Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Problem z radiem .. przerywa na CD

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda 6 sport 2.0 diesel

Domyślnie Problem z radiem .. przerywa na CD

witam od jakiegoś czasu zaczyna mi coraz bardziej przerywać radio, tzn gdy leci z płyty i jest nie równa droga to albo przestaje grać albo przeskakuje o 2 SEC .. jest na to jakaś rada czy nie ?

PS ok znalazłem już podpowiedzi na forum . można zamknąć
    Ostatnio edytowane przez miki1464 ; 24-05-2012 o 20:02

Kosa
    Gość

Domyślnie

podaj linki

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Generalnie przyczyn w takich przypadkach jest kilka:
    1. Nierówna droga, czyli to o czym pisałeś - normalne i tego nie przeskoczysz
    2. Nieoryginalne płyty
    3. Porysowane lub zabrudzone płyty
    4. Zabrudzony laser

Im więcej punktów 2-4 jest spełnionych tym mniejsza nierówność na drodze spowoduje przeskoczenie płyty. Odtwarzacze to bardzo precyzyjne i przez to bardzo czułe urządzenia. W przypadku mojego domowego odtwarzacza wystarczy że delikatnie uderzę szafkę na której stoi i już płyta przeskoczy. A na drodze nie trudno o dużo większe drgania.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

Ja po zakupie swojej 147 myślałem, że trzeba będzie kupić nowe radio, bo ten odtwarzacz prawie wcale nie czytał płyt (tylko niektóre oryginały)... ale kupiłem płytę czyszczącą, i w zasadzie po pierwszym użyciu, prawie wszystkie płyty śmigają
    Oczywiście, te gorzej nagrane przeskakują itd. A jeśli chodzi o dziury, to niestety, ale te odtwarzacze nie mają bufora odczytu, stąd przeskoki płyt po przejechaniu po dziurach/nierównościach (czyli w polsce - prawie ciągle

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Weron
    Mieszka w
    Wierzbice
    Auto
    Ford Fusion U.S.A 2.3 Benzyna

Domyślnie

u mnie padło cd,a radio dobre bo BECKER więc kupiłem transmiter i tera jest ok,podłączam Pendriva lub karte SD i muza leci

Vodzu
    Gość

Domyślnie

Również polecam Transmiter A co do problemu w kilku autach spotkalem się z tym problemem..dziura i przeskakuje o kilka Sekund mozesz spróbowac czyszczących płyt Ewentualnie płyta licha jakośc albo porysowana

Kosa
    Gość

Domyślnie

no to chyba bede musial z tym jakos zyc ... Oryginaly czyta pieknie. Nagrywane Audio-CD: zalezy. Jak sa juz porysowane, to zaczyna przeskakiwac, natomiast swiezo nagrane - jest ok. Jak wpadne w jakas mega nierownosc, to i oryginal potrafi mi "przeskoczyc". Ale chyba czyszczenie lasera i tak by sie przydalo. A w zmieniarce tez moge uzyc tej plyty czyszczacej? Czy tam to nic nie pomoze?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    alfa romeo 1.9 jtd 140km

Domyślnie

własnie, czy ten problem z ''przekakującą'' płyta dotyczy tylko płyty włożonej do odtwarzacza, czy również te w zmieniarce przeskakuja ?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

zmieniarki powinny mieć bufor (ale na 100% nie jestem pewny). Natomiast te odtwarzacze oryginalne, blaupunkty niestety bufora nie posiadają. Dlatego (szczególnie na polskich drogach) musimy pogodzić się z automatycznym "skreczowaniem", niczym DJ-Alfa

Do czyszczenia wiadomo, że najlepiej napęd rozkręcić i wyczyścić suchym wacikiem/sprężonym powietrzem, ale ze względu na to, że odtwarzacz samochodowy jest ciężki do rozebrania (przynajmniej ja tak sądzę, a szczerze, to nawet nie sprawdzałem),,, tylko kupiłem płytę czyszczącą (taką za 15zł, z miękkim włosiem). Jedno włożenie wystarczyło (bez skojarzeń proszę .

- - - Updated - - -

a... co do czyszczenia zmieniarki - to tam chyba łatwiej dojść do lasera, ale przypuszczam, że jednak najłatwiej włożyć płytę czyszczącą...

Użytkownik Rowerzysta Avatar śmigacz
    Mieszka w
    Łańcut
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,6 TS 105 KM, Alfa Romeo Mito 1.4 105 KM

Domyślnie

Dostęp do lasera w fabrycznym radiu jest bardzo dobry. Wystarczy wyjąć radio i zdjąć górny dekielek mocowany na zatrzaski. Po czyszczeniu wacikiem czyta wszystkie płyty i trzeba wpaść w bardzo duży krater żeby przeskoczyło. Niestety taką operację trzeba powtarzać co 2 - 3 miesiące, a podejrzewam że częściej jeśli np. ktoś pali w samochodzie.