olej w ukladzie wydechowym

• Autor wątku Autor wątku eyo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eyo

Guest
witam
moja alfa to 147 1.6 twinspark 120 KM
moj problem polega na tym ,ze mam spore ubytki oleju tj.okolo 1.5l na 700 km samochod kopci na bialo spaliny smierdza olejem i ten sam zapach unosi sie z silnika a w rurze wydechowej jest sporo oleju(przetarlem palcem i jakbym zamoczyl go w oleju)
bylem u paru mechanikow i zaden nie potrafil powiedziec co to jest ,moze dlatego ze jestem w anglii i jeszcze nie spotkalem tu porzadnych fachowcow.nie chce tez kombinowac na zasadzie "bedziemy naprawiac po koleji i sie zobaczy" gdyz ceny sa masakryczne za sam rozrzad wolaja od 2000 w zwyz.
z gory dzieki za pomoc

olej w chłodziwie?
na odwrót?
bulgotanie chłodziwa?

1. Wykręć duże świece i zobacz, jak są wypalone - napisz, co zobaczyłeś, ewentualnie zamieść foto
2. Zleć wykonanie pomiaru ciśnienia sprężania dla poszczególnych cylindrów - napisz, jakie były wyniki

chlodziwo czyste nie ubywa ani nie przybywa.gumowe weze nie sa twarde na goracym silniku.

Najłatwiej zrobić jak pisze kolega SG0 240. Napisz coś na temat pracy silnika i czy problem pojawił się nagle czy raczej powoli

historii problemu nie znam gdyz jestem swierzym posiadaczem alfy (2-3 tygodnie)silnik pracuje rowno trudno mi powiedziec o kulturze jego pracy ale wydaje mi sie ze spadku mocy nie ma odejscie ma dobre

- - - Updated - - -

jutro powalcze ze swiecami i postaram sie spawdzic cisnienie i opisze wyniki

Przyczyn może być wiele: od zużytych cylindrów (złożenie tłok-pierścień-cylinder) do nadmiernych luzów prowadnic zaworów czy nieszczelnych uszczelniaczy zaworów. Zleć wykonanie pomiaru ciśnienia w cylindrach. W przypadku dużych róznic między cylindrami dobrze byłoby przeprowadzić tzw próbę olejową.

czy jest mozliwa jakas tania przyczyna?bo jesli mam dac silnik do prucia i wladowac kupe siana to chyba podziekuje za ten interes

Bez pomiarów, a zwłaszcza na odległość nikt nie odpowie na Twoje pytanie, ale obecność oleju w komorach spalania raczej nie wróży dobrze. Może się mylę

a jest taka opcja zeby olej uciekal prosto do ukladu wydechowego?pytam bo mialem wczesniej focusa ktory palil olej i to wszystko pachnialo inaczej mowie o spalinach jak i z silnika jest taki zapach jakby olej byl na silniku i sie po prostu pogrzewal

dolej oleju na 3/4 miarki przejedz 1000km i zobacz ile oleju zuzyl uzupelniajac go do tego poziomu to najprostszy sposob i najtanszy zeby sie przekonac czy alfa bierze olej

a jest taka opcja zeby olej uciekal prosto do ukladu wydechowego?pytam bo mialem wczesniej focusa ktory palil olej i to wszystko pachnialo inaczej mowie o spalinach jak i z silnika jest taki zapach jakby olej byl na silniku i sie po prostu pogrzewal

Jak najbardziej jest taka opcja. Przypalone pierścienie zgarniające, czyli olejowe (te od kompresji dobre, bo miej wrażliwe) i olej leci prosto do cylindrów i do wydechu, silnik może mieć moc i kompresja będzie dobra (a czasem i mocniejsza - olej uszczelnia), przerabiałem taki temat typu zmiana samych pierścieni i problem z głowy - silnik był po prostu przegoniony bez płynu, ale nie na tyle, żeby sie kwalifikował do całkowitego remontu, tylko brał olej około 1-1.5 litra właśnie na 700-1000km.

wymienilem olej 700 km temu przy okazji koles sprawdzil mi sprezanie mowil ze jest idealne i rowne na wszystkich garach.przez 600 km silnik nie wzial prawie nic oleju moze 1-2mm na bagnecie natomiast przez 100 kiedy dostal troche po garach zjechalo jakies 3mm.gosc w warsztacie mowil ze olej dawno nie byl zmieniany.samochod byl malo uzywany jakies 3-5tys km rocznie takze to moglo byc jakies 2-3 lata temu-czy to mogla byc przyczyna?czy to ze wiecej chleje jak mu sie wcisnie duzo wiecej to norma?co do swiec to czyste

- - - Updated - - -
a co do pierscieni do wymiany-droga taka impreza orientuje sie ktos?

ja wlasnie przechodze tę impreze z pierscieniami. Nie licz na to ze tylko pierscienie wymienisz i juz. Jak rozbierzesz to zawsze cos wyjdzie innego dodatkowo. U mnie np miałem wyjechane wałki rozrzadu. Musisz na pewno wymienic uszczelniacze zaworowe w głowicy. Głowica i miska olejowa do zdjęcia żeby wyciągnąć tłoki. Roboty jest w cholere. Ja mam nadzieje że zamknę całą robote w 2tys.

Jak wykręcisz świece będzie już wiadomo co jest grane,napisz jaki koloru jest nagar na nich.

nie sa czarne zawalone ,sa lekko podbrudzone szare z brazowym cos takiego.wygladaja jak powinny

Amortyzatory
Powrót