• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Lusterka - czy da się wymienić na składane elektrycznie?

rosek

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 T. SPARK IMPRESSION - PROGRESION
Witam forumowiczów
Niedawno zauważyłem ruszające sie lewe lusterko prawdopodobnie ktos zaczepił Zdziwiło mnie tylko, czemu lusterka nie składają się , są jakby na ''sztywno'' Nie rozkręcałem jeszcze ale mysle ze to jest tego typu lusterko http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-147-lusterko-zewnetrzne-lewe-i2607858993.html , z kostką 5 pin
Moje pytanie to czy można wymienić lusterko na takowe [posiada koste 7 pin, prawdopodobnie do składania] http://moto.allegro.pl/lusterko-lewe-alfa-romeo-147-00-i2608984925.html ?
czy trzeba ciągnąc jakies dodatkowe kable? [Napewno nowy przełącznik lusterek jest potrzebny]

jak dla mnie ta kostka 7 pin to dlatego, że ma czujnik temperatury zewnętrznej :P a bynajmniej nie jest składane elektrycznie :) polecam sprawdzić lewe lusterko (łatwo odkręcić - i na 99,9% masz 7pin, prawe 5 bez czujnika.. chyba że z anglika)

Nie ma opcji składania elektrycznie lusterek w 147. Siedem pinów jak kolega zauważył to dodatkowo od czujnika temperatury - takiego cycka pod spodem lewego lusterka.
Lusterka można złożyć jedynie ręcznie, ale często mechanizm jest tak zatarty, że nie da się tego zrobić. Ostatnio to przerabiałem ze swoim. Wymieniłem oba lusterka, bo nie było innego wyboru.

Zdziwiło mnie tylko, czemu lusterka nie składają się , są jakby na ''sztywno''
są na sztywno bo skorodowała konstrukcja aluminiowa lusterka i przestała działać a złożenie na siłę kończy się z reguły złamaniem tej konstrukcji. nowy zamiennik jest z reguły cały plastikowy ale trzeba malować osłonę w kolorze nadwozia bo stara na 99% nie będzie pasowała mocowaniami i kształtem

są na sztywno bo skorodowała konstrukcja aluminiowa lusterka i przestała działać a złożenie na siłę kończy się z reguły złamaniem tej konstrukcji. nowy zamiennik jest z reguły cały plastikowy ale trzeba malować osłonę w kolorze nadwozia bo stara na 99% nie będzie pasowała mocowaniami i kształtem

O to to to to. Dobrze kolega powiedział. W nowych konstrukcja jest plastikowa - ponoć powoduje to drgania, ale niczego takiego nie zauważyłem. To samo odnośnie osłony - myślałem, że da się przełożyć - niestety trzeba lakierować ten nowy element.
No chyba, że kupisz używane, to wtedy bez problemu przełożysz - ale skąd wiedzieć, czy tam też nie są skorodowane te elementy mechanizmu składania?
Mam teorię, że im bliżej samochód znajduje się naszego Bałtyku, tym szybciej to koroduje. Ja sprowadziłem obecną z Gdańska, gdzie była cały czas garażowana, a mechanizmy był tak przeżarty, że nic nie dało się z nim zrobić. ;)

W nowych konstrukcja jest plastikowa - ponoć powoduje to drgania
no może nie w nowych konstrukcjach tylko w zamiennikach typu Depo albo TYC a to zasadnicza różnica. gdyby kupić nowy oryginał to na 99% będzie aluminiowy korpus niestety cena pewnie poraża ale nie trzeba malować elementu lakierowanego bo stary będzie pasował a w zamiennikach oryginalna część lakierowana nie będzie pasowała a to podraża koszt o lakiernika (pewnie policzy 150-200zł)

Mam teorię, że im bliżej samochód znajduje się naszego Bałtyku, tym szybciej to koroduje.
moja cały czas na mazowszu (trochę garaż, trochę pod chmurką) i też porażka. po 8 latach się rozsypało

Ostatnia edycja:
Jak ktoś regularnie składa - to pewnie chodzi bez problemów (regularne ścieranie korozji ;)... Im dłużej lusterka nie były składane - tym większe prawdopodobieństwo, że już się nie będzie dało złożyć, bez obawy o uszkodzenie.

Amortyzatory
Powrót