prosiłem o wydruk ale nie mają możliwości wydrukować mi tego.
zamieniłem stronami opony dzisiaj rano (z przodu) i teraz mi ściagało na lewo) zaczeło mi ściągać go na prawo.
kupiłem opony używane ale w bdb stanie i dalej mi go znosi na prawo. Osobiście wydaje mi się że to nie wina opon bo według mnie
jest to mało prawdopodobne że znowu kupiłem jakieś wadliwe opony.
a i jeszcze jedno nie wime czy tak jest u was ale zauważałem że u mnie jest tak, że jak zdejmę koło i zakręcę tarczą to klocki hamulcowe ją od razu hamują
stawiają opór, nie iwem jak to napisać ale mam nadzieje, że rozumiecie o co mi chodzi.![]()
Jak można lekko obrócić to nie ma problemu. Klocki zawsze będą trochę szorować. Nie zapominaj, że z przodu opór stawiają też półosie i dyferencjał. Jeżeli natomiast wyraźnie klocki hamują to oznacza, że albo tłoczek się blokuje, albo prowadnice klocków i/lub zacisku są zanieczyszczone.
Nie zapytałem jeszcze, czy felgi masz proste?
tak felgi są proste.
Ewidentnie wina opon jeżeli po zamianie zaczęło ściągać w inną stronę, krzywe felgi jak wspomniał ktoś wcześniej nie mają wpływu na ściąganie. Spróbuj założyć na przednią oś opony o jednakowej wysokości bieżnika...
Niestety, ostatnio i mnie przestawiła się kierownica- tydzień temu zmieniałem opony na 215/45 r 17, to był już wieczór więc po zabiegu prosto do domu. Następnego dnia krótka przejażdżka z rana i powrót wieczorem, w trakcie którego na skrzyżowaniu wjechałem lewym tylnym kołem przy prędkości 15-20km/h w wysepkę ( wysokość 8-10 cm, lekko nachylona i zaokrąglona). Żadnych widocznych, lub słyszalnych uszkodzeń nie znalazłem.
To, że kierownica skręcona jest w prawo o jakieś 1.5-2cm, zauważyłem po dwóch dniach. Panowie z warsztatu gdzie wymieniałem opony powiedzieli, że to opona lub wahacz i zamienili miejscami opony z lewej strony.
Wahacze nie są już w najlepszym stanie, jednak stuki jeszcze żadne nie występują. Od czego zacząć poszukiwanie przyczyny? (oprócz odwiedzenia serwisu/mechanika)
Pozdrawiam
Skrzywiony wahacz tylnego zawieszenia
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
tak jak pisze Maciek - pewnie ci wygięło wahacza z tyłu ( będzie widać jak popatrzysz )
też tak miałem
wymianka i geo raz jeszcze i hula