Co będzie lepszym wyborem 1.6 TS 105 czy 120?A może warto zainteresować się 2.0 TS?
Co będzie lepszym wyborem 1.6 TS 105 czy 120?A może warto zainteresować się 2.0 TS?
Ford S-Max 2.2 16v TDCi '13
FIAT Barchetta 1.8 16v VFD '00
FIAT Punto 1.1 8v FIRE '99
1,6 105KM - brak wariatora czyli jakieś niższe koszty utrzymania...
1,6 120KM - wariator wyższe koszty utrzymania moc porównywalna...
2,0 - jak w 1,6 120KM wariator, dodatkowo pasek balansujący i dodatkowa moc której po czasie będzie Ci brakowało w wersji z silnikiem 105KM, 120KM
A poza tym jak wyżej... temat był wielokrotnie poruszany![]()
Wyższy koszt wyłącznie związany z koniecznością wymiany wariatora
Też mi się wydaje, że mocy zabraknie w 1.6 TS i będzie potrzebny większy bratSilnik ten ma różne opinie, dużo złego mówi się o trwałości panewek wału korbowego? Czy kwestia odpowiedniego doboru oleju, i dbaniu o należyty poziom z częstszym interwałem wymian rozwiązuje sprawę?
![]()
Nie bardzo mi wychodzi korzystanie z tzw.: "szukajki"![]()
Dokładnie to miałem na myśli.
Pisząc silnik ten masz na myśli wszystkie TSy 16v? Tak, są to delikatne jednostki.
Sam sobie odpowiedziałeś. Jest takie powiedzenie: "jak dbasz tak masz". No chyba, że kupisz egzemplarz, o który poprzedni właściciel nie dbał. W takim wypadku może się szybko okazać, że nawet Twoje dbanie o Alfę niewiele pomoże.
Pora i czas by się nauczyć w końcu ja wiecznie żył nie będę
Przejdź do działu "porady przy zakupie" i poczytaj tam obecne tematy związane ze 147'ką.
A jak jest 2.0 TS? Szkoda że nie ma 1.8 TS w 147, wydaje się optymalnym rozwiązaniem, moc niemal jak w 2.0 TS, ale nie ma wałków balansujących, spalanie podobne do 1.6 TS, niby jest ten nieszczęsny wariator ale przypilnowany olej i nie powinno być problemu. Z silnikiem 1.8 16V miałem do czynienia w Bravo GT, 115 KM, bardzo byłem zadowolonyA silnik ma taki sam dół jak w Alfach, 1747ccm
![]()