Programowanie kluczyka 147 bez diody

mkenad

Nowy
Auto
156 SW V6 2002
W mojej Belli nie działa centralny z pilota. W FESie pokazuje mi ilość zaprogramowanych kluczy:2 a pilotów 1. Mam kartę kodową i chciałbym sam spróbować zaprogramować pilota. Posiadam tylko 1 sztukę, czy to wywoła konflikt podczas programowania, skoro centralka na zapisane 2 klucze?

mistrzu nic z tego nie rozumiem, a jestem łebski chłop... chcesz zaprogramowac klucze , czy pilota, zdecyduj się... FES, MES programuje tylko piloty.
Kod:
 ilość zaprogramowanych kluczy:2 a pilotów 1.

Chodziło mi o programowanie pilota. Wychodzi na to, że jak mam 1 pilota, mogę bez problemu próbować go programować. A pytanie wzięło się stąd że FES mówi o przygotowaniu do programowania wszystkich kluczy-pilotów, a mam tylko jeden.

No to jak masz jeden to go przygotuj ;).

Chyba, że chcesz mieć zapasowy w razie zatrzaśnięcia kluczyka (tego jedynego) w aucie. Wtedy kupujesz używkę kluczyk z pilotem do 147 (koszt około) - programujesz jako drugi pilot i masz. Ewentualnie kupić surówkę klucza i wyfrezować na wzór tak by mieć na wszelki wypadek. O ile nie można zatrzasnąć kluczyków w środku drzwiami o tyle klapą bagażnika już tak - wtedy zamiast kombinować lepiej mieć w domu dodatkowego pilota lub wyfrezowany kluczyk.

Ostatnia edycja:
Kod:
 wtedy zamiast kombinować lepiej mieć w domu dodatkowego pilota lub wyfrezowany kluczyk.
a ja widziałem, że z bagażnika 147 TS wystawała taka nitka , jak się pociągnie to otwiera bagażnik, to na specjalne zamówienie ?

Dziś przed programowanie postanowiłem rozebrać kluczyk celem eliminacji ewentualnych zimnych lutów i okazało się, że na płytce jest jednak dioda. Auto mam z 2003 roku, nie wiem czy w tym roczniku powinien być pilot z diodą czy bez? Sprawdzałem miernikiem, mikroswitche zamykają obwód więc pilot powinien być w porządku.
Wieczorem po pracy spróbuję zaprogramować i pochwalę się efektami :)

- - - Updated - - -

I sprawa się wyjaśniła, mój kod elektroniczny jaki dostałem z autem jest niepoprawny:( Pewnie karta kodowa nie od tego auta albo ktoś coś zmieniał:(
Pewnie teraz pozostaje zgłosić się do firmy z Tychów po wyciągniecie kodu i dopiero programowanie :)

Dziś przed programowanie postanowiłem rozebrać kluczyk celem eliminacji ewentualnych zimnych lutów i okazało się, że na płytce jest jednak dioda. Auto mam z 2003 roku, nie wiem czy w tym roczniku powinien być pilot z diodą czy bez? Sprawdzałem miernikiem, mikroswitche zamykają obwód więc pilot powinien być w porządku.
Wieczorem po pracy spróbuję zaprogramować i pochwalę się efektami :)

- - - Updated - - -

I sprawa się wyjaśniła, mój kod elektroniczny jaki dostałem z autem jest niepoprawny:( Pewnie karta kodowa nie od tego auta albo ktoś coś zmieniał:(
Pewnie teraz pozostaje zgłosić się do firmy z Tychów po wyciągniecie kodu i dopiero programowanie :)

witam
wiec jak jest z tymi kluczykami? bo ja mam 3 przyciskowy diodą ale elektronika nie działa,
można dodać taki troszke inny 3 przyciskowy i bez diody ? czy musi byc identyczny jak był ?
mam alfe 147 z 2003r

z góry dzięki za odpowiedź

- mozna dodac taki 3 przyciskowy bez diody.
- musisz miec wazny , aktualny kod elektroniczny (CODE) od swojego samochodu.
- ten nowy kluczyk doprogramujesz do auta aby działał pilot, oprogramowaniem FES/ MES, pełna wersja.

- aby doprogramować także transponder nowego kluczyka musisz mieć binarną zawartość z body komputera (BC).
- następnie należy wykasowac transponder ( np. Zed-Bull ) oraz zrobic pre-programowanie transpondera zawartością z BC.(np. Zed-Bull).
- kolejno oprogramowaniem AlfaOBD zaprogramować wszystkie dostępne transpondery (klucze) w jednym cyklu , to jest ważne poniewaz nie zaprogramowany klucz (transponder) w danym cyklu dodawania kluczy będzie bezpowrotnie stracony.
- w tym przypadku BC doda go do puli zagubionych kluczy.

Ja mam podobne pytanie aczkolwiek:
Posiadam orginalny kluczyk z mojej 147 jakis czas temu alfa przestala reagowac na pilota tzn nieotwiera sie nie zamyka itd. Doszedlem do tego ze pilot przestal wysylac sygnal. Posiadam kompletny kluczyk z pilotem z innej alfy 147 oczywiscie immo i grot przeloze ale czy idzie sama elektronike (pilota) zaprogramowac zeby otwieral i zamykal moja alfe?? Gdzies kiedys czytalem ze ta elektronika w pilocie jest programowalna tylko raz i nie da sie do innego samochodu jej zaprogramowac, znowu ktos inny mowi ze niepowinno byc problemu. Pytam sie bo nie wiem czy wydawac kase na elektronika od kluczy ktory potem mi powie ze musial kupic nowa plytke itd i wyjdzie to duzo drozej czy odrazu poszukac i kupic cala elektronike nowa nigdy nieprogramowana.

Kod:
- mozna dodac taki 3 przyciskowy bez diody.
- musisz miec wazny , aktualny kod elektroniczny (CODE) od swojego samochodu.
- ten nowy kluczyk doprogramujesz do auta aby działał pilot, oprogramowaniem FES/ MES, pełna wersja.
- tutaj wszystko jest podane, nic dodać nic ująć.
- to są kroki z praktyki programowania pilota.

- to co podajesz dotyczy transpondera, nie pilota.
- pilota nie programujemy, my tylko po podaniu CODE informujemy body komputer (BC) że teraz naszym pilotem będzie ten o tym numerze.
- w BC nie ma tablicy użytych pilotów, jest tylko aktywna tablica aktualnych pilotów.

Ostatnia edycja:
Gdzies kiedys czytalem ze ta elektronika w pilocie jest programowalna tylko raz i nie da sie do innego samochodu jej zaprogramowac,

Czasem ktoś napisze taki nieprzemyślany tekst i później idzie w świat. Zaprogramujesz elektronikę od jednej 147 do każdej innej 147 bez problemu. Sprawdzone, potwierdzone.

Amortyzatory
Powrót