Wymiana sprzęgła, wysprzęglika - co i za ile?

drift-r

Nowy
Auto
AR 147 1.6TS Distinctive 2001
Ze względu na to iż pojawił się u mnie problem ze sprzęgłem i prawdopodobnie również wysprzeglikiem nasunęło mi się kilka pytań:
Co powinno wymieniać się przy uszkodzeniu tarczy sprzęgła?
Dlaczego większość ofert to tarcza + docisk alb beż łożyska?
Czy jest konieczność wymiany łożyska?
Jaki powinien być koszt oryginalnego zestawu Valeo?
Czy wysprzęglik to to samo co łożysko oporowe?
Jakiej firmy wysprzęglik kupić? Też Valeo? - jaki koszt?

Jakie jeszcze elementy należałoby wymienić przy okazji zdjęcia skrzyni biegów?

Przeglądając oferty na allegro dostałem kręćka bo sporo z nich jest źle opisanych, istniej nawet kategoria "Łożyska oporowe" oraz "Pompy i wysprzęgliki".

Witam
Przy demontażu skrzyni warto też wymienić simmering miedzy skrzynią a silnikiem.
Ja dałem za komplet sprzęgło Valeo, wysprzęglik Luk i simmering dalem cos okolo 700zł

Łukasz jak masz walniętą tarczę to i tak wymienił bym całe sprzęgło.Nawet jak docisk jest dobry to mimo wszystko zmienić całość,bo cholera wie kiedy się coś nie wymienionego odezwie a koszt zwalenia skrzyni to 400-500 zł więc lepiej nie oszczędzać.Jak piszą wyżej.Wymień od razu siemering na wale i siemeringi półosiek na mechanizmie różnicowym.Dobrze wiedzieć w jakim stanie jest koło zamachowe na powierzchni styku z tarczą.Wywalisz z 1,5k i będziesz miał spokój na długi czas:)

Drogi mój kolego! :D Już mam paczkę z ASO..

Więc tak na allegro kupiłem sprzęgło oryginalnego Sachsa tarcza+docisk za 499zł nr części Sachs: 3000 853 201
http://allegro.pl/sprzeglo-sachs-alfa-romeo-147-1-6-16v-156-1-8-i2617004921.html
Reszta z ASO:
Wysprzęglik ten wewnątrz skrzyni oryginał 340,28zł nr eper: 55184041

Jakbyś potrzebował:
Pompa sprzęgła 153,34zł nr eper: 55196177
Tłumik drgań który powinno się zmienić razem z pompą 193,66zł nr eper: 46805868

Uszczelki skrzyni biegów komplet 125,60zł nr eper: 60777736

No i moim zdaniem skoro zrzucasz skrzynie to wymienić wszystko co potrzeba.. i uszczelnić nowymi uszczelkami.. jak wyżej widać ja zakupiłem zestaw.. bo z mojej skrzyni się lało..

Jeśli zgrzyta Ci któryś bieg to rozebrać, obejrzeć.. ewentualnie wymienić jak trzeba.. i napewno przy rozbiórce porządnie wyczyścić skrzynię z syfu..

Synchronizator 3 biegu (najczęściej pada): 238,60zł i nr eper: 46767057

To chyba tyle :P Ja jeszcze robię poduszkę skrzyni tą tylną i wymieniam cały drążek zmiany biegów z zestawem żeby był precyzyjny bo mój się wyrobił..

Jakby co to pytaj ;)

jeśli chodzi o sprzęgło to dobrze poszukaj, ja szukając na własną rękę po sklepach z częściami, w niektórych miejscach za te same części wołali ode mnie prawie 200zł więcej za komplet. Najtaniej gdzie udało mi się całkowity komplet znaleźć wyszło 550zł. (po lekkiej zniżce)

No w Inter Carsie Sachs tarcza i docisk komplet kosztuje ponad 1000zł.. a z allegro kompletny piękny oryginał 530zł.. więc najdroższa opcja sprzęgła taniej niż gówniane, polecane valeo..

Mój mechanik zadziałał szybciej niż ja i już mam zamontowany komplet Valeo. Wymieniona tarcza, docisk i wysprzęglik + jakieś tam pierdoły. Dziś zajmowali się kolektorem i znaleźli jeszcze jedną padniętą poduszkę silnika, która też będzie wymieniana. Ja zobaczyłem swoją poprzednią tarczę to się trochę zdziwiłem - jak odbiorę już po naprawie to wrzucę fotki. Nie wyglądało to dobrze.

Która poduszka padła ;P ? no i wstaw foto sprzęgła jestem ciekaw jak u Ciebie to wyglądało..

Może nie tyle padła co nadpękła a nie ma co czekać aż się rozleci. Prawa przednia. czyli ta w najbliżej zbiorniczka płynu chłodniczego.

Amortyzatory
Powrót