Rosnące samoczynnie obroty ponad 3 tyś.

• Autor wątku Autor wątku pisiekphil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pisiekphil

Guest
Witam serdecznie.
Mam bardzo poważny problem z Alfą 1,9 JTD 8v 2001 r
W czasie jazdy podczas wciśnięcia sprzęgła obroty wzrosły do około 3 tyś i same nie spadały dopiero po wrzuceniu biegu obroty zdławiłem do 1,8 tyś ale jak delikatnie dodałem gazu do około 2,5 tyś i ściągnąłem z niego nogę to obroty nie spadły ale nawet delikatnie wzrastały ( na 3 biegu ).
Dzisiaj po nocy znowu to samo podczas zmiany biegu z 2 na 3 jak wcześniej 3 tyś, normalnie auto ma przyśpieszenie żadnych wahań obrotów na luzie około 900.Nie posiadam kabla diagnostycznego dopiero zamówiłem (mam z golfa 3 ale tym chyba nie da rady ).
Proszę o pomoc.

P.S
może być wina potencjometru pedału przyspieszenia (gazu) ???????????

Ostatnia edycja:
wrózenie z fusów .. ale wyglada nieciekawie bo podobne objawy do samonapedzania olejowego

samonapedzania olejowego ? co to takiego pierwszy raz spotkałem się z takim określeniem wszelka pomoc mile widziana.

Czyli najpierw diagnoza interfejsem a potem pomoc na forum. Na wolnym biegu alfa pracowała około godz i ok, 1 ok 2 ok luz i wzrost obrotów 3 tyś ale samo po ok 2 sek. spadało na 900 ( 4 podejścia wynik taki sam) teraz dalej idzie na wolnych i jest ok 900.

P.S
teraz gaz do dechy przez 5 sek i ok znowu 900 więc tylko podczas jazdy wariacje może ktoś ma jakieś pomysły.

Ostatnia edycja:
zamarznieta odma = samonapdzanie = runaway poszukaj na YT runaway bmw .. zobaczyszcz co to

Wg. mnie nie ma to nic wspólnego. Widziałem na żywo rozbieganie diesla i robił z 12tyś. obrotów a nie 3tyś.

moze lekko puszczac ale nie wykluczone ze sa inne powody jak pedal gazu albo jakis regulator cisnieina ale warto sprawdzic odme

Odma w JTD to ten czarny wąż z tyłu u góry za silnikiem (zaraz przy EGR ma czarną puszkę z okrągłym wieczkiem) idący obok akumulatora aż do przewodu od turbiny?

Wytłumaczcie mi proszę, jak może odma zamarznąć? Zawsze miałem benzyniaki, motocyklami również jeździłem w zimie i nic nigdy takiego się nie działo.

Właśnie w tej czarnej puszce z wieczkiem zbierają sie opary wody i oleju, tworzy się masełko wodno olejowe, które w niskich temperaturach zatyka odmę

Witam ponownie ja dalej stawiam na jakieś kable albo sterownik pedału gazu. Poczytałem troch na innych forach jeszcze jakaś kostka ale dopiero po świętach pobawię sią z Alfą. A co do odmy na placu + 10 było więc na pewno odpada. Na razie dzięki za pomoc dalej czytam w temacie jak naprawię do się odezwę.

A turbo nie puszcza oleju w dolot?

A czy zawsze jak sie znajdzie trochę oleju w dolocie to to musi już oznaczać najgorsze? bo ja np u siebie też mam na tej rurze łączącej intercooler z przepustnicą łączenie lekko zapocone i jak przejadę od spodu tą rurę palcem mam jest trochę takiej oleistej mazi ale słyszałem że to też z odmy idzie.

Tam wewnątrz zawsze będzie ciut oleju. Jak odma zamarza to wtedy często puszczają uszczelniacze w turbo. Maciek-156 ​opisywał gdzieś ten problem.

Amortyzatory
Powrót