Czyli fakt, że są całe mokre o czym świadczy? może się ktoś wypowiedzieć??
Górna rura to odpowietrzenie silnika , gdzie może cieknąc olej jak masz za dużo w silniku. 115KM diesel nie ma zbiorniczka odolejacza także od razu Ci leci do dolotu. A ta dolna gruba idzie z obudowy filtra powietrza do turbiny.
Przez ten olej możesz mieć zasyfiony intercooler, turbinę, klapę gaszącą. Także proponuję demontaż całego dolotu i oczyszczenie go.
A ta mokra rura może miec jakiś wpływ na to że musze dolewać 0,5 l na 800 km?? przy gazowaniu leci czarny dymek, nie ma niebieskiego... Gdzie ten olej ucieka?;/ Turbo było regenerowane 2 miesiące temu. Wydaje mi się że ta rura jest coraz bardziej mokra:/ Proszę o pomoc...
Pozdrawiam.
dużo tego oleju.... Rozumiem że nie było problemu tego przed regeneracją turbo. Raczej wtryski nie leją skoro ubywa oleju. Chociaż. Najpierw sprawdź to co napisał szczepan i jaboleq. Może błąd w sztuce przy regeneracji tego turbo jeśli to zaczeło się dziać po remoncie tym.
lazar przy jakim wskazaniu dolewasz ? wg bagnetu ?
Jacenty u mnie też mam wyciek oleju na intercoolerze (tylko że od góry mi spływa na dół), będę wymieniał go na nowy jak sprawdzę sobie w jakim stanie jest turbina
Dolewam jak jest minimum, do połowy bagnetu. Zawsze sprawdzam na bagnecie, w tym samym miejscu pomiaru, chociaż praktycznie pokrywa się on ze wskazaniami na komputerze.