Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: Problem z elektroniką 147 1.6 (2002)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

PROXI to chyba jednak ostateczność. Na chwilę obecna nie mam koncepcji co dalej
    - sam podałes komunikat o problemie na magistrali CAN - U1601 - Usterka linii CAN - Zapisany.
    - body komputer po tym komunikacie stracił informację o otoczeniu.
    - należy tę informację przywrócić, ponieważ nie masz innych "gorszych" błedów a tylko zakłocenia chwilowe na magistrali CAN.
    - procedura Proxy Alignment jest w tym przypadku zalecana.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

woytec
    Gość

Domyślnie

Błąd magistrali CAN faktycznie jest. Ale przeprowadzenie PROXI Alignment powinno się chyba wykonać gdy wszystkie podzespoły (centralki obwodów) są sprawne. Ja niestety takiej pewności jeszcze nie mam (chyba obwód w drzwiach kierowcy wymaga głębszej analizy). Swoją drogą chyba akumulator pada bo ma w stanie spoczynku ok 11.6 - 11,7 V.
    Zacznę od akumulatora a dalej kwestie CAN i ew PROXI Alignment.

woytec
    Gość

Domyślnie

Akumulator wymieniony na nówkę Bosch ... niestety dalej z magistrali sypie błąd CAN - U1601 - Usterka linii CAN.
    Stawiam na problem w obwodzie: Węzeł drzwi kierowcy (NPG). Jutro rozkręcam drzwi.
    Na co powinienem zwrócić uwagę przy oględzinach ?

Jeszcze pozostaje błąd: B1029 - Oświetlenie zapalniczki i panelu wentylacji - Wysoki Sygnał, Krytyczny.
    Gdzie szukać problemu ... zapalniczka działa a oświetlenie zapalniczki nigdy nie działało ... co trzeba wymontować, aby dostać się do "źródła problemu" ?

Użytkownik Romeo Avatar Avari
    Mieszka w
    Włodawa
    Auto
    AR 147 2003r 1,9JTD 115KM

Domyślnie

Najpierw zapalniczkę i zobacz czy wszystko przy niej ok.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał cuoreventi Zobacz post
    Zrób proxy, a pożałujesz... Moi drodzy forumowicze, to nie jest banał jak kasowanie błędów, a poważna operacja w elektronice samochodu.

Wszystkie objawy o których piszesz wskazują albo na centralkę (przyciski) elektrycznych szyb, albo na kostkę między drzwiami a karoserią - zacznij od niej.
    I po drugie było posłuchać curoventiego

woytec
    Gość

Domyślnie

Po długiej przerwie wracam z tematem. Niestety wciąż jest tak samo.
    Popełniłem następujące działania:
    - wymiana akumulatora na nowy (Bosch),
    - przegląd złączy (kostek między drzwiami kierowcy,
    - wymontowanie skrzynki w drzwiach kierowcy i przegląd styków, stanu płytki, itp,
    - przegląd złączy do komputera, do których jest dostęp bez wymontowania modułów.
    Niestety nie mam możliwości podłączenia np. modułu w drzwiach od innego autka.
    Błąd "U1601 - Usterka linii CAN" po wyczyszczeniu błędów czasem pojawia się jako istniejący a czasem jako zapisany.
    Kompletnie nie znam zasady komunikacji linii CAN, ale gdybym miał schemat elektryczny (nie blokowy) to zapewne mógłbym coś więcej pomierzyć ... przynajmniej czy poszczególne przewody nie mają obcych potencjałów, zwarć, przebić, itp.
    Niestety takiego schematu nie znalazłem w sieci ... są tylko blokowe. jeśli ktoś takowy posiada to chętnie wykorzystam lub nawet kupię. Podobno w jakimś miesięczniku "Autoelektro" był schemat ale do "Alfa 147 Restyling 37". Moja jest z 2002 roku i chyba nie jest "Restyling 37".
    Poza usterką linii CAN nie działa mi oświetlenie bagażnika wewnątrz ... żarówka jest sprawna.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

