• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

dwa pytania czujnik pedału hamulca

PHOENIX

Nowy
Auto
BRERA 2,4 JTDm 2008 ; 156 Sportwagon 1,9 JTD 2004r. + 147 1,6 TS 2001 r była
Witam

zacznę od tego ze szukam usterek ponieważ nie działa mi tempomat

1. czujnik pedału hamulca jest ! , zdemontowałem go rozebrałem wyczyściłem ( nie rozbierałem go jednak do zera styki pozostały na swoim miejscu , tylko je przedmuchałem specyfikiem do czyszczenia elektryki ) , na kompie pokazuje mi go caly czas wciśniętego , i prawie na pewno dlatego nie działa mi tempomat , skoro juz opisałem problem to teraz pytam , czy ten czujnik ma miec w sobie 2 czy 4 piny , w kostce sa 4 przewody natomiast czujnik ma 2 piny , byc może tu jest cos nie tak ,

2 . i drugie pytanko czy można sprawdzić działanie tego czujnika zwierając coś na krótko np, w kostce zwierając przewody do niej doprowadzone ,

mam mniej więcej takie coś z 2 pinami , a do kostki wchodzą 4 przewody , czy ten czujnik jest prawidłowy ? , czy tez może poprzedni właściciel założył do wersji bez tempomatu , i dlatego mi nie chodzi ?
7ab0e4c0d5041dd1med.jpg

Ostatnia edycja:
Czujnik pedału hamulca w przypadku tempomatu jest dwuobwodowy a co za tym idzie musi mieć 3 lub 4 styki (w zależności od rocznika). W twoim przypadku musi mieć 4 styki. Jeśli miałeś tempomat jak kupowałeś to pewnie komus padł ten czujnik i kupił zły model. Wymień na 4 - stykowy i będzie śmigać. Jaki dokładnie potrzebujesz znajdziesz na stronie firmy FACET. Link podawałem ostatnio w dziale 166.

Ja akurat wczoraj zamawiałem w ASO Alfa Romeo za 37zł oryginał,
zaobserwowałem kilka problemów z tym czujnikiem:
- nie świecą światła stop
- abs wariuje "czasami"
- nie działa tempomat
- fes wykazuje błędy związane z w/w czujnikiem

Czujnik pedału hamulca w przypadku tempomatu jest dwuobwodowy a co za tym idzie musi mieć 3 lub 4 styki (w zależności od rocznika). W twoim przypadku musi mieć 4 styki. Jeśli miałeś tempomat jak kupowałeś to pewnie komus padł ten czujnik i kupił zły model. Wymień na 4 - stykowy i będzie śmigać. Jaki dokładnie potrzebujesz znajdziesz na stronie firmy FACET. Link podawałem ostatnio w dziale 166.

no i tak to rozumiem , czyli w poniedziałek do sklepu i zamówić nowy czujnik.

dzięki za odpowiedz

oby pomogło

Ostatnia edycja:
Ja akurat wczoraj zamawiałem w ASO Alfa Romeo za 37zł oryginał,
zaobserwowałem kilka problemów z tym czujnikiem:
- nie świecą światła stop
- abs wariuje "czasami"
- nie działa tempomat
- fes wykazuje błędy związane z w/w czujnikiem

Podasz numer części z aso ?

A te problemy to z nowym czy starym ?

Problemy oczywiście z tym starym.
Jak odbiorę nowy to podam nr. części z ASO.

bercik a ty masz tempomat ? jeśli tak to proszę powiedz tylko czy na 100% tam są 4 piny w kostce.

Wrzucam tutaj dla potomnych schemat tempomatu AR147. Czujnik pedału hamulca w czerwonym kółeczku.

Załączniki

• 147 tempomat.jpg
    147 tempomat.jpg
    72 KB · Wyświetleń: 1,396
Posiadam tempomat a czujnik ma 4 piny

no i bajera
bercik dzięki za info , a danus masz u mnie browara

danus czy ten program w którym jest ten schemat to eper czy elearn?

Ostatnia edycja:
podany przeze mnie schemat pochodzi z Elearn'a ;)

no i już po kłopocie , tempomat działa , wymieniłem czujnik na nowy , a ponieważ ten co był na hamulcu okazał sie byc sprawny trafił on na miejsce uszkodzonego z sprzęgła , i teraz wszystko hula ,

dzięki za podpowiedzi .

Amortyzatory
Powrót