Oklejanie Felg Aluminiowych

Lucas83

Nowy
Auto
Nissan Murano Z 51 3.5L V6
Witajcie :)

Noszę się z zamiarem oklejenia jednego z kompletów felg (standardowych 16" do 147 5-cio otworowych) folią białą carbon, macie jakieś rady sugestie? Folię zamierzam zakupić niebawem, opalarkę etc mam. Sądzę, że po oczyszczeniu i wyrównaniu mogłoby to ciekawie wyglądać w mojej alfie (na zimę , bo letnie felgi zostają srebrne) :)

Za wszelkie porady , dziękuję.

A może lepiej zastosować hydrografike? Na pewno będzie droższa, ale wydaje mi się że trwalsza. Folia może się odklejać w takim miejscu.

tez tak uwarzam a mam kilka zeczy zrobione w aucie ta metoda i naprawde ladnie to wyglada

A może lepiej zastosować hydrografike? Na pewno będzie droższa, ale wydaje mi się że trwalsza. Folia może się odklejać w takim miejscu.

Nie jestem zorientowany w cenie hydrografiki hmm zna je ktoś może? bo cena przewyższająca cenę malowania z piaskowaniem jest zaporowa. Cena folii zamknie się w granicach 100zł za 4 szt.(materiał)
Okleić chciałem tylko komplet alufelg na zimę
smile.png
Letnie jak przyjdzie na nie czas wypiaskuję i pomaluję piecowo w stosownym warsztacie.

Ostatnia edycja:
Też właśnie o tym myślę...ale chyba aż 4 puszek nie potrzebuję na 4 szt 16 tek :)? Może bym z kimś na "spółkę kupił" :)

http://allegro.pl/plasti-dip-folia-do-felg-w-sprayu-plastidip-4x400-i2766720014.html

Szkoda, że białej nie ma, do mojej Alfy ładnie pasowało by coś a'la kość słoniowa lub kremowy biały.

U Biedy okleję folią termo na zakładkę...1 sezon na pewno wytrzyma, a nie przekładam opon bo mam 2 kpl felg...

Ostatnia edycja:
Także właśnie doczytałem o wersji białej, także sądzę, ze 2 puszki wystarczą na fronty 4 felg.
To chyba najrozsądniejsza opcja..muszę ją przemyśleć :)

Kolorów jest cała masa - metoda jest ciekawa więc podobnie jak było z oklejaniem folią pewnie na wiosnę przyszłego roku przetestuję. Szkoda że nie jest to trochę tańsze. Ogólnie można psikać wszystko a potem usunąć bez problemu a to dla potrzeb testów bardzo istotne.

Ja mam hardore'owy miesiąc muszę kupic 2 zimówki (2 poprzednie kupiłem w zeszłym roku) bo 2 z posiadanego kompletu są zużyte. Mam ratę ubezpieczenia AC+OC do zapłaty i kilka pierdół :) , ale chyba w tym roku zrobię , bo zanim wpakuję zimówki na auto chciałbym je odświeżyć.

Także, skłaniam się ku Twojej propozycji okleiny natryskowej

THX DRIFT-r

A orientuje się ktoś tak dokładniej ile może kosztować oklejenie folią z połyskiem w całości Fiata Cinquecento ? łącznie z robocizną za przygotowanie auta itp ? Tylko jeśli ktoś poważnie zna ceny ;D bo jaka jest rozpiętość to wiem że od 1000 w górę ;) w zależności gdzie co jak..

Ja mam hardore'owy miesiąc muszę kupic 2 zimówki (2 poprzednie kupiłem w zeszłym roku) bo 2 z posiadanego kompletu są zużyte. Mam ratę ubezpieczenia AC+OC do zapłaty i kilka pierdół :) , ale chyba w tym roku zrobię , bo zanim wpakuję zimówki na auto chciałbym je odświeżyć.

Także, skłaniam się ku Twojej propozycji okleiny natryskowej

THX DRIFT-r

Powłokę PlastiDip nakładasz dopiero po założeniu opony na felgę , inaczej powłoka gumowa uszkodzi się podczas zakładania opony.
PlastiDip to nie jest tak trwała powłoka jak malowanie proszkowe czy utwardzony klar, zwłaszcza na działanie łyżki przy montażu opony.
Dlatego aby cały proces miał sens, sekwencja jest następująca :
1. Montaż opony na felgę
2. Odtłuszczenie powierzchni przed nałożeniem PlastDip
3. Jeżeli wymagane - wyrównanie i przygotowanie powierzchni pod PlastiDip (twarda szpachla do kół alu)
4. Nałożenie powłoki PlastiDip

A orientuje się ktoś tak dokładniej ile może kosztować oklejenie folią z połyskiem w całości Fiata Cinquecento ? łącznie z robocizną za przygotowanie auta itp ? Tylko jeśli ktoś poważnie zna ceny ;D bo jaka jest rozpiętość to wiem że od 1000 w górę ;) w zależności gdzie co jak..
Nie wiem jak w Warszawie, ale we Wrocławiu za 1000zł oklejają tak, że folia zaraz odpada, nie jest pozaciągana za boczki - auto oklejone tylko na wierzchu. Na przykładzie Lancera Evo, koszt to 3500 i więcej w zależności od folii i zakładu.

PS. Nie lepiej lakier? Folia nie jest tak trwała, a kolega białą po 2latach musi już zerwać, bo zżółkła...

Amortyzatory
Powrót