czy wymieniać wysprzęglik?

zonix1

Nowy
Auto
alfa 147 jtd 2001
zamierzam wymienić sprzęgło,docisk i koło dwumasowe,nie ukrywam że mocno poszło mi po kieszeni.dzisiaj mechanik uświadomił mi że należałoby wymienić jeszcze wysprzęglik.koszt dosyć duży i dlatego zastanawiam się czy nie zostawić starego.
co sądzicie?
objawy jakie u mnie występują to:ślizgające się sprzęgło i telepanie przy ruszaniu

Witam. akurat jestem w temacie bo mi pomka padla i analizuje wszystkie mozliwosci ... jak nie masz kasy to zostaw sobie to na inny termin bo w JTD wymiana jest wzglednie prtosta i nie trzeba wyciagac skrzyni w przeciwienstwie do TS .

ty myślisz co piszesz!!!
jak już wymieniasz komplet to czemu masz żydzić 200zł na wysprzęglik,sam dwumas kosztuje 1300zł minimum.
Dla mnie nie było by już różnicy,i tak ponad 2 tys wydasz i tak!!!

w tym cały problem że powoli kończy się budżet.Resztę kasy chciałem zainwestować w łożysko koła bo już trochę wyje.Wysprzęglik do jtd zaczyna się od 300zł.
jeśli jest tak jak piszę yoda6666 że nie trzeba wyciągać skrzyni to może wymienię go później

Kolega yoda6666 napisał zapewne o siłowniku sprzegła który jest nad skrzynią a u ciebie zapewne do wymiany jest Aktywator ( łożysko oporowe różne nazwy to posiada ) który już nie jest na zewnątrz więc ja bym wymienił

to ja się już pogubiłem.Gadałem z gościem od którego kupiłem części i on powiedział ze u mnie jest sprzęgło hydrauliczne i nie ma łożyska oporowego tylko wysprzęglik.

chodzi mi o tą część co wystaje z górnej części skrzyni,czyli chyba to

W wysprzegliku nie mam co sie popsuc. Jak ktos chce tania chinszczyzne to moze sobie kupic za 62 pln.
Jak potrzeba mega dobrych ludzi z tanimi oryginalnymi czesciami do samochodow - zapraszam na priva. Dam namiar.

Ale panowie... Przecież można spojrzeć na skrzynkę i już będzie wiadomo...

Jeśli masz przewód wchodzący w skrzynię to masz wysprzęglik hydrauliczny, który znajduje się w skrzynce - ten lepiej wymienić, o ile daje o sobie znać (można to sprawdzić jak już jest na wierzchu).

Ale jeśli masz na skrzyni zamontowany taki "siłownik", połączony z czymś z wyglądu przypominającego ramię - i to ramię wchodzi w skrzynię, to masz wysprzęglik na zewnątrz skrzyni i wymianę takowego "przy okazji" sobie daruj - gdyż można to wymienić bez zrzucania skrzyni. Proste? No.

to jest konkretna odpowiedz.dzięki.jutro sprawdzę jak to wygląda

wyskubałem jeszcze parę złotych i go kupiłem (283zł)fachowo nazywa się to aktywator.Dziękuje wszystkim za pomoc!

właśnie takie.nie pasuje to do jtd?coś takiego wystaje u mnie ze skrzyni

Hmm to może był dziwne wersje skrzyni :?

270.jpg
efft

- - - Updated - - -

po wpisaniu danych w eper pokazuje ów część ( 3 dół )

Amortyzatory
Powrót