Odkrecenie korka spustowego

kamil8746

Nowy
Auto
xxx
Witam dzis chciałem zmienić olej w swojej alfie 147 1.9jtd no i wszystko ładnie pieknie auto do góry klucz w dłoń. i pierwsze zdziwienie dlaczego korek tak cieżko odkrecić uzywałem ciegna i przedłuzki i ani drgnie. Po kilku prubach zauwazam ze klucz w korku zaczyna sie odksztaucac i niebawem sie zacznie ślizgac wiec zrezygnowałem. auto było nagrzane. co teraz zrobić.

Może dawno nie odkręcane albo się zapiekło. Moze delikatne podgrzanie pomoże??!!

kupić nowy korek
flexem zrobić 2 równoległe cięcia w zamontowanym korku, tak żeby móc użyć płaskiego klucza, tylko żeby nie pociąć obsady korka w misce
penetrator
młotkiem w klucz
musi puścić
może jakiś agent użył kleju do gwintów...

Tez tak mialem w ub. roku i klucz mi sie obrocił w śrokdu korka. Zrezygnowałem i wymianę zrobiłem w warsztacie - nie odkręcali tylko
odessali olej. W międzyczasie kupiłem zapasowy korek i niedługo przymierzam sie ponownie do wymiany. Odkręcę korek nadpiłowując go i potem dam nowy. Tak to wymyśliłem :)
Pozdr.
DF

chyba zrobie tak jak kolega Annik. teraz dam do odessania a później pokombinuje.

i tak będziesz to robił więc po co to odkładać??
odsysanie nie usunie niektórych syfów, całości oleju, szczególnie jeżeli dolewało się płukankę

Ja przy ostatniej wymianie miałem podobny problem. Nacięcie, żeby złapać francuzem albo płaskim+penetrator dają radę. Polecam kupić nowy korek (koszt ~20 zł razem z uszczelką!). Nie polecam też używania starej uszczelki, bo odkształcają się one po pierwszym użyciu i po ponownym użyciu mogą puszczać olej.
Odradzam ściąganie oleju górą, gdyż nie ściągają wszystkiego i cały syf miesza się później ze świeżym olejem. Raz na rok można wliczyć taki korek (ew uszczelkę) w koszty wymiany oleju (drożej byś dał za ściąganie w warsztacie).

Zamówiłem korek. jak przyjdzie bede cioł i odkrecał . stary korek który siedzi w misce jest mocno zapocony olejem.
a jeszcze jedno czy dam rade wymienić poduszke centralną silnika na lewarku ??

a ja proponuje pare razy uderzyć młotkiem w korek , potem na długiej przedłużce delikatnie odkręcać ... mi to pomogło i bez problemu ruszyły korek , nie trzeba nic ciać ale i tak nowy korek spustowy juz proponuje kupić skoro zaczął sie odkształcać

Klucz "żabka" do rur porządny i da radę, sam miałem takowy problem już z 2 alfami. Nowy korek zakupić i wkręcić używając troszkę mniej siły niż poprzednik i będzie cacy. No i spróbowałbym jednak odkręcać na zimnym samochodzie lub schłodzonym.
Ps. Nigdy nie uderzać młotkiem w miskę lub korek bo łatwo można się jej w ten sposób pozbyć i zrobić sobie oprócz korka dodatkowy wydatek.

Ostatnia edycja:
Sposób pomógł korek zmieniony. dla potomnych wystarczy naciąć korek na klucz np 19 płaski i odkrecić :)

Wszystko zakończyło się pięknie jak w brazylijskie telenoweli,super zawsze to jakieś nowe doświadczenia.

- - - Updated - - -

Tak na serio gratulacje udanej operacji.

nie odkręcamy śrub jak są gorące,bo potem kłopot.:rolleyes:ja zawsze czekam aż ostygnie silnik i do dzieła:cool:

Też mam problem z tym korkiem, to chyba standard w tym modelu. Wyrabia się i robi się naprawdę problem. Gdzie można dostać taki korek ? Wymienię go przy następnej wymianie oleju.

Amortyzatory
Powrót