szum po zwiększeniu obrotów silnika

• Autor wątku Autor wątku peter27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

peter27

Guest
Witam. Mam problem ze swoją 147 ( 1.9 JTD). Proszę pomóżcie. Samochód stał przez dwa dni na dworze ( mrozie ). Kiedy odpaliłem silnik, pojawił mi się komunikat o błędzie systemu VDC. Po rozpoczęciu jazdy, pojawił się przy 2000 obrotów dziwny szum, tak jakby silnik zasysał maksymalną ilość powietrza. Po zatrzymaniu samochodu i podkręceniu go do 5000, szum znika. Napiszcie co to może być ponieważ problem trwa już 4 dni. Za odpowiedzi z góry dziękuję.

Szum morza?? czy jaki szum??
Jaki dystans robisz. Gdzie ten szum. A może świst??
Jaka temp na silniku przy wchodzeniu na 2000??

- - - Updated - - -

Błąd VDC, sprawdziłeś w FESie?? Pojawia się ciągle?? czy tylko raz??

- - - Updated - - -

Przy 5000 to raczej normalne że nie słychać szumu silnika tylko jego jazgot.

Błąd VDC jest cały czas. przejeżdżam krótkie dystanse do 10 km, nie jechałem nigdzie dalej po wystąpieniu błędu. odnośnie szumu ( świstu, głośnego ssania powietrza ) nie ma różnicy czy samochód jedzie czy stoi, nie wynika to bezpośrednio z jazdy lecz z podniesieniem obrotów w przedziale 2-5 tyś. to coś jakby silnik zasysał maksymalne ilości powietrza.

Jeśli po tych 2tys obrotów samochód nie ma mocy to możliwe że spadł przewód intercoolera. Jeśli czujesz działąnie turbo ale słabiej niż kiedyś to pękł przewód albo sam intercoler się rozszczelnił. Więcej pomysłów nie mam.
Temat w górę to ktoś nad tym jeszcze się po zastanawia.
Co do VDC to FES, szukajka i popytaj curowentiego albo bubu

Błąd vdc może być spowodowany słabym akumulatorem. Jesli chodzi o szum obstawianie rurę turbo ic albo ic kolektor.

Wysłane z mojego HTC One S

U mnie słychać było szum jak pękł wąż od intercoolera. Pęknięcie miało z 2cm.

u mnie też tak było, rok temu na zime, objaw ten sam, i była to rura IC -turbo... tania nie jest, prawdopodobnie uszkodziła się od czegoś ostrego od spodu, nie miałem osłony pod silnikiem. żadne opaski czy zalepianie nic nie da.

Może zmienić na rure na niezniszczalną z kawasówki które produkuje jeden z forumowiczów. Sam taką zakupiłem. Tylko nie wiem czy one nie mają jakiegoś złego wpływu na silnik. Większość twierdzi że nie więc może tak jest.

wtedy tylko trzeba dokupić silikonowe końcówki, oraz nie wiem jak wychodzi to finansowo, zamiennik gumowej to z tego co pamiętam 160zł

Takie końcówki można wyciąć ze starej rury. Nie trzeba, się od razu ładować w koszta sylikonowych laczowek

Wysłane z mojego HTC One S

Czyli koledzy potwierdzają problem z rurą od turbiny.Ale żebyś spał spokojnie to sprawdź.Nieoceniony jednak co do VDC nadal będzie FES. I od tego zacznij.

Amortyzatory
Powrót