[147 JTD] Jak zaprogramować pilot do sterowania centralnym

andru

Nowy
Auto
159 1,9 JTDm 16V
Witam,

Poszukuję informacji, jak we własnym zakresie można zaprogramować oryginalny pilot do centralnego - kluczyk działa, odpala auto, ale nie działa sterowanie centralnym.
Wiem, że na forum jest masa podobnych tematów, ale nigdzie nie zostało to do końca wyjaśnione, dlatego zakładam nowy temat.

Chwilę drążyłem temat i to co się dowiedziałem to, że można to zrobić za pomocą programu np. 'alfaobd' ale trzeba posiadać alfa code.
W przypadku braku alfacode /ja też go nie posiadam/ możliwe jest jej wyrobienie w salonie alfy koszt około 250zl, lub istnieje możliwość odczytania go za pomocą programu z pliku dump z body komputera - nie wiem jeszcze jak to zrobić, ale te informacje są w osobnym wątku: http://www.forum.alfaholicy.org/147...orobic_nowy_kluczyk_scyzoryk_miare_tanio.html

Jednak zostałem trochę zbity z tropu, gdy zadzwoniłem do serwisu alfy w Rzeszowie. Dowiedziałem się, że do zaprogramowania pilota nie jest potrzebny alfa code, tylko kod do kluczyków, który teoretycznie można wyciągnąć po vin'ie z centrali alfy. Niestety poinformowali mnie, że nie jest to możliwe do mojego samochodu i że jedynym rozwiązaniem jest zamówienie nowych kluczyków, wkładek itd. Czyli jednym słowem pilota nie da się zaprogramować.

Czy ktoś wie, jaka jest prawda i co to zrobić? Mam nadzieje, że tym razem salon alfy się myli.

Dzięki za porady,
pozdrawiam
andru

Kod:
Same pin code is required to unlock the body computer for both key and remote programming.
- pierwsze podejscie, prawda czy fałsz ?

- otrzymałem informację z innego forum że body komputer jest taki sam jak w 147 TS.
- aby to sprawdzić proszę o podanie menu informacyjnego z FEs-a (MES-a MultiEcuScan) z body komputera.
- powodzenia "pogromcy mitów".

- otrzymałem informację z innego forum że body komputer jest taki sam jak w 147 TS.
- aby to sprawdzić proszę o podanie menu informacyjnego z FEs-a (MES-a MultiEcuScan) z body komputera.
- powodzenia "pogromcy mitów".

menu informacyjengo nie prześlę, bo nie jestem jeszcze posiadaczem kabelka obd. Nie uzbrajam się w zabawki, dopóki nie będę pewien, że ma to sens.. że da się zaprogramować mojego pilota.
Czyli ty uważasz, że posiadanie alfacode jest wystarczające do zaprogramowania?

Kabel kosztuje 50zl :) Już przy pierwszym podłączeniu do samochodu jesteś zarobiony 50-100zl w stosunku do diagnostyki w ASO. Sprawdzasz błędy, kasujesz ewentualnie wymieniasz co potrzeba zanim auto stanie w szczerym polu. Dodatkowo możesz zacząć sprawdzać to co potrzebujesz :) Ja bym nie nazwał tego uzbrajaniem się w zabawki, a inwestycją. Na przyszłość unikniesz tematów w stylu "nie odpala, szarpie, przerywa, coś się świeci", diagnostyka droga, kabla nie mam a muszę na gwałt jutro jechać daleko, wróżcie z fusów koledzy co się stało? -_-

- może jednak ktoś z JTD zrobi ten zrzut z body komputera ?
- i wtedy się wyjaśni czy ta cała dyskusja ma sens.
- ja mogę to zrobić ale dopiero w następną Środę, pod mostem Milenijnym, jak będzie jakąś AR 147 JTD.
- mam pewne wątpliwosci, nawet jakbyś miał kabelek, to jeszcze jest potrzebny programator, daj sobie spokój z tym problemem.
- chyba że chcemy sie dowiedzieć kto ma rację ASO <--> użytkownicy Forum AR w temacie programowanie pilota w AR 147 JTD.
- jak zadzwoniłem do naszego ASO to pan powiedził że to prawda ale dla 156 JTD.

Ostatnia edycja:
- mam pewne wątpliwosci, nawet jakbyś miał kabelek, to jeszcze jest potrzebny programator, daj sobie spokój z tym problemem.

to prawda nie mam i mieć nie będę, ale może ktoś mi to odczyta, a ja sam się nauczę czegoś nowego.
A poza tym ciężko teamt porzucić, bo chciałbym mieć sterowanie centralnego z pilota.. wygoda..

A jeżeli kupiłbym alfaCODE z serwisu alfy to tez nie ma to sensu?

Ostatnia edycja:
- może jednak ktoś z JTD zrobi ten zrzut z body komputera ?

ECU ISO Code: 40 83 89 80 A1
2012-09-03 11:16:18
CONNECTED TO:
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V
Body Computer Marelli
--------------------------------------------------------------

ECU ISO code: 40 83 89 80 A1
FIAT drawing number: 60698110
Hardware number: 01864220002
Hardware version: 0C
Software number: 09869510005
Software version: 0504
Homologation number: 000048
ECU programming date: 12/02/2002

przyłaczam się do tematu mi też nie chodzi pilot a pobliscy mechanicy nie maja pojęcia jak to zrobić gdyż nie mieli z tym styczności posiadam karte kodową od autka coś w podobieństwie do wizytówki i są dwa kody co dalej? czy za pomoca KTS DA RADĘ ZAPROGRAMOWAĆ?

- - - Updated - - -

WITAM KOLEGO mam pytanie jaki posiadasz kabel diagnostyczny i progrm ze ci pokazuje nawet takie szczegóły? ja kupiłem elm 327 i gówno działa pokazuje tylko błędy i tyle nim można zrobić

WITAM KOLEGO mam pytanie jaki posiadasz kabel diagnostyczny i progrm ze ci pokazuje nawet takie szczegóły? ja kupiłem elm 327 i gówno działa pokazuje tylko błędy i tyle nim można zrobić
jakim programem się łączysz ? bo te informacje co wyżej bez problemu uzyskasz ELMem ...

przyłaczam się do tematu mi też nie chodzi pilot a pobliscy mechanicy nie maja pojęcia jak to zrobić gdyż nie mieli z tym styczności posiadam karte kodową od autka coś w podobieństwie do wizytówki i są dwa kody co dalej? czy za pomoca KTS DA RADĘ ZAPROGRAMOWAĆ?
a pilot fizycznie działa ? tzn mryga dioda przy naciskaniu przycików ?

ta mryga te g*wno nowa bateria obudowa pastylka ta sama a w drugim pilocie brak chipa próbowałem za pomocą alfaobd no ale na elm327 nie ce mi połączzyć się a na FES łączy się na porcie 18 i wskazuje tylko parametry i za pomocą FES nie da sie podobno zaprogramować kluczyka . za to alfaobd posiada taka funkcje tylko no nie łączy mi te g*wno .prosił bym o linki do adaptera

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót