• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Nie da sie wyłączyć kontroli trakcji

• Autor wątku Autor wątku manius2008
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

manius2008

Guest
Mam problem z kontrola trakcji, ponieważ nie da sie jej wyłączyc i przez to prawdopodobnie jest slaby .wiecie cos na ten temat alfa 147 v8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
nie da sie calkowicie, a jedynie czesciowo. jak chcesz cakliwcie ,zeby sprawdzic czy to to, to odlącz kabel ABS pod maska na kielichu albo pod tapicerka w bagazniku. wówczas sprawdzisz czy to ASR ja muli. po odlaczeniu pojawią sie bledy ABS i ASR na desce i nie bdzie ograniczenia. jak kable podlaczysz ponownie błędy same znikną.

ABS tez swieci, więc nie wiem co mu moze byc. a powiedz mi co to jest ten kielich?? bo nie za bardzo wiem

Od kiedy kontroli trakcji w 147 nie da się wyłączyć?

od zawszze nawet gdy ASR się świeci po naciśnięciu przycisku to przy mocnym ruszaniu i tak kontrolka miga i nie ma 100% mocy jest ona tylko mniej ograniczona testowalem to ostatnio bo miałem uszkodzony czujnik abs i raz działał a raz nie i gdy nie działał wcale to moc była pełna, gdy byl wyłączony asr to moc była w 70%.
Jeśli masz bład abs to asr wcale nie będzie działał.
Kielich to górne mocowanie amortyzatra pod maska .

Pierwsze słyszę. Te 147 z którymi miałem do czynienia bo wyłączeniu ASR przy zrywaniu przyczepności nigdy nic nie miga żadna kontrolka i można piłować do spodu nic nie ogranicza mocy.

Skoro ABS świeci to ASR nie ma prawa działać dobrze. Najpierw trzeba by podpiąć pod komputer bo skąd my mamy wiedzieć, czy np któryś czujnik nie jest uszkodzony lub odłączony? Poza tym wyłączenie ASR powinno skutkować całkowitą dezaktywacją. W każdej ze 156 i 147, którymi jeździłem tak było i również instrukcja tak mówi.

Ostatnia edycja:
to chyba mam jakis specjalny model bo na śniegu jak wyłącze AST ro kontrolka sie zapala na desce i faktzycznie mieli kołami a do tego kontrolga zaczyna migać ale nie mieli na max .... jest wyraźna róznica ale pełen brak kontroli był gdy przegryzło mi kabel od czujnika abs na przodzie .. więc nie mówcie co jest w instrukcji albo jak teoreycznie ma być bo praktycznie jest inaczej

to chyba mam jakis specjalny model bo na śniegu jak wyłącze AST ro kontrolka sie zapala na desce i faktzycznie mieli kołami a do tego kontrolga zaczyna migać ale nie mieli na max .... jest wyraźna róznica ale pełen brak kontroli był gdy przegryzło mi kabel od czujnika abs na przodzie .. więc nie mówcie co jest w instrukcji albo jak teoreycznie ma być bo praktycznie jest inaczej

Teoretycznie w tym przypadku to znaczy prawidłowo! Poczytaj instrukcję i zobaczysz, że Twoja działa źle. Poza tym Twój opis bardziej podchodzi pod działanie systemu VDC, który też przyhamowuje odpowiednie koła lub ujmuje gazu w celu wyprostowania/ustawienia auta. Wystarczy, że masz lekko przestawioną zbieżność kół lub kierownicę i mogą takie objawy występować.

mam ustawioną teraz idealnie i nie mam vdc mam system TC/ASR i działało do zawsze tak samo:
miga przy zerwaniu i przychamowuje
przy wyłączonej świeci cały czas i zaczyna migać przy zerwaniu przy większym buksowaniu lekko działa
przy awari ABS lub celowym odłączeniu ABS jest całkowity brak kontroli

To chyba tylko Twoja tak ma. Może masz coś w niej nie tak, ew. coś nadaję się do naprawy. Bo we wszystkich 147 ASR odłącza się w 100%.

kiler_911 może twoja alfa nie ma (VDC)

ASR a kontrola trakcji VDC to dwie inne bajki. ASR jest odwrotnością ABS-u. Funkcja ASR to zabezpieczanie przed poślizgiem kół napędzanych:

• przy ruszaniu,
  • przy pokonywaniu wzniesienia,
  • przy przyspieszaniu na zakręcie.

