Programowanie pastylki immo - AR 147 - pilot z diodą.

drift-r

Nowy
Auto
AR 147 1.6TS Distinctive 2001
Z pilotem sobie poradziłem ale pozostaje problem z pastylką immo i dorobieniem grotu ale to już inna kwestia. Jak w temacie czy jeśli się ma pilota z diodą to można do-programować do komputera pastylkę immo? Czy musi to być nowa pastylka czy może być z innego auta tak jak cały pilot? No i oczywiście pytanie - jeśli się da to jak?

był taki temat kolegi bubu321 ....... -- http://www.forum.alfaholicy.org/147...orobic_nowy_kluczyk_scyzoryk_miare_tanio.html --............. z moich doswiadczen wynika że nie mozna reprogramowac transpondera z klucza z diodą..... do zaprogramowania klucza bez diód potrzebny jest CODE (jako LOG:IN do wejscia do programu programowania kluczy ) oraz seed, czyli zawartość body komputera......... można te dane uzyskac poprzez interfejs OBd-II i jakieś oprogramowanie ,jak to niestety nie wiem, widziałem tylko te manewry w akcji czyli bez rozbierania body komputera..

Tamten temat pamiętam ale może coś się zmieniło prze ten prawie rok w temacie. Tamten temat trochę się rozmył.

Główne wnioski z tamtego tematu jak ktoś nie chce wertować wszystkich stron:
- dla pilota z diodą nie dało się reprogramować transpondera
- dla pilota bez diody reprogramowanie było możliwe
- programowanie pilotów możliwe jest dla każdego typu pilota do 147 ( z diodą i bez)

Czy jest już jaka możliwość zaczytania kodu z body komputera bez konieczności jego wyciągania?

- znajomy pisze cały czas program do tego wyciagania seeda i pinów za pomocą kabla OBD.
- jako że on posiada jakiegos fiata to nie jest zbytnio zainteresowany AR mimo moich ponagleń.
- widziałem gdzies w sieci że jakiś kolega z naszego forum napisał program do rozkodowania CODE z plików z body komputera.

- cisnę mojego kolegę aby przekazał procedurę i szkic programu do podłączenia się do body komputeraz za pomoca obd, to sam coś będę majstrował.
- ale chętnie zobacze czy jest coś nowego w tym temacie programowania kluczy, ponieważ minął juz rok od tamtego tematu.

Z takim samym zamysłem rozpocząłem temat. Minął rok i ciekaw byłem czy coś się wyjaśniło.

A możesz napisać jak wymontować Body Computer i jak go podłączyć by odczytać to co trzeba?

- wymontowanie body komputera to jak dla mnie 4 godziny roboty.
- odłaczenie wtyczek zajmuje najwiecej czasu, ponieważ leży się na plecach i jest zbyt mało miejsca na paluszki.
- także nie bardzo wiadomo jaki jest sposob na kolejne wtyczki aby je rozpiąć.
- po wymontowaniu body kompetera rozbieramy go i podłączamy 4 przewody do uprocesora.
- dane odczytujemy dowolnym programatorem który obsługuje nasz uprocesor.
- ponizej orientacyjny zrzut z podłączenia do body komputera.
- firma za odczytanie i zaprogramowanie kluczy bierze 350 zł, w tym rozebranie body komputera.
- ciekawe dlaczego jeszcze nie pojawił sie program do odczytu CODE z pomoca wtyku OBD dla Ar 147.
- taki program już istnieje dla fiata z firmy Nasratech (Turcja), ostrożnie z ta firmą !!!!!.
- poniżej link do kabla OBD do oprogramowania ZED-Bull.
--
http://www.istanbulanahtar.com/inde...mid=86&phpMyAdmin=4Eb7xPTh3ZC2Q5Ag8iCqnMEtTbc
--

Załączniki

• upa7bsi-147.jpg
    upa7bsi-147.jpg
    85.5 KB · Wyświetleń: 2,079
  • body komputer.pdf
    body komputer.pdf
    3.1 MB · Wyświetleń: 1,148
  • alfa-body.jpg
    alfa-body.jpg
    220.9 KB · Wyświetleń: 8,832
Ostatnia edycja: