Sprężyna odciągająca pedału sprzęgła JTD.

@sdero

Nowy
Auto
RAV4 / Ducati Diavel Carbon
W 147 JTD jest sprężynka odciągająca pedał sprzęgła ?
Pytam, bo w EPER ewidentnie jest taki element, a u mnie w samochodzie nie bardzo mogę go zobaczyć. Ręką też nie mogę jej namierzyć. Wydaje mi się, że albo spadła albo odeszła do krainy wiecznych łowów, bo przy odpowietrzaniu pedał sprzęgła wpada w podłogę i nie wraca. A tak być nie powinno aby odpychanie pedału sprzęgła było oparte tylko o sprężyny słoneczka docisku. No chyba, że faktycznie tak ma być i w JTD po prostu jej nie ma.

Na poniższym obrazku z EPER według VIN ewidentnie jest (nr. 4) ale na zdjęciach pedału sprzęgła jakie znalazłem w sieci nie bardzo widzę zaczep tej sprężyny.
A i pedał sprzęgła w realu jest inny niż na poniższym obrazku.
sprzeglo.jpg

Chyba każde sprzęgło hydrauliczne ma sprężynę pod pedałem. Ale to niech sprawdzą koledzy od 147.

Są dwie wersje...
Jedna - jak na załączniku sdero, a druga - jak na załączniku u mnie.
eper.jpg
U mnie jest właśnie taka konstrukcja (znasz mój samochód ;)
Mam pękniętą sprężynę, przez co raz na jakiś czas, pedał dziwnie ciężko chodzi (mechanik nawet stwierdził uszkodzony docisk)...
Sprężyna czasami się tak układa, że ten plastikowy element na który założona jest sprężyna - się blokuje...

Tak czy inaczej, w Viamocie (KRK) można zamówić cały ten element (w załączniku pod numerem 8 - kit części zamiennych) - w kwocie 73zł brutto - oczywiście na zamówienie.
Sam chyba będę zamawiał. Zamówić dwa?

- - - Updated - - -

Możliwe, że taka konstrukcja jest w JTD, a konstrukcja przedstawiona przez sdero - w TS'ach... ale tego nie jestem pewien.
Wystarczy zerknąć pod kierownicę, żeby wiedzieć.
Pedał jest zupełnie inny (u mnie dużo szerszy niż w screenie sdero).

Wielkie dzięki dobry człowieku ! ;)
Jeszcze nie wiem w jakim stanie jest moja i czy w ogóle jest. Ale efekt mam podobny do Twojego, a przecież niedawno zmieniałem sprzęgło. Jak się zorientuję jak to wygląda, to dopiero będę zamawiał.
Ona jest na tyle wysoko, że po prostu jej nie widać. Hm... montaż pewno jest tak samo łatwy jak możliwość jej zobaczenia ;)

P.S.
Przy okazji, to polecam zamawianie tutaj http://krakcar.pl/ Malutki, niepozorny sklepik. Dwaj panowie obsługujący znają się na rzeczy, chłamu nie sprzedają (wiedzą kto dla kogo co produkuje), dbają o reputację swojej firmy i potrafią dokonać cudów ściągając części chyba od samego Belzebuba ;) Nawet ASO czasami od nich kupuje.

Demontaż nie jest trudny... ale niewygodny, bo trzeba się wczołgać pod kierownicę...
Trzeba odpiąć zapinkę sworznia - od strony pedału przyspieszenia.
Następnie wyciągnąć sworzeń - w stronę przeciwną rzecz jasna (ja to robiłem z pomocą śrubokręta oraz klucza płaskiego - podważając za grzybek na końcu sworznia).
Ja u siebie wymieniałem właśnie sworzeń + tulejki, bo one często są powodem "skrzypienia" pedału sprzęgła.
Okazało się, że u mnie te elementy były OK - ale i tak wymieniłem na nowe (tulejki w nowej wersji są czarne - podobno bardziej wytrzymałe).

Wtedy zobaczyłem, że tam jest ta sprężyna - na dodatek pęknięta.
Nawet zastanawiałem się, czy zupełnie jej nie wyciągnąć, albo zastosować jakiejś miększej (w ogóle ten patent jest trochę nie tego... jak zobaczysz, jaki mały jest skok sprężyny - a co za tym idzie, jakie są przenoszone siły przez tę sprężynę... jakby nie można było zaczepić w innym miejscu, np. trochę niżej, żeby skok był większy...).

