• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

NAVI Alfa 147 czy coś warta?

• Autor wątku Autor wątku Serge
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Serge

Guest
Witam mam okazję zakupić navi z kablami i anteną do swojej alfy , chciałby, sie dowiedzieć czy jest ona coś warta tzn czy poza fajnym wyglądem , są do niej aktualne mapy , jak gra audio- czyjest mp3?, czy poprostu warto , proszę o wypowiedź tych co użytkuja lub mieli styczność dziękuję i pozdrawiam

Odtwarzacz nawigacji jest lepszy niż w standardowym radiu. Mapy nie są zbyt aktualne ale da się ich używać. Mp3 wymaga aktualizacji, ale wtedy brak jest komunikatów po angielsku i te mp3 nie są porywającej jakości. Lepiej zastosować zmieniarkę mp3. Dodatkowo masz telefon.

Alfa z ConnectNav czy Connect Nav+ ?

Czy warto? To zależy od ceny.
Pamiętaj że koszty nie kończą się na nawigacji i antenach.
Ja musiałem kupić do niej jeszcze kasetę montażową, lampkę z mikrofonem i kolejną kierownicę z przyciskami.
Dolicz też koszt zrobienia proxy jeśli nie masz możliwości we własnym zakresie zlikwidować migania licznika.

Najnowsze mapy wcale nie są nowe - na Polskę 2010r.
Żeby grało mp3 musisz polować na nawigacje poliftowe - wtedy masz pewność że kupisz tą z nowym softem.

Tak jak pisze kol.cuoreventi..jeśli zmieścisz się z całością do np. 1300 pln a jest to możliwe to pewnie i warto gdyż podnosisz potencjalnie atrakcyjność swojego autka przy sprzedaży..choć nie jest to gwarancją że ktoś Ci zapłaci takie pieniądze ,to przy sprzedaży masz przewagę nad innymi którzy navi nie mają.Jeśli miałbym wydać jednak więcej to pewnie zainwestowałbym w jakieś fajne 2 din / navi , bluetooth,kamera cofania , mp3 itd./ i interface sterowania z kierownicy.Przy takim wypasie już wybaczyłbym mojej belli że nie mam rdsu na wyświetlaczu pomiędzy zegarami :).A przy sprzedaży wyciągam z kieszeni swoje cuda i auto sprzedaje ze starymi bebechami..tzn. radio i szufladka.

Dzieki za odpowiedzi , a czemu trzeba bylo zmienić kierwonice do navi jest inna? kurcze myslalem ze włoze ja tylko i podepne antene i bedzie działac. Ta navi jest z alfy rok 2002 czyli mp3 nie bedzie? a i nie wiem czy jest jakas plytka z mapa ? mozna ja jakos samemu zorganizowac?

Jeśli navi jest z 2002 roku to musiałaby być czarno biała żeby odtwarzać mp3 (wszystkie monochromatyczne miały to w standardzie)
Jeśli kolorowa, to niestety mniej funkcjonalna niż te po 2004 roku no i mp3 nigdy odtwarzać nie będzie.
Płytą z mapą się nie przejmuj. Jest dostępna, choć ja osobiście liczę na to że w tym roku wyjdzie nowa mapa PL :)
Tak wyglądają obie nawigację
40496635329194576393.jpg24704426918715547794.jpg

A kierownica od connecta ma po prostu 8 przycisków zamiast 6. Te dwa dodatkowe obsługują telefon i polecenia głosowe.

Witam.
Dopne się do tematu. Chcę zmienić standardowe radio w samochodzie na zestaw ConnectNav, kolorową. Alfa 147 2007.
Podsumowując:
Jak rozpoznać nawigacje przed i po lifcie (G1,G2 ?? ) ? W której jest w standardzie obsługa MP3?
Gdzie jest montowana antena GPS ?
Czy konieczna jest zmiana kierownicy na wersję z obsługą telefonu ? Mam standardową wielofunkcyjną.
Czy konieczna jest zmiana lampki na wersje z mikrofonem ? Nie koniecznie zależy mi na obsłudze głosowej i telefonie.
W samochodzie mam podpięte do radia BT Nokii CK-7W. Chodzi bardzo dobrze. Czy do ConnectNav też będzie można podpiąć zestaw ?
O co chodzi z "proxy" i miganiem licznika ?
Nigdzie nie widzę w ofertach kasety montażowej. Bywa w komplecie czy to jakiś bardzo rzadki towar ?

