alfa 147 1,6ts błąd p0443

• Autor wątku Autor wątku wojtekml
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojtekml

Guest
Witam.
Autko alfa romeo 147 1,6 TS, pojawia się błąd p0443, jest to błąd zaworu/układu odprowadzania par paliwa.
Czy ktoś miał już do czynienia z takim problemem??
Bład po wykasowaniu pojawia się od razu po odpaleniu auta. Zdejmowałem wężyki (wyczytałem że działają właśnie w tym układzie) i nie ma tam na odpalonym autku żadnego podciśnienia ani nie słyszę syczenia. Jak sprawdzić co w trawie piszczy?? Gdzie może leżeć przyczyna? Mam ELM327 oraz laptopa, proszę o pomoc co sprawdzić i ewentualnie gdzie szukać przyczyny? Czy jest tam faktycznie jakiś zawór i gdzie??
Proszę o pomoc gdyż autka nie mam ciągle przy sobie i koleżanka dopiero może przyjechać w celu określenia usterki, dlatego chciałbym wiedzieć dokładnie co robić aby to zdiagnozować.
Pozdrawiam.

- program alfadiag, wejśc w testy czujników.
- przygotowac rurke igielitowa o FI=6 mm.
- zdjąć szybko-złaczke , na to miejsce założyć rurkę igielitową.
- podczas postoju i na biegu jałowym, zawór odpowietrzania oparów paliwa ma być zamknięty, czyli powietrze dmuchane do rurki nie ma przechodzic przez zawór.
- podczas testu na 1 sekunde zawór otwiera i wtedy dmuchane powietrze przechodzi do pzepustnicy.
- czyli w rytm testu ma powietrze uchodzic do przepustnicy poprzez zawór.
- sa do tego potrzebne dwie osoby, operator stacji roboczej oraz "dmuchacz".

Oki dzięki za informację, tylko są 2 rurki, jedna do kolektora taka aluminiowa, u góry można ją odczepić, oraz druga odczepiana zaraz obok kielicha. Rozumiem że wdmuchiwane powietrze ma byc przez rurkę aluminiową. W fesie również są testy tego, można zrobić to tym programem czy tylko alfadiag??
Ps. Dmuchałem w tą rurkę (aluminiową prowadzącą do kolektora) i nie dało się nic wdmuchnąć, jednak silnik był zgaszony. Kolejna rzecz to czy tym testem określę co jest uszkodzone??
No i czy dany zawór jest wymienny i jak z dojściem do niego??

Nikt nie wie?? Proszę o podpowiedzi co z tym zaworem, wymieniał go ktoś czy naprawiał?? Co do testu to wiem jak go wykonac dzięki opisowi wyżej, ale sprawa samego zaworu i jego położenia pozostaje nadal nierozwiązana. Da się to ustrojswo w ogóle wymienić w przypadku jego awarii?? Wymieniał już ktoś?

Zawór jest pod kolektorem. Najłatwiej go wymienić po demontażu całego kolektora, ale może uda ci się dobrać do niego bezpośrednio.

- tutaj zdjęcie z 156 Ts ale w 147 Ts chyba jest tak samo.

Załączniki

• Evap 156.jpg
    Evap 156.jpg
    86.6 KB · Wyświetleń: 719
Ostatnia edycja:
- uszkodzenie objawia sie tym że zawór zardzewiał i po podaniu impulsu nie otwiera kanału.
- wtedy najlepiej go wymienic całego.
- w 156 Ts nie udało mi się go wymienić bez rozbierania całego kolektora ssacego.

Oj to mnie zmartwiłeś troszkę, bo z kolektorem troszkę rooty jest. Z tego co zauważyłem to można go "namacać" od góry wsadzając tam rękę, oczywiście zapominamy o wymianie bez wyciągnięcia kolektora. Nie wiem jak od dołu w 147 ale spróbuję z kanału, muszę ocenić w jakim jest stanie i czy w ogóle działa. Dam znać jak poszło.
Ps. Bubu rozbierałeś kolektor w 156Ts, mam pytanie, czy przewody od tego zaworu nie idą czasem do jakiejś kostki do góry silnika (są tam 2 z tego co pamiętam) którą można rozłączyć i w czasie testu sprawdzić miernikiem czy podaje napięcie, to może również pomóc w zdiagnozowaniu czy zawór uszkodzony.

Ostatnia edycja:
- nie, to nic nie da ponieważ ECU podaje sygnał ale z powodu rdzy zaworek się nie przesuwa.

Czyli pozostaje określić stan i ewentualnie wymienić zawór. Dobra, umówię się na wizytę i ocenię co tam siedzi. Pzdr

A więc po wizycie, okazało się że zawór uszkodzony. Próbowałem go od spodu wyciągnąć ale niestety nie ma miejsca na jakiekolwiek manewry więc pozostaje rozebrać kolektor.
Dużo z tym jest roboty? Chodzi mi o rozbiórkę kolektora, bo z tego co zauważyłem to można by było się dostać z prawej strony rozbierając dolot oraz wykręcając ten komputer co tam siedzi. I jeszcze jedno, zauważyłem rozmaite zaworki na allegro, nie do alfy, ale wyglądają tak samo praktycznie, gniazdo jest takie samo, np. http://allegro.pl/zawor-odpowietrzania-baku-vectra-c-1-8-16v-122km-i2785213680.html
Doradźcie czy można założyć np coś takiego jak w linku czy trzeba zakupić identyczny? No i gdzie dostanę oryginalny zawór, czy tylko w ASO?

Pewnie dałoby się coś dopasować, ale wtyczka pewnie nie będzie pasowała, więc musiałbyś przerabiać.
No i podstawowa sprawa - zawór musiałby mieć takie same parametry elektryczne, jak w AR.
Roboty jest trochę, ale nie ma tragedii z wyjęciem kolektora. Ja, doszedłem do takiej wprawy, że zajmuje mi to ok. 1 godz, ale jak zaczynałem pierwszy raz to było ponad 2.

Ostatnia edycja:
Dzisiaj wymieniałem zawór. Zakupiony został z alfy 156 ts , różni się tylko mocowaniami. Jako że nie udało się starego mocowania przełożyć należało lekko odgiąć mocowania ze 156 na zaworku i zamontować na 1 śrubce, co i tak trzyma go nieźle na kolektorze. Co do dolotu, nie wyjmowałem całego kolektora, dostałem się do zaworu od prawej strony, zdejmując jedynie przepustnicę oraz rurę dolotową. Gumy zeszły nieźle co pozwoliło wyjąć łatwo zawór spod kolektora.
Robota trwała 1,5h z montażem/demontażem tych rzeczy które opisałem.
Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam

- uruchom jeszcze test zaworka, bo może zaworek nowy ale elektronika nie taka.
- warto dla potomnych sprawdzić test zaworka.

Nie dopisałem tego, ale oczywiście test był robiony, FES również go może zrobić. Wszystko było ok, tym razem słychać wyraźne klikanie zaworu.
Błąd wykasowany i nie powrócił, klientka zadowolona :P
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót