Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Konserwacja podwozia i ogrzewanie tylnej szyby.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

W każdym elektroniku - lakier przewodzący.

Użytkownik Rowerzysta Avatar roj89
    Mieszka w
    Ropczyce
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1,6 TS 16v______ ALFA ROMEO 156 lift 1.9JTD 115KM

Domyślnie

• Darek68 wielkie dzięki za linka ale jak i jaro1984 twierdze że artykuł średni, lecz co do ich wypowiedzi to ja zrobiłem jak pisali na końcu i oddałem belle w fachowe ręce, 550 zł i nic mnie nie interesowało i naprawdę zrobione igiełka :]

Użytkownik Rowerzysta Avatar śmigacz
    Mieszka w
    Łańcut
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,6 TS 105 KM, Alfa Romeo Mito 1.4 105 KM

Domyślnie

Kiedyś w zamierzchłych czasach, gdy miałem Fiata 125 robiłem konserwację samodzielnie. Robota paskudna i żmudna, bo oprócz mycia podwozia, czyszczenia z rdzy, gruntowania malowania itp. trzeba było zdjąć nadkola, wymontować fotele i tapicerkę, niektóre lampy itp. aby wtrysnąć preparat w przekroje zamknięte czy wnętrze drzwi. Potrzebny był też kompresor i specjalny pistolet z odpowiednimi końcówkami aby zabezpieczyć wnętrze progów i podłużnic. Bawiłem się z tym trzy dni, wyglądałem jak murzyn i kląłem jak szewc ale rdza po tym zabiegu nigdy nie zaatakowała. Nie pamiętam dokładnie, ale zużyłem około 3 kg środka do podwozia i drugie tyle do przekrojów. Fakt że jeszcze przez długi czas jak postawiłem samochód na słońcu to środek wyciekał z progów. Samym pędzlem i sprayem można zrobić delikatne poprawki ale gruntownie zabezpieczyć samochodu się raczej nie da.

Użytkownik Romeo Avatar Avari
    Mieszka w
    Włodawa
    Auto
    AR 147 2003r 1,9JTD 115KM

Domyślnie

Cytat Napisał śmigacz Zobacz post
    Kiedyś w zamierzchłych czasach, gdy miałem Fiata 125 robiłem konserwację samodzielnie. Robota paskudna i żmudna, bo oprócz mycia podwozia, czyszczenia z rdzy, gruntowania malowania itp. trzeba było zdjąć nadkola, wymontować fotele i tapicerkę, niektóre lampy itp. aby wtrysnąć preparat w przekroje zamknięte czy wnętrze drzwi. Potrzebny był też kompresor i specjalny pistolet z odpowiednimi końcówkami aby zabezpieczyć wnętrze progów i podłużnic. Bawiłem się z tym trzy dni, wyglądałem jak murzyn i kląłem jak szewc ale rdza po tym zabiegu nigdy nie zaatakowała. Nie pamiętam dokładnie, ale zużyłem około 3 kg środka do podwozia i drugie tyle do przekrojów. Fakt że jeszcze przez długi czas jak postawiłem samochód na słońcu to środek wyciekał z progów. Samym pędzlem i sprayem można zrobić delikatne poprawki ale gruntownie zabezpieczyć samochodu się raczej nie da.
    Zgadza się bardzo ale to bardzo nie wdzięczna robota. Najlepiej pistoletem żeby środek konserwujący dotarł w każde miejsce. I co do murzynka to racja tfu wole dać 500 zł i nie ktoś się bawi.

