egr a program :)

Bartol

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147
Mam pytanie odnośnie egr teraz mam zaślepiony przesłona z 4 dziurami a podczas programu najlepiej jest egr wyłączyć całkowicie i z tad moje pytanie czemu w tych silnikach nie da sie zaślepić całkowicie egr a przy chipach wielu ludzi wyłącza go . jaka jest różnica pomiędzy zaślepionym całkowicie a wyłączonym??

jak go zaślepisz całkowicie bez wyłączenia z programu to będziesz miał wiecznie na wyświetlaczu MCSF.

Czyli można go u nas bez problemowo wyłączyć z programu i nie będzie żadnych cyrków?

Tak. Można. Zresztą w każdym temacie gdzie jest opisywany problem z EGR w JTD 1.9 16v, jest informacja, że "tylko blaszka z dziurkami", lub ewentualnie "wycięcie EGR z komputera + pełna blaszka".

Ale proste te nie jest. Trzeba zgrać mapę silnika, i zmodyfikować (lub tylko wgrać zmodyfikowaną). Na tym się nie znam. Ale dzwoniłem do Gliwic - i jest to koszt 500zł.

Nie wiem. Może i można jakimiś tańszymi sposobami, ale jaka gwarancja, że to będzie dobrze działało?

Tak czy inaczej, najlepiej, jakby wypowiedzieli się Ci, co znają dokładnie temat, przekonując nas do podjęcia decyzji o "wycięciu EGR" lub "zostawieniu w spokoju"... Sam jestem ciekawy.

mnie to bardzo ciekawi z jednego względu :) egr mam wyczyszczony i zaślepiony ta blaszka z dziurkami ale raz miałem przypadek ze jakiś paproch wpadł pod zawór i się nie mógł domknąć przez co auto nie chciało odpalać :) nie chciałbym gdzie na trasie stać i rozkręcać egr :) wyłączenie z komputera by usunęło problem raz na zawsze :)

Wyciecie egr'a z kompa i zaslepienie go calkowicie moze odbic sie na zywotnosci turbiny. Po za tym same plusy :P

Zawór EGR nie ma bezpośredniegowpływu na pracę turbosprężarki, są to dwa niezależne układyosobno sterowane. Jednak jego praca (EGR) ma wpływ na jej wydajność,wytwarzane ciśnienie przez turbinę. Niedomknięty EGR to tak jak"dziura" w układzie. Część spalin trafia do kolektorassącego, a nie na łopatki turbiny, co powoduje po pierwsze spadekwydajności turbiny, a po drugie zmniejsza się współczynnikwypełnienia cylindra świeżym powietrzem.

Właśnike na tym polega tzw. "gaszenie turbiny" - zawór EGR otwiera się i wspomaga zmieenną geometrie w wytracaniu obrotów przez turbinę

Z tym gaszeniem turbiny przez EGR to jest jakaś legenda.
EGR i tak się zamyka przy wyłączaniu silnika. Na turbo działa przy tym takie samo ciśnienie, niezależnie czy mamy EGR, czy jest wyłączony programowo.
To elektrozawór VGT tłumi obroty turbo przy wyłączaniu silnika.

czyli wylaczenie egr w niczym nie zaszkodzi? tylko ew pomoze
Moim zdaniem nie ma to negatywnego wpływu na turbo. Nikt nie robił badań na ten temat, nie rozkręcał silnika żeby sprawdzić skutki. Wiem za to, że po programowym wyłączeniu EGR, do silnika dostaje mi się czyste powietrze i że mam czyściutki dolot. Demontaż kolektora wlotowego, czyszczenie go i montaż osobiście zajęły mi parę dni, ale warto było. Wewnątrz kilka garści nagaru, ale już nigdy więcej mnie to nie czeka- raz na zawsze. Usunąłem też układ recyrkulacji, poza chłodniczką (ale to przy zmianie termostatu).

myslalem ze sie znowu zacznie ze EGR wspomaga "cos" w turbo ....

dzieki maciek :)

myslalem ze sie znowu zacznie ze EGR wspomaga "cos" w turbo ....

dzieki maciek :)

w sumie , to przecież sprawna geo turbiny jest od regulacji doładowania , a nie egr ;) ;

ja w moim jtd16v też już od 1,5 roku latam na całkowicie zaślepionym blachą egr , i nie zauważyłem nic niepokojącego , oleju turbo dalej nie bierze , zero kopcenia zarówno przy odpalaniu jak i butowaniu na ciepłym silniku ( a mam uraz do tego i często zerkam w lusterko) , i co najważniejsze - natychmiastowa reakcja na gaz , wreszcie ten silnik pokazuje jak miał pracować , spalanie średnie przy jeździe mieszanej to 6,6l , a jak ostro jeżdżę to ok 7l - 7,5l , tylko że muszę jechać do tunera na wycięcie go z softu , bo mam MIL na szafie;

a zaślepiłem egr , bo nie chciało mi się go czyścić co 20tys km , miałem falowanie obrotów po odpaleniu , i kopcił przy przyspieszeniu , zaślepienie rozwiązało wszystkie problemy

a to Ciekawe. sedici napisał, że dopiero po zaślepieniu falowanie obrotów ustało...
tak wiem, że jak EGR jest zwalony, to nie spełnia swojej funkcji jak należy, ale generalnie ludzie nie zaślepiają działających,. Jak ktoś ma działający, bezproblemowy EGR, to nawet nie zagląda do tematów o kopceniu, słabym nabieraniu obrotów itd.
Sam już kilka razy rozkręcałem i czyściłem EGR. Ale jeszcze nie wytrzymał dłużej jak miesiąc, więc albo jest tak zużyty, że trzeba by kupić nowy (koszt około 500zł), albo wyciąć.
Chyba zdecyduję się na wycięcie...

a chodzi o szybka regulację i stabilizację obrotów turbiny, a tym samym ciśnienia doładowania

przecież egr nie wspomaga regulacji ciśnienia doładowania , gdyby tak było , to np. przy zaciętej geometrii nie miał byś błędu przeładowania - bo przecież egr by zbił to ciśnienie otwierając się na maxa , a tak się nie dzieje , jak wiemy ;

wiem po sobie , bo przecież po kupnie auta miałem zacinającą się geometrię - przeładowania , a wtedy nie miałem zaślepionego egr-a , i dobrze działał , dopiero jak napisałem, od ok 1,5 roku , zawór zaczął szwankować i praktycznie jak kolega napisał , musiałbym go czyścić co miesiąc , albo kupić nowy co jest nieopłacalne , bo za te pieniądze usuwam go z softu raz na zawsze - JEDNORAZOWY KOSZT

Amortyzatory
Powrót