[147] Regeneracja zacisków tył

koniu031

Nowy
Auto
Alfa 156 2,4 20v 175km
Witam mam pytanie odnośnie naprawy tylnych zacisków. Mam już zestawy naprawcze tzn. te wszystkie uszczelki co tam są. Ale jak wygląda sprawa z rozebraniem tego? Jest problem? I na co zwrócić uwagę?
Pozdrawiam.

Jeżeli kupiłeś kompletny zestaw do regeneracji i chcesz wszystko wymienić to pracy trochę jest. Do tego potrzebujesz specjalne kleszcze do segerów. Muszą być zagięte pod kątem 90 stopni i do tego długie na jakie 6 cm. Sa niezbędne do sciągnięcia zawleczki na dnie zacisku. Jeśli jej nie wyciągniesz Twoja regeneracja zakończy sie na wymianie uszczelki cylinderka i osłony bo do reszty nie dojdziesz bez wyjęcia mechanizmu hamulca ręcznego :)

o takie :) - http://www.narzedziowy.sklep.pl/index.php?act=viewProd&productId=1182

za krótkie są. Spróbować możesz :) przyflifować je itd. A te to tak na szybko znalazłem może znajdziesz gdzieś takie tylko w korzystniejszej cenie :) ja też kombinowałem i powiem CI szczerze że bez porządnego sprzętu nie ma się co za to zabierać - zrobisz ale umęczysz się i musisz uważać zeby Twoje próby wyciągnięcia tego segera nie uszkodziły powierzchni zacisku tak co by później cylinderek sie nie zacinał .

Wiem wiem ale wydawać kasę a praktycznie będzie to raz użyte. Narazie wpadłem na genialny pomysł że przedłuże standardowe szczypce ale sam jestem ciekaw co mi z tego wyjdzie. Ten seger mocno tam siedzi? I rozumiem że jest zewnętrzny?

Mocno siedzi - trzeba mocno ścisnąć szczypce i Często ucieka bo otworki w segerze sa płytkie a szczypce wchodza tylko na szerokość segera bo od dołu jest juz ściana zacisku. Więc trzeba sie nakombinować zeby to dobrze chwycić i wyjąć. hmm i seger trzeba scisnąc więc tak chyba jest zewnętrzny :)

Będę walczył z tym jutro więc zobaczymy jak to pójdzie a jakieś niespodzianki jeszcze mnie czekają jak uporam się z tym segerem?

nie tak to chyba nie :)

To ok mam nadzieje że pójdzie jakoś. Wrazie czego podzielę się wrażeniami:P

no obowiązkowo......

Amortyzatory
Powrót