Tak czy inaczej, ja będę pewnie zamawiał w przyszłym tygodniu.
Ale wcześniej skontaktuję się z Krak-Car'em (dzięki za link).

Ale do tego chyba nie trzeba wyciągać sworznia ? Ten plastik chyba ma własny uchwyt, a raczej wygląda, że on wpada w jakieś wycięcia.
sprezynka-ori.jpg

Może i nie trzeba, ale sprężyna przenosi dość duże obciążenie, więc nie wiem, czy można sobie poradzić bez wyciągania sworznia. Wyciągając na pewno będzie prościej :)

- - - Updated - - -

Mam odpowiedź z Krak-Car: "niestety tylko oryginał 74zł).
Ja w każdym razie będę zamawiał pewnie dopiero w przyszłym tyg.
U Ciebie sdero widzę, że sprężyna jest OK. więc może to wina "miseczki" albo "sworznia", że nie chodzi jak powinno?

To na foto, to nie moja sprężyna.
Jeśli twierdzi, że tak będzie prościej, to faktycznie ściągnę sworzeń. Najpierw jednak sprawdzę czy to na pewno sprężyna.

Mi to zajęło może 5minut... więc na pewno nie jest skomplikowana operacja :)

Ostatnio przerabialem ten temat. Problem podobny, nie można było odpowietrzyc sprzęgła bo pedal zostawal w podłodze. Myślałem że uszczelki przepuszczają. Niestey musialem wyciągnąć pompke z auta i moim oczom ukazala się pęknięta sprezyna w 2 miejscach. Samej sprezyny nie dostaniesz więc trzeba kupić komplet.

Oczywiście że dostanie samą sprężynkę - w każdym ASO (koszt ok 15zł)

Maciek... a powiesz mi jak to zrobić?
Bo byłem w Viamocie w Krakowie, i powiedzieli, że występuje tylko w zestawie (jak zresztą w EPERze napisane). Koszt 73zł
Mógłbyś mi zamówić, albo przynajmniej powiedzieć jak to zrobić (pod jakim symbolem występuje)?
Myślę, że chętnych będzie więcej... A różnica w cenie spora :)

Oczywiście że dostanie samą sprężynkę - w każdym ASO (koszt ok 15zł)

Mowa o sprężynie która znajduje się w pompce sprzęgła? Cholera no to fajnie dałem się naciąć. Szukałem po sklepach samej sprężyny ale wszyscy mówili, że jako elemement nie wystęuje, że czas naglił bo była sobota kupiłem używaną pompkę i z dwóch zrobiłem jedną. Nie wpadło mi do głowy, żeby dzwonić do ASO

Maciek... a powiesz mi jak to zrobić?
Bo byłem w Viamocie w Krakowie, i powiedzieli, że występuje tylko w zestawie (jak zresztą w EPERze napisane). Koszt 73zł
Mógłbyś mi zamówić, albo przynajmniej powiedzieć jak to zrobić (pod jakim symbolem występuje)?
Myślę, że chętnych będzie więcej... A różnica w cenie spora :)

Kup sprężynkę od AR156 - tam występuje oddzielnie. Plastikowa prowadnica ma w AR156 inne zakończenie z jednej strony, ale sprężynka jest taka sama nr 11 na tym rys:
http://eper.fiatforum.com/eper/navi...INT_MODE=0&EPER_CAT=SP&WINDOW_ID=1&GUI_LANG=6

Dzięki :)

- - - Updated - - -

Viamot obecnie nie ma. Trzeba by zamówić 5sztuk, a koszt - 22 netto.

mateuszszar
user-offline.png
Mam pytanie, czy po wymianie tej sprężynki pedał działa stabilnie jednakowo (brak przeskoku i twardnienia)? Ja wymieniałem w styczniu komplet sprzęgła, wysprzęglik i płyn w całym układzie, a pomimo tego sprzęgło czasami staje się twardsze i po czasie mięknie? Czasami też czuć przeskok na pedale?

Tak. Moim zdaniem pomogło. Chociaż od jakiegoś czasu znów pedał się lekko jakby klinuje i nie odbija zawsze idealnie. Nie mam siły i czasu żeby tam zaglądać. Niedługo szykuje mi się olej, rozrząd i pewnie zawieszenie z tyłu, oraz sprzęgło sprężarki klimatyzacji, to przy okazji poproszę żeby mechanicy zerknęli na pedał sprzęgła.

Ostatnia edycja:
Może warto sprawdzić przy okazji ośkę pedału sprzęgła i tę nieszczęsną tulejkę? :)

Amortyzatory
Powrót