uszkodzony panel sterowania szybami prawy przod.

• Autor wątku Autor wątku simon81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

simon81

Guest
Witam z dnia na dzien przestało dzialac mi opuszczanie szyby od strony pasazera dodam ze od strony kierowcy wszytko dziala normalnie. Po rozebraniu i sciagnieciu tej silikonowej oslonki pokazaly sie cztery półkola. dwa do opusczania szyby i dwa do podnoszenia.nie widac uszkodzen. tylko te półkola oblane sa czymsc czarnym i wlasnie na tym co nie dziala jest tego czarnego jakby mniej. dodam, ze w tej slikonowej oslonce sa dwie miedziane blaszki ktore dotykaja tych stykow. Czy ktos juz cos takiego naprawiamczy po prosty popsulo sie na amen.

A zobacz kolego parę tematów niżej
Pozdrawiam

czytalem ten a nawet kilka innych , zaden jednak nie pasuje domojego problemu. u mnie wsyzstko jest na swoim miejscu i przycisk i te dwa male bolce do naciskania tych gumek. nastomiast nie slychac tego charakterystycznego klikniecia przy nacisnieciu w dol w moim przypadku. jak mam rozebranypanel i podlacze go pod kostke to po mocniejszym nacisnieciu cos tam zaskoczy ale sporadycznie.

Może styki w kostce się poluzowały albo jakieś połączenia na płytce. Można poszukać jakiegoś klubowicza z okolic z AR 147 i podmienić panel żeby zobaczyć czy to wina samego panelu czy może gdzieś problem tkwi w kablach.

chodzi oto ze wszystko jesttak jakpowinno byc zadnych luzow zadnych zimnych lutow tylko

Uploaded with ImageShack.us

jest roznica w ilosci tego czarnegona tym styku tocos co przewodzi prad czym to zastapic.

Można poszukać jakiegoś klubowicza z okolic z AR 147 i podmienić panel żeby zobaczyć czy to wina samego panelu czy może gdzieś problem tkwi w kablach.

Myślę że szybciej by było tak jak powiedział kolega Teraz to będziemy wróżyć i kto wie czego wina. Spytaj kolegę wiwix czy ma panel sterowania szybą. Nie zedrze z Ciebie a będziesz miał pewny materiał gdyby się okazało że ten jest już zużyty/zepsuty

A taśma nie jest przerwana chociaż na jednej z żył?

Kolego a nie możesz wyjąć z innych drzwi i sprawdzić czy to napewno sterowanie padło. Ja kiedyś miełem podobnie i winowajcą była wilgoć. Podmieniałem sterowanie i nic nie reagowało, problem rozwiązał się sam po paru dniach gdy wilgoć spadła.

no niestety nikt z moich znajomych nie posiada AR same BMW albo audi.

a gdyby profil był pełny to byśmy widzieli skąd i może masz kogoś nawet obok siebie ale nie uzupełniając profilu to ....

faktycznie niewpisane uzupelnie a tak na szybkiego to jestem z okolic Kwidzyna woj.pomorskie

---------- Post added at 23:05 ---------- Previous post was at 21:43 ----------

No fakt jezeli ma 2 szyby opuszczane w samochodzie

tak mam tylko dwie szyby elektryczne buda 3d

spróbuj te dziwne styki przetrzeć lekko drobnym papierem ściernym np 800. Możesz spróbować to przemyć jakiś izopropanolem zarówno te styki jak i gumkę Wygląda mi to na nadpalone styki. Powinno pomoc.
Ale może się okazać jak jak u mnie, że przerwaną to miałem taśmę, ale w sterowniku po stronie kierowcy :( dwie godziny lutowanie, ale pomogło :)

i tak jak kolega wyzej pisal okazala sie tasma oderwalysie 4 kabelki. Najdziwniejsze jets to ze od razu przestaly dzialac dwie szybki tylna klapa i termometr.

nic w tym dziwnego. Jeśli pojawił się błąd w centralce od szyb, to przestało działać wszystko, czym ta centralka steruje + dodatkowo mrugający licznik przebiegu dziennego - jako gratis (a tak serio, jako poinformowanie, że występuje błąd na szynie CAN).

witam :( odebralem centralke z naprawy ,przylutowali mi te kabelki ale koles co mi to robil powiedzial ,ze pierwsz raz widzi tak zasniedziala plyte. I nawet jak mi to polutowal to on sadzi,ze nie zadziala. zaplacilem 40 zl pojechalem do alfy zeby zamontowac panel i d....pa nie dziala. troche mnie przeraza placic 300 zlza uzywke . Szyby podnioslem na krotko.Z tego wszytskiego tzn.nerwow oderwala sie reszta tasmy procz tego co mi napraiali. Oddam jescze do znajomego, pracuje w zakladzie elektronicznym moze tam mi posprawdzaja , przylutuja.

Rzeczywiście styki powierzchni kontaktowych wyglądają nieciekawie. Proponuję przemyć je acetonem, ewentualnie potraktować delikatnym papierem ściernym.
Po podłączeniu taśmy można spróbować zewrzeć styki czymś metalowym i zobaczyć czy działa. Problem może być po drugiej stronie, pod przyciskiem znajduje się powierzchnia zwierająca styki, również należy ją oczyścić.

Amortyzatory
Powrót