Użytkownik Romeo Avatar ajdacho
    Mieszka w
    Olkusz okolice
    Auto
    156/SW 1.9 JTDm 16V FL 2004 GIUGIARO DESIGN

Domyślnie

Cytat Napisał mateuszszar Zobacz post
    W każdym elektroniku - lakier przewodzący.
    potwierdzam wygląda jak lakier do paznokci
    weź lupę przyjrzyj się ścieżkom tam gdzie przerwane nakładasz lakier ot cała filozofia

WŚCIEKŁY ZA PODZIAŁ NA FORUM

Użytkownik Świeżak Avatar Darek68
    Mieszka w
    Gostyń
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 JTD, Fiat Tipo 1.0 FireFly

Domyślnie

Mając malucha także go konserwowałem bo taka była potrzeba. Pamiętam jak podgrzewałem fluidol na maszynce elektrycznej a potem pistoletem wtryskiwałem go poprzez obrotowe końcówki w profile zamknięte. Do ochrony podwozia zastosowałem bitex i też natryskowo. Dzisiaj są już inne preparaty w każdym sklepie motoryzacyjnym.
    Fiat 126p; Fiat Seicento 900;
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Użytkownik Rowerzysta Avatar Vivaldi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 147 1.9JTD 16V

Domyślnie

Jeśli chodzi o samo podwozie, bez profili zamkniętych to można dać sobie radę pędzlem i sprayem. Problem w tym, że przy obecnych warunkach trzeba mieć ogrzewany garaż, bo temperatura powinna być powyżej 15 stopni. Trochę może pomóc opalarka, ale poniżej 10 stopni to i z nią bym nie ryzykował
    Oto co by trzeba było zrobić:
    - umyć podwozie
    - oczyścić widoczną rdzę szczotką drucianą lub grubym papierem ściernym, odstające fragmenty starego zabezpieczenia też usunąć, pod spodem na pewno jest rdza.
    - położyć środek wiążący rdzę, na przykład Cortanin F, to teoretycznie schnie 24h o ile pamiętam
    - położyć pędzlem farbę podkładową, np. Unikor C Dekorala. Wypada dać ze dwie warstwy.
    - na koniec baranek. Używałem kiedyś Novol Antigravel, bo jest w sprayu a nie mam sprężarki. Ogólnie to obecnie wybrałbym coś na bazie kauczuku, tak jak oryginalne zabezpieczenie. Jeśli masz tylko miejscowe ubytki to może jedno opakowanie Ci wystarczy, a jeśli masz tego więcej to w ogóle nie warto się bawić w spraye tylko nałożyć pistoletem.

To taki opis w skrócie, jak ktoś chce więcej to polecam to:
    http://autokacik.pl/showflat.php?Cat...0&fpart=1&vc=1

Moim zdaniem jeśli rdzy jest mało to można w takie druciarstwo się zabawić co też w ostatnie ciepłe dni udało mi się wykonać .

Użytkownik Ogier Avatar mikolajpn
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115HP Distinctive

Domyślnie

Co do szyby to bez sensu bawić się z jakimiś pierdołami, lakierami itp. Wystarczy pojechać a jakiegoś warsztatu gdzie wstawiają szyby i za 5-8zł nam to polutują specjalną lutownicą.
    Sam osobiście widziałem pękniętą szybą po "naprawie" jakimś tam lakierem przewodzącym. Zimą zaczęło się w miejscu klejenia bardzo mocno grzać i szyba w Polonezie poleciała.

Bitek
    Gość

Domyślnie

Witam
    nieraz warto poszukac na groupon, citeam itd, dzis mialem konserwacje za 150zl tez mialem sam to robic ale cenowo podobnie by wyszlo.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa 147 2.0 TS Selespeed

Domyślnie

No i Bella zakonserwowana , tj. przygotowana do zimy. Mój koszt to materiał 40 zł i czas . Kupiłem Bolla w sprayu (chociaż wskazane są 2 opakowania) i na pędzel 2 kg. Spray poszedł na nadkola i jakieś trudno dostępne miejsca, a puszka na podłogę (praktycznie 2 razy przejechane z takiej puszki). Teraz praktycznie jestem spokojny o autko.
    Została jeszcze zabawa z naprawą ogrzewania tylnej szyby.