Problem z radiem .. przerywa na CD

miki1464

Nowy
Auto
Mazda 6 sport 2.0 diesel
witam od jakiegoś czasu zaczyna mi coraz bardziej przerywać radio, tzn gdy leci z płyty i jest nie równa droga to albo przestaje grać albo przeskakuje o 2 SEC .. jest na to jakaś rada czy nie ?

PS ok znalazłem już podpowiedzi na forum . można zamknąć

Ostatnia edycja:
Generalnie przyczyn w takich przypadkach jest kilka:
1. Nierówna droga, czyli to o czym pisałeś - normalne i tego nie przeskoczysz
2. Nieoryginalne płyty
3. Porysowane lub zabrudzone płyty
4. Zabrudzony laser

Im więcej punktów 2-4 jest spełnionych tym mniejsza nierówność na drodze spowoduje przeskoczenie płyty. Odtwarzacze to bardzo precyzyjne i przez to bardzo czułe urządzenia. W przypadku mojego domowego odtwarzacza wystarczy że delikatnie uderzę szafkę na której stoi i już płyta przeskoczy. A na drodze nie trudno o dużo większe drgania.

Ja po zakupie swojej 147 myślałem, że trzeba będzie kupić nowe radio, bo ten odtwarzacz prawie wcale nie czytał płyt (tylko niektóre oryginały)... ale kupiłem płytę czyszczącą, i w zasadzie po pierwszym użyciu, prawie wszystkie płyty śmigają :)
Oczywiście, te gorzej nagrane przeskakują itd. A jeśli chodzi o dziury, to niestety, ale te odtwarzacze nie mają bufora odczytu, stąd przeskoki płyt po przejechaniu po dziurach/nierównościach (czyli w polsce - prawie ciągle ;)

u mnie padło cd,a radio dobre bo BECKER więc kupiłem transmiter i tera jest ok,podłączam Pendriva lub karte SD i muza leci:cool:

Również polecam Transmiter :) A co do problemu w kilku autach spotkalem się z tym problemem..dziura i przeskakuje o kilka Sekund:) mozesz spróbowac czyszczących płyt:) Ewentualnie płyta licha jakośc albo porysowana:)

no to chyba bede musial z tym jakos zyc ... Oryginaly czyta pieknie. Nagrywane Audio-CD: zalezy. Jak sa juz porysowane, to zaczyna przeskakiwac, natomiast swiezo nagrane - jest ok. Jak wpadne w jakas mega nierownosc, to i oryginal potrafi mi "przeskoczyc". Ale chyba czyszczenie lasera i tak by sie przydalo. A w zmieniarce tez moge uzyc tej plyty czyszczacej? Czy tam to nic nie pomoze?

własnie, czy ten problem z ''przekakującą'' płyta dotyczy tylko płyty włożonej do odtwarzacza, czy również te w zmieniarce przeskakuja ?

zmieniarki powinny mieć bufor (ale na 100% nie jestem pewny). Natomiast te odtwarzacze oryginalne, blaupunkty niestety bufora nie posiadają. Dlatego (szczególnie na polskich drogach) musimy pogodzić się z automatycznym "skreczowaniem", niczym DJ-Alfa ;)

Do czyszczenia wiadomo, że najlepiej napęd rozkręcić i wyczyścić suchym wacikiem/sprężonym powietrzem, ale ze względu na to, że odtwarzacz samochodowy jest ciężki do rozebrania (przynajmniej ja tak sądzę, a szczerze, to nawet nie sprawdzałem),,, tylko kupiłem płytę czyszczącą (taką za 15zł, z miękkim włosiem). Jedno włożenie wystarczyło (bez skojarzeń proszę ;).

- - - Updated - - -

a... co do czyszczenia zmieniarki - to tam chyba łatwiej dojść do lasera, ale przypuszczam, że jednak najłatwiej włożyć płytę czyszczącą...

Dostęp do lasera w fabrycznym radiu jest bardzo dobry. Wystarczy wyjąć radio i zdjąć górny dekielek mocowany na zatrzaski. Po czyszczeniu wacikiem czyta wszystkie płyty i trzeba wpaść w bardzo duży krater żeby przeskoczyło. Niestety taką operację trzeba powtarzać co 2 - 3 miesiące, a podejrzewam że częściej jeśli np. ktoś pali w samochodzie.

Zmieniarka nie ma bufora.
U mnie podobnie. Oryginały wszystkie czyta bez zająknięcia z piratami róznie
W zmieniarce podobno gumy zawieszenia sie wyrabiają i przez to sie zbyt mocno telepie.
WIec jakby ktoś miał opis jak wyjąć zmieniarke z bagażnika bylbym wdzieczny

lepiej kupić płytę czyszczącą czy transmiter FM ?jest wgl jest kupienia takiego wynalazku ? jak z jakością ?

Ja tam bym się w transmiter nie bawił.
U mnie płyta czyszcząca pomogła, ale mimo to zakupiłem dodatkowo zmieniarkę MP3, bo była okazja na forum (inaczej bym nie kupił...).

Płyty nie próbowałem transmiter mam, ale nie działa sterowanie z kierownicy. Co prawda mam pilot na kierownicy do niego, ale jak kręce to nie chce łapać ;)
Więc odpada ;)
Będzie trzeba to rozmontować

ja i tak nie mam sterowania w kierownicy wiec nie mam nic do stracenia .. jak u ciebie z tym transmiterem dobrze się spisuje ? za ile go kupiłeś ?

Około 60 zł
Spisuje się okej z tym że jest odczuwalna róznica miedzy cd a transmiterem.
Z uwagi ze jestem leniwy - montuje teraz wsio na CD - wkoncu sterowanie z kierownicy sie przydaje ;)
Ale jak chce coś posłuchac w trasie dlaszej to transmiter zawsze lezy, zapinam karte sd albo pendrive i lata az milo

osobom wrazliwym na jakosc dzwieku, stanowczo odradzam transmiter fm.

Amortyzatory
Powrót