[147] Przycisk ASR

Kubek

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 TS 120KM 06' + różne dziwne
Cześć
Przyciskam przycisk ASR umieszczony koło ham. ręcznego i ...
nic...
ktoś wie jak to działa :)?
Zgodnie z moją ograniczoną wiedzą ASR to system odpowiadający za uślizg przednich kół przy ruszaniu.
Pomijając fakt że nie ma różnicy w ruszaniu w żadnym przypadku, to przyciśnięcie przycisku nic nie robi (nie zapala się żadna lampka nie jestem informowany żadnym komunikatem o niczym)
Czy ten przycisk to tylko takie straszydło:)?

na suchym asfalcie przy normalnym ruszaniu nie odczujesz roznicy bo przeciez koła i tak nie dostają uślizgu. roznice zobaczysz w zimie....

Wcisniecie przycisku powoduje tez u mnie komunikat na desce ASR Off czy cos takiego

na suchym asfalcie przy normalnym ruszaniu nie odczujesz roznicy bo przeciez koła i tak nie dostają uślizgu. roznice zobaczysz w zimie....

Wcisniecie przycisku powoduje tez u mnie komunikat na desce ASR Off czy cos takiego
Czyli u mnie to nie działa :)
muszę w takim razie poradzić się gdzieś czy to tylko bezpiecznik czy coś, albo w FES zrobię test jeśli jakiś jest (??) U mnie nie ma komunikatu ani nie ma różnicy (nawet na "żużlu")
Dzięki za odpowiedź sir_ice!!

nie działa to znaczy ze koła boksuja ci na zuzlu przy właczonym i wyłączonym ASR?

nacisniecie przycisku (zapalenie sie diody na nim) powoduje wyłączenie systemu i wtedy koła mogą boksowac na luznej nawierzchni przy zdecydowanym ruszeniu.
Domyslnie system jest włączony, nic tego nie sygnalizuje ale gdy ruszysz na powiedzmy sniegu, ASR bedzie ograniczal moc na kołach (migajaca kontrolka na desce sygnalizuje dzialanie systemu) i nawet jak wcisniesz gaz do deski to nie zerwie przyczepnosci

Zgadzam się z przedmówcą.. odczujemy naciśnięcie tego guzika na każdej nawierzchni.. ja zwykle jak dla fanu latam to wyłączam bo start jest szybzsy na wyłączonym jak sam kontroluje uślizg kół.. bo jak dam za dużo przy starcie to ASR odcina aż za dużo i start wychodzi dupny.. a tak to bez ASR może lekko uślizgne ale mocy mi nie odbierze więc ruszam efektywniej.. ;D

Ale tak z innej beczki miałem kilka sytuacji w których zdawało mi się że kiedy mamy ASR off to jednocześnie jest też ABS off.. miałem to pare sprawdzić i zapomniałem :P takie miałem odczucia przy wyłączonym na kilku ostrych hamowaniach.. wkońcu to sprawdzę jak nie zapomnę..

W każdym razie przydatny guzik i tu chwała konstruktorom :P brat w Lagunie nie ma i jak wsiada do mnie to często pluje na Renault że taki guzik i u niego by się przydał ;D

No u mnie niestety niedziała, koła maja uślizg i nic mi mocy nie zcina a dioda na przycisku się nie swieci w zadnej sytuacji.
Swoją drogą nie wyobrażam sobie ścięcia mocy przy i tak jej śladowej ilości:P hehehe
Mam tu na myśli fakt że mam z przodu jedynie 205/45 opony a zerwanie ich na suchym asfalcie wymaga nadludzkiej zręczności lub zawzięcia;)

Nie wiem jak u was ale u mnie zimą ASR na głębszym śniegu gubi się zupełnie i nie daje wyjechać. Dopiero jego wyłączenie i lekkie obchodzenie się ze sprzęgłem i gazem to umożliwia. Na mokrym/śliskim system się przydaje. Jeśli przy naciskaniu przycisku nie pojawia się napis ASR ON/OFF to nie działa. ABS nie jest połączony z ASR i nie da się go wyłączyć.

Zdejmij sobie boczek tunelu pod schowkiem pasażera. Tam do tunelu powinna być na taką blaszkę przymocowana kostka. Może tam coś nie łączy?? (przynajmniej przed FL tam była).

fakt, wyłączenie ASR czesto umozliwia wydostanie sie z glebokiego sniegu i nie wyobrazam sobie zeby nie bylo opcji wylaczenia go... wiele razy tkwilbym w sniegu, szczegolnie autem z tylnym napedem

poza tym ASR w moim przypadku ingeruje dosc mocno nawet jak na 2gim biegu wcisne deske.... mam wrazenie ze oszczedza opony :)

Zdejmij sobie boczek tunelu pod schowkiem pasażera. Tam do tunelu powinna być na taką blaszkę przymocowana kostka. Może tam coś nie łączy?? (przynajmniej przed FL tam była).

Biała wtyczka jakieś 3 cm x 1 cm?
taką mam wypiętą nie wiem czy to to bo całego boczku nie rozebrałem,
jak chodzi o sam przycisk to mam wpieta w nim wtyczke i po włączeniu kluczyka do stacyjki zapala się podświetlenie przycisku czyli wnioskuje ze jest wpięty ale nie zapala się lampka po naciśnięciu przycisku:) ani komputer centralny nic nie pokazuje.

Biała wtyczka jakieś 3 cm x 1 cm?
Bardzo możliwe, tylko nie jestem przekonany co do koloru wtyczki. Generalnie gdy wymieniałem cały tunel środkowy to była właśnie jedna, duża kostka łącząca cały tunel z resztą.
Ale jeżeli przycisk się podświetla przy włączeniu zapłonu to pewnie wszystko jest ok.

Amortyzatory
Powrót