Wyciek płynu wspomagania - przewody, czy można naprawić ?

jaro1984

Nowy
Auto
Alfa 147 2.0 TS Selespeed
Mam spory problem... Cieknie płyn z układu wspomagania tak, że teraz muszę dolewać dosyć często. Wyciek już zlokalizowałem. W miejscu gdzie przewody aluminiowe biegną równolegle i są łączone gumą, a dokładnie łączenie jest za taką hokejką-wzmocnieniem przykręconym do nadkola. Nie wiem czy można to jakoś uszczelnić, ponieważ nie zmieszczę tam żadnej opaski. Dwa węże aluminiowe schowane są w gumowym łączeniu, które w żaden sposób nie wystaje poza mocowanie w taki sposób, a by założyć tam opaskę. Wyciek jest dokładnie z niższego przewodu, nie jest od dobrze spasowany z łączeniem gumowym - jest widoczna szczelina, przez którą wycieka płyn. Widziałem kilka tematów na forum odnośnie wymiany, ale teraz jest trochę zimno, żeby się tym zająć dokładnie :).

Najpierw niestety musisz zdemontować cieknący przewód inaczej raczej żadna opaską wycieku nie usuniesz,w tych przewodach jest spore ciśnienie oleju.

najlepiej zrobisz jak poszukasz u siebie w okolicy firmy która zajmuje się hydrauliką siłową, jeśli nie podejmą się tematu szukaj na alledrogo jest dużo sprzedawców którzy mają porozbierane 147 i pewnie będą posiadać taki przewód.

szkoda czasu i pracy na prowizorki...

najlepiej zrobisz jak poszukasz u siebie w okolicy firmy która zajmuje się hydrauliką siłową, jeśli nie podejmą się tematu szukaj na alledrogo jest dużo sprzedawców którzy mają porozbierane 147 i pewnie będą posiadać taki przewód.

szkoda czasu i pracy na prowizorki...

Dzięki za info :) Pytałem, ponieważ myślałem, że jest możliwość naprawienia. Oczywiście tak, żeby za 2-3 m-ce nie rozkręcać przewodów kolejny raz. Zaglądałem już na Allegro i zauważyłem, że za jakieś 100zł można takie przewody dostać. Pytanie teraz na co zwrócić uwagę przed zakupem, aby po zamontowaniu nie okazało się, że dalej gdzieś cieknie...

W zeszłym roku przetarł mi się wężyk od wspomagania. Zapłaciłem za zarobienie nowego 20zł więc na prawdę warto się najpierw tym zainteresować zamiast kupować wątpliwej jakości używki. Wpisujesz w google "hydraulika siłowa" + Twoje miasto i wszystko wiadomo

Amortyzatory
Powrót