• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Po czyszczeniu EGR i przepustnicy auto BARDZO SŁABE - POMOCY

Voytheck

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V 115 KM(CHIP-140 KM), Fiat Barchetta, Lancia Phedra, Smart For2
Witam!
Dzisiaj po południu zamiast iść na piwko to postanowiłem wyczyścić zawór EGR i tu popełniłem błąd. Przed czyszczeniem Alicja pracowała dość dobrze, po wymianie rozrządu jeszcze lepiej, ale mechanik który robił rozrząd przekazał mi info że zawór jest "zajaba...y" wiec tak jak napisałem wcześniej postanowiłem wyczyścić EGR. Porozkręcałem zawór, rurki dolotowe i wylotowe z zaworu przepustnicę i jeszcze parę innych mniej istotnych części. Pomyłem wszystko w benzynie ekstrakcyjnej, lecz niestety nie bardzo chciało się rozpuszczać ale zastosowałem środek do mycia silników firmy Autoland. Naprawdę rozpuszcza wszystkie syfy w mig, powycierałem czyściwem celulozowym po płukance, przelałem jeszcze benzyną ekstrakcyjną oraz poskręcałem wszystko w odwrotnej kolejności ja podczas demontażu. Włączyłem silnik i po pewnym czasie na zimnym silniku zaczął się z rury wydechowej wydobywać szary dym a po rozgrzaniu po wciśnięciu pedału gazu pojawił się czarny dym. Kiedy chciałem ruszyć to silnik był tak słaby że parokrotnie mi zgasł. Podczas jazdy próbnej również nie można się rozpędzić. Dopiero po przekroczeniu 3200 obr./min było "kopniecie". Po podłączeniu do kompa wyświetlił FES błąd P0404. Nie wiem czy błąd występował wcześniej, ale po wykasowaniu i na sucho ruszeniu oraz cofnięciu kilka razy (piwo zostało zaliczone i jest niemożność próby drogowej) jest lepiej ale ostygnięci pieca nie są niezbyt dobre, zbyt mało mocy aby ruszyć z miejsca. Proszę o pomoc fachowców ora ludzi, którzy mieli już do czynienia z takowymi problemami/ Mam nadzieję że ktoś z Was ma rozwiązanie w tym względzie.
Pozdr,
Voytheck

-JTD nie ma przepustnicy
-skoro wyświetla błąd EGR, bez zaślepienia go, to jest on walnięty- nie domyka się i powoduje osłabienie silnika
-trzeba go zaślepić- błąd pozostanie ale bez wpływu na silnik
-gdyby nie pomogło trzeba będzie zrobić logi

EGR trzymał szczelność na nagarze - po umyciu jest po prostu nieszczelny

Zaslep EGR. Na allegro są blaszki po 9zl z przesyłką :) Ja dostałem na 3-ci dzień.

Dzisiaj na alledrogo zamówiłem zaślepki pełną i z otworkami. Próbowałem również elektromagnes FES'em i nic się nie dzieje, grzybek ani w jedną ani w drugą stronę nie drgnął, postanowiłem go również podpiąć na krótko do akumulatora i również żadnej reakcji. Więc teoria o rozszczelnieniu EGR'a jest jak najbardziej właściwa a do tego brak reakcji elektromagnesu może rzeczywiście powodować brak mocy i mam nadzieję że zaślepienie zlikwiduje problem.
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdr
Voytheck

ale żeby sprawdzić elektromagnes, to chyba trzeba go wcisnąć palcem, a on sam będzie podczas testu wypychał bolec... Inaczej będzie cały czas w tej samej pozycji (wypchniętej)... więc nie zauważysz reakcji na test.
Sprawdź palcem ten bolec. Powinien lekko chodzić. A następnie zapuść FESem test ERG, i przytrzymaj wciśnięty palcem bolec.
Tam jest sprężyna, która cały czas go wypycha, ale ma mniejszą siłę, jak sprężyna w zaworze EGR.

Witam!
Wszyscy Ci, którzy pisali że EGR po myciu się rozszczelnił mieli rację. Tymczasowo zamontowałem blaszkę wyciętą z ciężarków obciążających koperty, na rurce dochodzącą z chłodnicy spalin. To rozwiązanie tymczasowe, już zamówiłem zaślepkę i jak przyjdzie przesyłka podejdę do tematu jeszcze raz. Auto odzyskało werwę a nawet jest jeszcze lepiej. EGR musiał szwankować wcześniej ponieważ auto dostawało "kopa" powyżej 2200 obr./min teraz jedzie już od 1700-1800 obr./min. Alicja nie kopci, ale jest błąd P0404, ale cóż tam wolę błąd niż wymieniać EGR za 450 zł. Widać że te ekologiczne bzdury nie przyczyniają się do poprawy sprawności silnika. Ciekawy jestem ile trzeba zużyć energii i materiałów a co za tym idzie obciążać środowisko aby wyprodukować te ekologiczne badziewie, i jaki jest bilans zysków z dopalania spalin z obciążeniem środowiska jaki występuje podczas produkcji całego systemu.
Dziękuję za wszelkie sugestie.
Pozdr.
Voytheck

To teraz kup kabelek za 150zl i wyłącz EGR programowo, ja mam taki plan.. A i jeszcze usun katalizator i sprzedaj go w jakims dobrym skupie, parę zł będziesz na + :) ja dzisiaj wyciąłem kata:)

A na weekend czyściłem i zaślepiłem EGR oraz czyściłem i smarowałem VGT :) To już chyba pakiet startowy dla JTD mam za sobą :D.. teraz tylko kabelek i modyfikacja softu :)

To teraz kup kabelek za 150zl i wyłącz EGR programowo, ja mam taki plan.. A i jeszcze usun katalizator i sprzedaj go w jakims dobrym skupie, parę zł będziesz na + ja dzisiaj wyciąłem kata

A na weekend czyściłem i zaślepiłem EGR oraz czyściłem i smarowałem VGT To już chyba pakiet startowy dla JTD mam za sobą .. teraz tylko kabelek i modyfikacja softu
Oświeć wszystkich i powiedz jak samodzielnie wyłączysz EGR/ zrobisz remap kabelkiem za parę złotych?
Naucz wszystkich skoro twierdzisz, że kolega sam może sobie to zrobić.

