Witam wszystkich.
Mam problem z biegiem wstecznym.
Często podczas wrzucania biegu wstecznego słychać delikatny zgrzyt w skrzyni biegów i lekkie szarpniecie.
Czy to normalne czy coś powoli daje znać o sobie?
Pozdrawiam.
Witam wszystkich.
Mam problem z biegiem wstecznym.
Często podczas wrzucania biegu wstecznego słychać delikatny zgrzyt w skrzyni biegów i lekkie szarpniecie.
Czy to normalne czy coś powoli daje znać o sobie?
Pozdrawiam.
u mnie tez takie cos wystepuje ale tylko wtedy gdy wrzuce wsteczny jak beda wyzsze obroty silnika, tzn np przy zawracaniu
jade sobie na jedynce, mam ok 3tys obr, sprzeglo i wsteczny.. jak obroty sa jeszcze tak kolo 2.5/2tys czasami zazgrzyta..
jak wrzucam spokojnie, np podczas wyjazdu z garazu to problemu nie ma.
nie wiem czy zrozumiale to napisalem![]()
ja mam również problem tak jak krzychu43 ... rzadko bo rzadko ale jest , mi pomaga wtedy wrzucenie jedynki i ponownie wysprzęglenie i próba wrzucenia wstecznego .... ciekaw jestem co to może być ?
u mnie jest tak jak jadę do przodu, zatrzymam się (obroty poniżej 2000) i wrzucę wsteczny. Nie za każdym razem tak się dzieje ale często.
Zgrzyt, szarpnięcie i wsteczny wskakuje.
Może poradził sobie już ktoś z takim problemem i podzielił by się tym?
T.S-y nie mają zsynchronizowanych biegów wstecznych dlatego sprzęgło trzeba przytrzymać z 2-3 sekundy zanim się wrzuci bieg żeby wałek zdążył się zatrzymać a samochód powinien być zatrzymany a nie się toczyć.
u mnie wystepuje to samo, wrzucam wsteczny a tu zgrzyt
nauczylem sie odruchowo wrzucic najpeirw 3 bieg i potem wsteczny - wtedy nic nie zazgrzyta
co to moze byc?
Większość samochodów nie ma zsynchronizowanych wstecznych.
Wciśnij sprzęgło, poczekaj z 3 sekundy z wciśniętym sprzęgłem i dopiero wrzuć wsteczny i napisz czy dalej Ci będzie zgrzytać.
Mi też czasem jak się zapomnę i chce wrzucić wsteczny tak jak każdy inny bieg to albo wejdzie do połowy albo zazgrzyta ale to jakby moja wina...
Przy niezsynchronizowanym wstecznym samochód musi być bezwzględnie zatrzymany. Więc podczas wrzucania, hamulec do spodu. Nawet minimalne toczenie samochodu (takie niezauważalne), utrudnia wbicie biegu.
Nawet w instrukcji jest napisane to o czym koledzy piszą, że wsteczny w ts'ach jest niezsynchronizowany i należy po wciśnięciu sprzęgła poczekać kilka sekund zanim się wrzuci wsteczny. Czasami warto zajrzeć...