ASR nie ma nic wspólnego ze stabilizowaniem toru pojazdu.
W 147 ASR można wyłączyc przy czym świeci się kontrolka na desce. Jednak alfy wyposażone dodatkowo w system VDC(stabilizacja toru pojazdu i kontrola poślizgu poprzecznego), tego systemu nie pozbędą się wciśniętym guzikiem ASR OFF..
Łatwo można sprawdzic teraz na zaśnieżonym parkingu, jeżeli jest VDC to bokiem nie pojeździmy.

Ale o czym Ty piszesz? Nie na temat. A VDC to nie kontrola trakcji jeśli już chodzi o ścisłość tylko stabilizacja toru jazdy (ESP). VDC się nie wyłącza bo nie ma takiej możliwości tak "normalnie", natomiast ASR się wyłącza i koniec.

- - - Updated - - -

kiler_911 może twoja alfa nie ma (VDC)

ASR a kontrola trakcji VDC to dwie inne bajki. ASR jest odwrotnością ABS-u. Funkcja ASR to zabezpieczanie przed poślizgiem kół napędzanych:

• przy ruszaniu,
  • przy pokonywaniu wzniesienia,
  • przy przyspieszaniu na zakręcie.

ASR nie ma nic wspólnego ze stabilizowaniem toru pojazdu.
W 147 ASR można wyłączyc przy czym świeci się kontrolka na desce. Jednak alfy wyposażone dodatkowo w system VDC(stabilizacja toru pojazdu i kontrola poślizgu poprzecznego), tego systemu nie pozbędą się wciśniętym guzikiem ASR OFF..
Łatwo można sprawdzic teraz na zaśnieżonym parkingu, jeżeli jest VDC to bokiem nie pojeździmy.

Znów piszą ludzie, chcący pomóc ale swoimi teoriami mieszają tylko innym w głowach. Ile razy jeszcze będzie trzeba powtórzyć na forum, że ASR jest właśnie kontrolą trakcji/przyczepności a VDC to system stabilizacji pojazdu?! Nikt tutaj nie pisał, że ASR stabilizuje pojazd. Pisałem wyraźnie, że VDC też ingeruje podobnie, jak ASR bo albo ujmuje gazu (to tak w uproszczeniu) albo przyhamowuje odpowiednie koło/koła. Więc jeśli ktoś jedzie prosto i zaczną koła buksować to po pewnym czasie auto trochę będzie jechało bokiem i wtedy własnie zaczyna ingerować VDC. Zresztą ASR zazwyczaj jest tak skonfigurowany, że działa do 40-50km/h a VDC cały czas i w żadnej 147/156 nie był wyłączalny.

zapraszam na jazde to zobaczycie

Trochę nie rozumiem - chcesz komuś pokazać, że u Ciebie te systemy nie działają prawidłowo? Nie ma to zbyt wielkiego sensu.

Z kolei co się tyczy posiadania systemu VDC to chyba wszystkie 147 go miały co wynikałoby z konfiguratora, którego ostatnio znalazłem na jednej ze stron szukając informacji własnie o VDC (pojawiał się jako standard w każdej opcji wyposażenia).

ja nie mam VDC,
a u mnie po wciśnięciu przycisku ASR OFF wyłącz się on w 100%. Nic nie ogranicza mocy, nic nie przyhamowuje kół. Można palić gumę
i tak jest prawidłowo. jak jest inaczej tzn, że coś jest nie tak

Amortyzatory
Powrót