Pomysł z katalizatorem też mistrzowski

Oświeć wszystkich i powiedz jak samodzielnie wyłączysz EGR/ zrobisz remap kabelkiem za parę złotych?
Naucz wszystkich skoro twierdzisz, że kolega sam może sobie to zrobić.

Pomysł z katalizatorem też mistrzowski

Kabelek kosztuje 150zl, jak poszuka dobrze to zrobi EGR-off z czyjąś pomocą z forum.

Za katalizator w skupie dostalem 650zl, dla mnie warto.

Zresztą, może zamiast kupować kabel odłożyć na normalny remap u Cinka, za sprzedany katalizator będzie już w połowie drogi :) Mnie osobiscie nic nie daje Euro3, mogę mieć Euro 2 a nawet 1 :) Bo mam gdzieś te całe Euro jak w kolektor dolotowy ciężko byłoby nawet nasrać tak się zapychają ekologi.

Druga zasadnicza kwestia:
po co ma wyłączać EGR skoro w jego silniku nie robi to żadnej różnicy?- błąd jest, ale nic poza tym się nie dzieje.

Druga zasadnicza kwestia:
po co ma wyłączać EGR skoro w jego silniku nie robi to żadnej różnicy?- błąd jest, ale nic poza tym się nie dzieje.
Choć chyba z akcentem na chyba, zauważyłem że lekko wzrosło spalanie, ok. 1 l/100 km. Może to tylko moje przypuszczenia ponieważ zbyt wiele od momentu zaślepienia nie przejechałem. Ale momentami zauważyłem przy spalaniu chwilowym że auto "pije" nawet ponad 20 l/100 km, a przed zaślepieniem raczej takich wartości nie miałem i przy puszczeniu gazu na biegu nie spada spalanie momentalnie na 2 l/100 km jak to było przed zaślepieniem, tylko trwa to chwilkę aż spadnie do 2 l/100 km. Muszę trochę pojeździć aby zweryfikować moje przypuszczenia czy są właściwe czy nie, a jeśli tak będzie jak zauważyłem to chyba trzeba będzie zacisnąć zęby i kupić nowy EGR, a czyszczenie robić przy okazji wymian oleju i filtrów, wtedy EGR zawsze będzie jak nowy.

Ostatnia edycja:
Ani wskazaniem spalania, wskazaniem poziomu nie należy się przejmować. Ile faktycznie pali trzeba to sprawdzić tankowaniem do pełna.
A ten "chip 140 km" co to za ustrojstwo?

W poprzedniej 156 z 1.9jtd 116km miałem padnięty egr - zero reakcji nawet po dokładnym czyszczeniu, w tescie fes cały czas pokazywał 4%, bez reakcji na gaz. Pojawił sie błąd PO404 (chyba taki - w każdym razie od egr). Nic nie zaślepiałem, błąd w tym silniku nic nie powoduje w sensie zapalenia lampki kontrolnej. Spalania mam takie samo ja w drugiej 156, w której egr jest nówka:) tak niemiec wymienił:)

Ani wskazaniem spalania, wskazaniem poziomu nie należy się przejmować. Ile faktycznie pali trzeba to sprawdzić tankowaniem do pełna.
A ten "chip 140 km" co to za ustrojstwo?
Ten chip to box podwyższający moc auta ze 115 PS na 140 PS.Box firmy Novitec Z100 wpięty w układ elektryczny. Wielkości pudełka papierosów. Zresztą w dowodzie rejestracyjnym mam napisanie że auto ma 103 kW więc właśnie ok. 140 KM.

- - - Updated - - -

W poprzedniej 156 z 1.9jtd 116km miałem padnięty egr - zero reakcji nawet po dokładnym czyszczeniu, w tescie fes cały czas pokazywał 4%, bez reakcji na gaz. Pojawił sie błąd PO404 (chyba taki - w każdym razie od egr). Nic nie zaślepiałem, błąd w tym silniku nic nie powoduje w sensie zapalenia lampki kontrolnej. Spalania mam takie samo ja w drugiej 156, w której egr jest nówka:) tak niemiec wymienił:)
Jeśli chodzi o spalanie to może moje subiektywne odczucia. A jeśli chodzi o EGR to mi pokazywał 1% w całym zakresie obrotów ale to było sprawdzane tylko na postoju. W próbie drogowej niestety nie sprawdzany.

Panowie podepnę się pod temat w niedziele wywaliło mi checka wczoraj byłem na kompie wyskoczył EGR,przepływka i czujnik temp. dzisiaj wziąłem się za czyszczenie EGR o dziwo był już zaślepiony a w kolektorze ssacym był olej a być go raczej nie powinno po złożeniu wszystkiego i odpaleniu auto zaczeło delikatnie poddymiać na siwo w czesniej nie dymiło wcale spadek mocy jest nadal jutro pojade na kompa wykasować błąd jeśli się to uda bo jak nie to poczekam do wtorku,aż przyjedzie mój kabelek z PL. Dodam,ze nie myłem żadnymi specyfikami więc zapewne i u mnie wustąpiło rozszczelnienie?

Amortyzatory
Powrót