale.
Kupiłem kabelek i dzięki niemu jest już trochę jaśniej.
Screen pierwszy i drugi samochód przy wolnych obrotach i przy 3 tys jak widać ciśnienie doładowania nie wiele wzrasta ...
Załącznik 54919Załącznik 54920
Screen trzeci i czwarty ta sama sytuacja tylko cięgno gruszki sterowane ręcznie co jak widać daje większe ciśnienie ...
Załącznik 54921Załącznik 54922
Następnie postanowiłem zrobić test drogowy z którego log zamieszczam w załączniku. Różnice ciśnień są już dużo większe i przy ok 3.5 tys. obrotów wywaliło błąd :
ODCZYT KODÓW BŁĘDÓW:
1: P0236 - Zawór overboost
SZCZEGÓŁY BŁĘDU:
Stan anomalii: Sygnal zbyt maly
Licznik przebiegu: 0 km
Obroty silnika: 3165 obr/min
Temperatura wody: 77,2 °C
Dawka paliwa: 35,61 mg/w
Zmierzone ciśnienie paliwa: 1112,6 bar
I tu moje pytanie ... czy zawór overboost jest uszkodzony czy to już wina zapiekających się kierownic turbiny ?
Dodatkowo ostatnio jak szybko przejechałem przez dziury wywaliło mi błąd poduszek :
ODCZYT KODÓW BŁĘDÓW:
1: 0E - Wyzwalacz poduszki bocznej (kierowca)
The ECU detected a short to Ground or Battery + in the Side Airbag Squib circuit(s) as indicated by the code.
ATTENTION! TURN THE KEY OFF FOR AT LEAST 10 MINUTES, THEN DISCONNECT THE BATTERY AND WAIT FOR 15 MINUTES, THEN DISCONNECT THE AIRBAGS.
After disconnecting the Airbags, inspect the wiring for the short, and replace the harness if faulty.
NOTE: In some cases the code may refer to both driver and passenger side Squib circuits, or to a defect in the ECU itself.
After completing the test and replacing the faulty parts, assemble the system and reconnect the battery as the last step. After that, read the codes and data again to ensure the system to be OK
Powodem tego błedu jest Wartość za wysoka
Obecny status błędu to Przejściowy / Obecny
Wartość licznika błędu to 222
nie da się go usunąć ma ktoś jakiś pomysł ?
No i jeszcze po całym teście drogowym wyskoczyło cos takiego :
ODCZYT KODÓW BŁĘDÓW:
1: P0105 - Czujnik ciśnienia
SZCZEGÓŁY BŁĘDU:
Stan anomalii: Sygnal zbyt maly
Licznik przebiegu: 0 km
Obroty silnika: 838 obr/min
Temperatura wody: 75,9 °C
Dawka paliwa: 4,65 mg/w
Zmierzone ciśnienie paliwa: 300,3 bar
Co to za czujnik i gdzie się znajduje ? chyba ze to nic poważnego ...
Z góry dziękuje za pomoc i analizę![]()