Dzięki.
Pozdrawiam.

Jak rozpoznać nawigacje przed i po lifcie (G1,G2 ?? )
Obie to NIT G1, G2 jest w 159. Rozpoznać można je po wersji softu.
W której jest w standardzie obsługa MP3?
W żadnej. Nie było oficjalnego wypustu oprogramowania MP3, to co krąży po sieci to program napisany przez użytkowników.
Gdzie jest montowana antena GPS ?
W podstawie anteny na dachu (Stopce)
Czy konieczna jest zmiana kierownicy na wersję z obsługą telefonu ?
Możesz wymienić same przyciski. Możesz, nie musisz...
Czy konieczna jest zmiana lampki na wersje z mikrofonem ? Nie koniecznie zależy mi na obsłudze głosowej i telefonie.
Dla telefonu i poleceń głosowych mikrofon jest niezbędny. Nie musi być fabryczny, może być inny. Ja mam np z fiata 500
W samochodzie mam podpięte do radia BT Nokii CK-7W. Chodzi bardzo dobrze. Czy do ConnectNav też będzie można podpiąć zestaw ?
Pewnie tak.
O co chodzi z "proxy" i miganiem licznika ?
Nowe urządzenie elektroniczne musi być zaprogramowane w wewnętrznej sieci auta.
Nigdzie nie widzę w ofertach kasety montażowej. Bywa w komplecie czy to jakiś bardzo rzadki towar ?
Niektórzy sprzedają wraz z Connectem, widywałem na allegro.

Co do anteny GPS to można kupić osobną i zamontować na podszybiu jak się nie kupi razem z radiem bo samą anteną od modelu z Navi nie jest łatwo trafić. Podobnie jest z kasetą montażową - lepiej kupić z radiem bo później znaleźć będzie jeszcze trudniej niż antenę.

co do ramki to fakt ciezko ja kupic. Ja szukalem z dobry miesiac przegladajac prawie codziennie alegro. A i ja by ktos szukal to szukajcie tez nie tylko do 147 ale i GT bo to to samo :)

witam,
Panowie pozwolicie że odgrzeje temat, a mianowicie mogę kupić navi z alfy GT, teraz mam fabryczne radio, chce żeby działało radio i navi, a kierownice mam bez przycisków, wiec czy wystarczy ze podepnę do niej 2 standardowe kostki ISO (które mam teraz) i antene GPS i zrobie Proxy i już będzie działać, czy niezbędna jest ta zmiana kierownicy, dodanie mikrofonu i jeszcze może jakieś ciągnięcie wiązki światłowodu ?

zależy mi tylko na radio, CD i navi, nie potzrebuje telefonu, moja alfa to 147 FL, a navi jest ta monochromatyczna z GT z 2005r.

Zmiana kierownicy nie jest potrzebna. Kostki ISO są standardowe. Może w niej jednego przewdu brakować, no i oczywiście anten GPS i GSM.
Jaki jest sens kupowania monochromatycznej?

jakiego przewodu może brakować ? który nr w kostce (wnioskuje że w tej zasilającej), kostki widze że już ktoś przerabiał bo jest doprowadzony plus ze stacyjki (teraz mam niefabryczne radio) i dwa przewody są odpięte od kostki i zaizolowane więc i tak bez wizyty u elektryka się nie obędzie
antena GPS ponoć jest oryginalna ale jak by nie było to pewnie uniwersalną da się podpiąć

sens zakupu jest taki że za oryginalne radio CD trzeba zapłacić 150zł a to z navi mi się trafia za 200zł a na tym forum doczytałem że niby jeszcze mp3 można na niej uruchomić

- - - Updated - - -

a tak przy okazji to czy tą monochromatyczną też można zaktualizować aby odtwarzała mp3 ? (ona jest z auta z 2005r)

witam!monochromatyczna navi connect+ ma już w sobie możliwość odtwarzania plików MP3,nic nie trzeba aktualizować.

Amortyzatory
Powrót