Myślę że nie ma sensu zagłębiać się w schematy elektryczne procesorów poszczególnych centralek , stopień komplikacji pomierzenia / chyba nie będziesz biegał z oscyloskopem / poszczególnych sygnałów magistrali itd . jest na tyle duży / podobnie działa sieć LAN w karcie kompa / że jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest podmiana.Program eLearn w zupełności wystarcza do tego aby poznać kolor i pin kabla na którym ma być sygnał z danego przetwornika i schemat blokowy urządzenia.Jeśli nie masz eLearna to od tego powinieneś zacząć.Później / przynajmniej ja bym tak zrobił / rozejrzałbym się po allegro za gościem który sprzeda Ci te dwa moduły / lewa i prawa strona / do drzwi...dlatego gdyż one się ze sobą elektrycznie łączą pod warunkiem że da Ci / jeśli będzie to zarejestrowana firma to należy Ci się to jak psu zupa / 10 dni na możliwość odesłania modułów. Ale powinieneś uzgodnić z nim to telefonicznie i tylko wtedy je zamówić / on może założyć na nie jakieś plomby, farba itd./.Wtedy możesz porównać co się dzieje..moduł drzwiowy to dwa zatrzaski i śrubka dostępna na boczkach..nie ma problemu z demontażem.Jeśli po tej operacji i skasowaniu błędów będzie ok.będzie komunikacja w FESie to miło..jeśli nie to po kolei sprawdzenie omomierzem instalacji od punktu A do B zgodnie z schematami z eLearna przy odpiętych modułach pod względem przejścia i zwarcia do masy
    Ostatnio edytowane przez andrzejm36 ; 30-11-2012 o 12:51

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- czemu wg ciebie za to wszystko jest odpowiedzialny węzeł drzwi kierowcy ?
    - gdzie taką informacje podał program diagnostyczny.

- kolego, program eLearn i poczytać o magistali CAN i jej terminatorach.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    - czemu wg ciebie za to wszystko jest odpowiedzialny węzeł drzwi kierowcy ?
    - gdzie taką informacje podał program diagnostyczny.

- kolego, program eLearn i poczytać o magistali CAN i jej terminatorach.
    rozumie że kol. bubu 321 wyrwał mnie do odpowiedzi...choć system stwierdził że ,,Węzeł drzwi kierowcy (NPG) Obecny"
    to jednak z tym są problemy.I z tego co kolega pisze to miał problemy z szybami , lusterkami itd. Za to odpowiedzialna jest ta centralka a więc zamiast dywagować o magistrali CAN i jej terminatorach najpierw bym sprawdził bezpieczniki a później skoro złącze w drzwiach było sprawdzone podmienił centralkę.Co wcale nie oznacza że błąd magistrali może generować właśnie ta centralka.

woytec
    Gość

Domyślnie

W weekend zabieram się do pomiarów "ciągłości przewodów" i wymontowania komputera i modułu B002. Ze schematu obwodów elektrycznych i magistrali CAN wynika, że faktycznie przez moduł w drzwiach kierowcy "przechodzi" większość obwodów, z którymi jest problem.
    Sprawdzę szczególnie połączenie komputera z modułem bezpieczników ... bo według mnie tu może być problem, może brak lub słaby styk w złączu.
    "Błąd CAN - U1601 - Usterka linii CAN" faktycznie nie jest opisany przez producenta a analiza innych usterek w dokumentacji to w sumie: "podmień moduł ... zadziałało ... czyli stary był zepsuty"
    Z opisów w dokumentacji wynika, że np. obwód otwierania bagażnika przechodzi i jest pośrednio wysterowany przez moduł w drzwiach kierowcy.
    Szukałem na allegro modułu z drzwi kierowcy ... ale "rzeźnicy" ze szrotów wystawiający moduły do Alfy nie maja pojęcia co sprzedają.
    Jeśli swoją droga ktoś ma na sprzedaż taki działający moduł to chętnie zakupię.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

masz auto 3 czy 5 drzwiowe ?