P0401 - Układ recyrkulacji spalin - wykryty niewystarczający przepływ (??)

• Autor wątku Autor wątku lola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lola

Guest
Witam.
Ostatnio wróciłam z długiej trasy, na drugi dzień po nocy odpalam auto i wyskoczył mi MCSF. Auto nie kopci, jest dynamiczne jak zawsze, tyle że pali się kontrolka silnika cały czas. Wychodzi na to że mój EGR po prostu nie funkcjonuje- w ogóle nie dopuszcza spalin do silnika- tak mi powiedziano, że się przyciął.
Po odczytaniu błędów okazało się że to p0401 jak w temacie. EGR został wyciągnięty i wyczyszczony choć wcale nie było co za bardzo czyścić. Natomiast nie można było ruszyć bolca od elektromagnesu. Pędzelek z benzyną i trzpień zaczął chodzić bardzo luźno. Poskładano wszystko do kupy i lipa- po skasowaniu błędu, po 3 uruchomieniach auta MCSF i p0401 powraca. Wszystko wyczyszczone na błysk, a naprawdę nie był zabrudzony. O co więc chodzi?? Pomocy!

trzeba podać 12v na elektromagnes zaworu- jak nie zadziała to do wymiany, albo programowo wyłączyć EGR i całkowicie zaślepić

Czyli znowu trzeba go wyciągać:mad: Mam obawy że przyblokował się na długiej trasie w pozycji "zamknięty", potem auto stało 3 dni na mrozie i przyłapało ten bolec, a potem jak odpaliłam i EGR chciał zadziałać na postoju na mrozie to się elektromagnes spalił... Nie wywaliło mi błędu w trasie powrotnej bo dopiero po 3 odpaleniu wyskakuje... Jest takie coś prawdopodobne?? Jak EGR był wyciągnięty ostatnio to nie szło tego bolca wyciągnąć ale w końcu złapany czymś puścił i chodził luźno- tak powinno być??
Dodam że Alfa ma 90 000 km pewnego przebiegu. Możliwe żeby ten zawór padł już??- nie był nawet szczególnie zabrudzony, taki nalot tylko.
Z ciekawości jaki jest koszt wycięcia programowego EGR??

Przebieg, różnie to z nim bywa. Narazie podaj 12V ttak jak pisał maciek i zobacz co będzie się działo. O ile się nie mylę ktoś z forum za kilka piw sprzeda Ci inf jak zrobić wyprogramowanie

OK, mam nadzieje że uda się wykręcić sam elektromagnes, ale to pewnie dopiero w sobotę.
Znalazłam foto tego elektromagnesu, co tu się powinno poruszać- tylko ten mały bolczyk (2) czy coś więcej wkoło niego (1)??
egr.jpg

Ale jest przeciez instrukcja na forum w dziale "zrób to sam" nt. rozbierania EGR wraz z elektromagnesem. :)

Ale jest przeciez instrukcja na forum w dziale "zrób to sam" nt. rozbierania EGR wraz z elektromagnesem. :)

A czy ja gdziekolwiek zapytałam jak rozbierać?? Przecież wyraźnie jest napisane że ostatnio był rozbierany (oczywiście zgodnie z instrukcją z działu ZRÓB TO SAM).
Pytanie dotyczy który element ma się poruszać (wysuwać) po podłączeniu napięcia . Czytaj ze zrozumieniem kolego (od początku do końca) zanim napiszesz.
A tymczasem czekam na pomocne porady.

To jak czytałeś instrukcję to czytaj ze zrozumieniem bo jest napisane co się rusza :D

To jak czytałeś instrukcję to czytaj ze zrozumieniem bo jest napisane co się rusza :D
1. Czytał(A)ś
2. Ale ciężko odpowiedziec jeśli ktoś wie... Instrukcję czytałam nie jedną, używa się w nich sformułowań- bolec, trzpień, rdzeń (atomowy?), więc pytam dla upewnienia się i sprecyzowania. Kiedy mam się zastanawiać? jak już będzie zawór ponownie wyciągnięty? Chyba jednak wolę za wczasu... Ten mały bolczyk ma ruszyć w pojedynkę tą dużą sprężynę w EGR?

Lubię takie:P

- - - Updated - - -

Tak tak wiem nie na temat ale do pionu odrazy wszyscy się postawili:P

Jak to rozbierzesz to podłącz jak koledzy pisali 12V bowiem może być tak że nawet po wyczyszczeniu i luźnej pracy "bolca" i podaniu napięcia bolec się wysunie ale zablokuje się w pozycji otwartej (wysunięty), miałem tak z moim choć sądziłem że jest sprawny (oceniałem po pracy "bolca" po wyczyszczeniu).
Jak masz kaskę to można wyciąć programowo i całkowicie zaślepić, o koszt najlepiej zapytać zaprzyjaźnionego tunera.
Można również wymienić na nowy, na pewno koszt będzie mniejszy niż wycięcie.
Pozdrawiam

No i po podpięciu elektromagnesu na sztywno do akumulatora nic się nie działo. Ale i tak został rozwiercony i rozebrany wg. instrukcji, porządnie wyczyszczony, wypolerowany, nasmarowany głęboko wewnątrz i....... DZIAŁA!!!! :D Mimo że zawór był czysty to ten rdzeń w elektromagnesie był strasznie zapieczony, przyrdzewiały i w ogóle jakieś dziwne naloty miał. Błąd skasowany i po jazdach , gaszeniach, odpaleniach nie powraca- wszystko hula jak trzeba :cool: Po wyczyszczeniu już reagował na podpięcie do akumulatora, nie można było wcisnąć bolca. Dzięki za porady !!

Walczę od paru tygodni z p0401 w 147 1.9 16v, egr był czyszczony 2 razy, błąd powracał, kupilem inny egr, ale blad znowu powraca. Po skasowaniu błąd pojawia sie po ok 10 - 20 przejechanych km. Najczęściej jak stoje na swiatlach, albo studze auto po drodze. Pierwszy raz p0401 wyskoczył razem z p0045 czyli overbost, i brakiem mocy. Overbost mechanik naprawil, moc wróciła, ale p0401 powraca, macie jakies pomysły co to może być?

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Dla potomnych: nie jest obojętne

Ostatnia edycja:
Nie, ale działa tylko w jednym położeniu (+) i (-)

Amortyzatory
Powrót