Demontaz podsufitki

master007

Nowy
Auto
Alfa 147 1.9 JTD Distinictive 2001r
Hej
Mialem jakis czas temu nieprzyjemna sytuacje, że śnieg spadł z dachu i uszkodzil mi troche dach oraz maske :/
Wiecie moze jak zdemontowac podsufitke by wypchnac dach?? konkretnie tylko jej przednia czesc. Zapewne sa jakies sruby pod daszkami przeciwslonecznymi i ew pod lampka ale chcialem sie dowiedziec konkretnie by nieczego nie polamac :))

Kiedyś też pytałem ;) to dowiedziałem się że poprostu odkręcasz wszystkie rzeczy które są przymocowane na podsufitce.. ściągasz uszczelkę drzwi i powinna zejść..

hmm a nie wiesz czy ona nie jest miejscami klejona?? bo w 145 tak bylo :/

Podobno nie :P ale głowy nie dam bo wkońcu miałem ważniejszcze rzeczy niż kombinowanie z podsufitką.. także jej demontaż jeszcze przede mną ;)

Współczuje :/ w takim razie liczę na relacje jak zdejmiesz.. bo ja planuje z pobudek czysto estetycznych za jakiś czas.. podmienić na oklejoną czarną skórą.. ;)

to samo chce zrobić tak samo przy jednej robocie + wszystkie słupki bo znaleźć od GTA to jak trafić milion w totka :D

przede mną też, niestety antena zaczyna przeciekać ;/

Omen dałem radę to zrobic bez ściągania podsufitki : DD

wyciągłem tylną lampkę, wsadziłem płaski klucz chyba 23 nie pamiętam juz i odkręciła się :) Nawaliłem silikonu od strony dachu, zawołałem sąsiada docisnął mi antenę, a ja szybko do środka i dokręciłem, chociaż aż tak szybko jak odkręcenie to nie trwało :P Najważniejsze, efekt jest pozytywny :)

Znam przynajmniej jedną osobę która ściągała podsufitkę w 147 - nie była klejona. Jak usuniesz wszystkie trzymające ją elementy to powinna sama zejść.
A co do czarnej podsufitki to rzeczywiście rzadko można trafić w idealnym stanie. Ostatnio była jakaś u szwagrów i pewnie jeszcze jest bo miała jakieś uszkodzenie i kosztowała chyba 400zł.

Znam przynajmniej jedną osobę która ściągała podsufitkę w 147 - nie była klejona.

Mnie?
Potwierdzam, podsufitka nie jest klejona. Z tego co pamiętam jest jeden rzep na środku dachu, przy czym mogę mylić z 156 w sedanie, bo tam też zrzucałem podsufitkę.

dzieki panowie za info :)) mam nadzieje ze uda mi sie to zrobic bez start hehe

Głupie pytanie, widziałem fajną podsufitkę do mojej Belli AR 147, tylko się waham z zakupem. Otóż nie wiem jak by ją przetransportować w mojej Belli. Czy ona normalnie by się zmieściła do samochodu z złożonymi fotelami tylnymi czy musiałbym najpierw przed odbiorem zdjąć starą u siebie i później przy odbieraniu jakoś stało lub tymczasowo ją instalować?

Głupie pytanie, widziałem fajną podsufitkę do mojej Belli AR 147, tylko się waham z zakupem. Otóż nie wiem jak by ją przetransportować w mojej Belli. Czy ona normalnie by się zmieściła do samochodu z złożonymi fotelami tylnymi czy musiałbym najpierw przed odbiorem zdjąć starą u siebie i później przy odbieraniu jakoś stało lub tymczasowo ją instalować?

Myślę że dasz radę , jedynie możesz pamiętać żeby ogarnąć sobie jakiś stelaż na tą podsufitkę gdyż zbytnio elastyczna nie jest .

Myślę że dasz radę , jedynie możesz pamiętać żeby ogarnąć sobie jakiś stelaż na tą podsufitkę gdyż zbytnio elastyczna nie jest .
Czyli rozumiem że zmieściłaby się do autka z złożonymi siedzeniami, tylko jakieś tam podparcie by się może przydało?

A czym się różni czarna? Mam wersję TI i faktycznie mam czarną podsuitówkę. Ale jako nie zwracam uwagi na nią.

Amortyzatory
Powrót