[147] MRUGA LICZNIK WSKAZUJACY ILOS PRZEJECHANYCH KILOMETRÓW

sołtys

Użytkownik
Auto
147 1,9 jtd buda GTA.147GTA Q2,156 2.5V6 Q2 była, ,Giulietta QV,Mito QV,75 3.0 V6,Alfetta GTV
WITAM. OD NIEDAWNA JESTEM POSIADACZEM BELLI 147 I CAŁY CZAS MRUGA MI LICZNIK PRZEBIEGU.CO TO OZNACZA I JAK TO WYŁACZYC? DZIEKI POZDRAWIAM

oks.sorki juz sie poprawiam

ok.. pozdrawiam

Mi również mruga licznik kilometrów i nie wiem dlaczego tak z dnia na dzień zaczął mrugać. Jak to naprawić bo wyżej nic nie pisze na ten temat a nic nie znalazłem więcej.

mi mruga tylko od czasu do czasu, ale nadal nie wiem od czego to zależy i jak się tego pozbyć, jak narazie mam tylko jedno rozwiązanie. Staję na poboczu przekręcam kluczyk na off i spowrotem na on i juz jest ok:) ale napewno to nie jest dobre rozwiązanie to że mruga coś oznacza ale nadal nie wiem co:(

U mnie w 147 puki co nic nie mruga...Gdyby się tak działo to was poinformuję albo jak znajdę na to lekarstwo. Najlepszą metodą chyba na chwilę obecną jest przekręcenie kluczyka tak jak robi to Pitus25 :)

tylko to co robię to tak naprawdę oszukiwanie silnika i komputera coś nie działa autko nas informuje a ja olewam to ;//

U mnie zauważyłem że mruga jak jest odłączona jakaś rzecz np kostka w drzwiach. Więc może jest to oznaka że coś może być nie podłączone lub spalona żarówka w schowku :) Nie wiem ale jak się dowiem to dam znać.

http://www.forum147.com/viewtopic.php?t=694&start=30
GENEZA PROBLEMU
Jak wszystkim wiadomo przyczyną migania licznika km jest błąd wykryty przez bodycomputer samochodu. Ten błąd to podłączenie nieznanego urządzenia teleinformatycznego, który potem paradoksalnie bodycomputer bardzo dobrze obsługuje. Wszystkie błędy sieci CAN wykrywane są niezwłocznie po załączeniu zapłonu - przekręceniu kluczyka. Wtedy do connectu dochodzi napięcie "z kluczyka". Pytanie brzmi, jak obejść kontrolę wstępną sieci CAN?

ROZWIĄZANIE
Na kabelek zakłada się przekaźnik z opóźnionym zapłonem (4-6 sekund). Powoduje to, że w chwili kontroli sieci CAN samochód nie wykrywa żadnego nieznanego urządzenia bo przekaźnik nie przepuszcza napięcia. Connect włącza się po kilku sekundach (automatyka przekaźnika) kiedy cała procedura kontroli jest zakończona i jest po sprawie! Sprytne i proste. Jedynym efektem ubocznym będzie włączanie radia 5 sekund później ale myślę że to mniejszy problem niż migający licznik

u mnie w miejscu przejechanych kilometrów pojawiły się kreski. Mechanik po sprawdzeniu na kompie naprawi za 200 zl. Czy nie przesadził z ceną za robotę. Co jest przyczyną braku wyświetlonych kilometrów?

WITAM. OD NIEDAWNA JESTEM POSIADACZEM BELLI 147 I CAŁY CZAS MRUGA MI LICZNIK PRZEBIEGU.CO TO OZNACZA I JAK TO WYŁACZYC? DZIEKI POZDRAWIAM

Miałem podobny problem z migającym licznikiem i wystarczyło poprawić przekaźnik w drzwiach od strony kierowcy (ta kontrolka otwierająca szyby i sterująca lusterkami). Kabelki przez drgania samochodu się poluzowały więc mechanik to polutował. Po jakimś czasie problem wrócił i doszło jeszcze do tego że nie otwierały się również szyby, bagażnik i na zegarach nie pokazywało temperatury. Zamontowaliśmy nowy przekaźnik i wszystko wróciło do normy.

u mnie w miejscu przejechanych kilometrów pojawiły się kreski. Mechanik po sprawdzeniu na kompie naprawi za 200 zl. Czy nie przesadził z ceną za robotę. Co jest przyczyną braku wyświetlonych kilometrów?

Jeśli faktycznie padł przekaźnik to będzie wydatek:/ ja za "regeneracje" tego przekaźnika zapłaciłem ok 70 zł, ale później jak już całkiem to padło to koszt nowego przekaźnika to ok 650 zł.
Najlepiej wziąć auto na komputer i tam powinna wyjść przyczyna migającego licznika lub kresek w tym miejscu

pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Częstą przyczyną mrugania przebiegu jest nie skasowana inspekcja olejowa, lub coś w tym aucie nie jest oryginalne i bodykomputer nie widzi obcego urządzenia

Kiedyś też miałem taki problem i wyczytałem że jest to wina nasza czyli kierowcy po przekręceniu kluczyka należy odczekać aż wszystkie kontrolki pogasną i wtedy dopiero mozna odpalać bynajmniej ja tak mam w swojej 1.9 JTD

ja zawsze czekam az wsyzstko zgasnie bo to chyba normalne ze na kontrolkach nie wolno zapalac zadnego auta.. :P

generalnie mam swoja belle juz kawalek czasu.. i licznik mruga non stop.. myslalem ze to jest tak oryginalnie :|

weź auto na komputer bo może jak coś wymieniałeś z elektryki to trzeba to skalibrować... chyba, że już jesteś przyzwyczajony do tego migania ;-)

przyczyna pulsowania licznika km jest pojawienie sie kodu usterki wykrytego przez body komputer,celem naprawy nalezy podłaczyc urzadzenie diagnostyczne, odczytac kod błedu, usunąć przyczyne i wylasowac błąd.

ja dosc długo jeżdziłem z magajacym licznikiem ,w autoryzowanym serwisie nie potrafili sie z tym uporac, a wystarczyło połaczyc sie z bodykompem i skasowac nie aktywne kody.

pozdrawiam

Ostatnia edycja:
ja zawsze czekam az wsyzstko zgasnie bo to chyba normalne ze na kontrolkach nie wolno zapalac zadnego auta.. :P

Jak dawno temu miałem diesla, to czekałem, aż świece żarowe zgasną... od czasu jak jeżdżę benzyną, nigdy nie czekam - odpalam od razu. Jeżdżę tak alfą już 2 lata (nie licząc poprzenich samochodów) i nic niepokojącego nie zauważyłem?
Może ja czegoś nie wiem...

pozdrawiam,
~tomaz

to jest inspekcja, migajacy licznik informuje cie o tym ze do serwisu musisz jechać na coroczny przegląd,

Amortyzatory
Powrót