• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Czyszczenie przepustnicy i jej adaptacja.

miedziu

Nowy
Auto
AR 147, 1.6 105KM, rocznik 2001
Witam.
Jako że jutro robię mały serwis mojej Belli (uszczelnienie misy olejowej, wymiana oleju i filtra, wymiana filtra powietrza i ogarnięcie trochę komory silnika) to postanowiłem odrazu wyczyścić przepustnicę, ponieważ na komputerze u diagnosty wyszło że jest 7% otwarcia, przy puszczonym pedale. Problem mam taki, że naczytałem się, że często po wyczyszczeniu przepustnicy trzeba zrobić jej ponowną adaptację, i części aut trzeba zrobić, a u innych nie trzeba.
Jak ją wyczyścić, by nie trzeba było robić jej ponownej adaptacji ? Co należy zrobić po jej wyczyszczeniu i założeniu (słyszałem o jakimś przekręcaniu kluczykiem co 10min.).

Z góry dziękuję i proszę o pomoc.

W twoim przypadku jedyne co możesz zrobić to odpiąć aku na czas czyszczenia oraz po całej operacji podpiąć kompa i zrobić jedynie kasowanie parametrów adaptacyjnych.Przy czym ten sterownik silnika akurat mam EGAS czyli elektronicznie sterowana przepustnica bez linki i sam się ustawi po kilku kilometrach.Ja bynjamniej z tym systemem nie miałem nigdy żadnych kłopotów.Przy zmianie rozrządu zawsze czyszcze tę przepustnice potem zakładam wąz odpalam i jadę sie przejechać pare kilometrów.

Potwierdzam w 147 adaptacja przy czyszczeniu nigdy nie była mi potrzebna.. chyba że Twoje czyszczenie dotrze do przepływomierza i go uszkodzisz czyszczeniem wtedy po ponownym podpięciu zaczną pewnie falować obroty :P w moim przypadku tak się stało że padała mi przepływka, myślałem że ją wyczyszczę ale nic to nie dało i musiałem wymienić.. potem wziąłem się za czyszczenie przepustnicy i żadne adaptacje nie były konieczne..

Amortyzatory
Powrót