147 nie ma mocy

• Autor wątku Autor wątku Cinek147
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cinek147

Guest
Witam
Mam alfe 147 1.6 ts 120km. Jest strasznie słaba rozpedza sie tak samo jak clio ktore ma 60km. i mam takie pytanie bo tłucze sie w niej wariator i czy to moze byc przyczyna ze jest taka słaba?? czy to cos innego

Sprawdź najpierw co komp pokazuje. Bo przy tak dużym ubytku mocy wygląda na tryb awaryjny czy coś w tym stylu. A to już na kompie musi wyjść.

można też odpiąć przepływkę i sprawdzić czy coś się zmieni, czasem można tak zdiagnozować jej uszkodzenie

Mi ostatnio padła przepływka i ECU nie pokazał żadnego błędu mimo niesamowicie niskiego odczytu max 8,8 mg/w. Że nie jest to tylko zanieczyszczenie można się przekonać po tym, że w momencie zwiększania obrotów mierzona masa powietrza się zmniejsza, a nie zwiększa.

Obroty silnika: 849 obr/min
Oczekiwana masa powietrza: 308,0 mg/w
Zmierzona masa powietrza: 8,8 mg/w

Obroty silnika: 2421 obr/min
Oczekiwana masa powietrza: 470,6 mg/w
Zmierzona masa powietrza: 2,8 mg/w

Samochód totalnie zamuliło. Max V to około 100 km/h i do tej prędkości ciężko się było rozpędzić.
Sprawdź to sobie. Oczywiście możesz odpinać przepływkę ale najlepiej zrób odczyt, bo to jest bardziej obiektywne badanie.

Kod:
Obroty silnika: 849 obr/min
Oczekiwana masa powietrza: 308,0 mg/w
Zmierzona masa powietrza: 8,8 mg/w
- autor tematu posiada silnik TS, 120CV, tego parametru nie pomierzy , tak jak w JTD.

Oops! Nie wiedziałem. No to zostaje zabawa w odłączanie.

Amortyzatory
Powrót