Piszczenie pod maska a niska temperatura powietrza

longmanpl

Nowy
Auto
Była AR 159 2.0 JTDm, Byla AR 147 FL 1.6 TS 105KM Distinctive
Witam,
szukalem na forum tego tematu, ale nie znalazlem powiazania wiec pytam, a ze AR mam od lipca br., to nie spotakalem sie z tym wczesniej.

Dzisiaj rano po odpaleniu auta spod maski zaczal wydobywac sie pisk, nie musialem otwierac szyby i wylaczac radia zeby go slyszec.
Jednoczesnie komputer pokazal 'possible ice on road' - to by sie zgadzalo, temp. wg komputera to 1.5 st. C (po raz 1szy tak niska)).
Spieszylem sie do biura wiec pod maske nie zagladalem, pisk byl szczegolnie slyszalny na niskich obrotach, kiedy dodawalem gazu na postoju i w trakcie jazdy byl mniejszy.
Po dojechaniu na parking podziemny, zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu piszczenia nie bylo. Temp silnika wg wskaznika nieco powyzej 50 st. (2-3 kreski)

Czy to piszczenie ma zwiazek z temp. powietrza ? co moze piszczec - pasek, ktorys z silniczkow (nawiew mialem wylaczony) ?

Może piszczec pasek mikro bądź jakąś rolka na tym pasku. Najlepiej sprawdzic czy jest to powtarzalne. Jeżeli tak zrzuc wieczorem pasek odpal rano auto i nasluchuj czy piszczy.

piszczenie przy niższych temp (przy wilgoci) - u mnie też występowało. Mechanik zdiagnozował sprzęgiełko kompresora klimatyzacji. Później pogoda się poprawiła, i do dziś nie mam piszczenia. Zobaczymy, jak się zaczną chłodniejsze dni...

Ps. Informacja o lodzie na drodze jest zawsze przy temperaturze od 3st.C w dół.
Ps2. Masz możliwość podpięcia pod komputer? U mnie co jakiś czas wyskakuje błąd sprężarki - co by się zgadzało. A klimatyzacja działa jak należy...

- - - Updated - - -

a paski miałem wymieniane w ASO razem z rozrządem (rolki też).

Pasek wieloklina nie naciągnięty zobacz najpierw to. U mnie było -1,5:P hehe

Odswiezam temat.

Wymienilem w grudniu pasek wieloklinowy - slizgal sie, przesmarowane rolki i... przy temp -6 i wiecej nadal lubi zapiszczec.

Ostatnio zauwazylem, ze piszczy rowniez przy temp. +7 (parkuje w garazu podziemnym), ale tylko kiedy wciskam sprzeglo i wrzucam bieg. Wczesniej przed przyjciem mrozow tego nie bylo. Co to moze byc ?

Wspomnę tylko że u mnie w JTD dwa tygodnie temu miałem podobnie ale pojawiało się po rozgrzaniu silnika... Któraś z dwóch rzeczy była winna tylko nie wiem która... wymieniona rolka prowadząca paska i łożyska alternatora...

Możliwe że to. Warto zobaczyć czy któreś łożysko już nie dogrywa.

Amortyzatory
Powrót