Odnowa panelu sterowania szyb.

• Autor wątku Autor wątku arturd4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
od spodu gdzie jest schowek na górze odkręcasz śrubkę i mechanika wychodzi, musisz odpiąć jeszcze DWA kable.

no dokładnie, bardzo prosto go wymontować

Witam podepne sie do tematu :)
Mianowicie chodzi mi o wymiane wew. panenu sterowania szyb przód od strony kierowcy

DSC00825.jpgznacznik 1.jpgznacznik 2.jpgznacznik 3.jpg

Jak widać na zdjeciu wyłamał mi sie mały element przez co jest niestabilny guzik i problem przy zamykaniu szyby.
Pytanie brzmi czy mozna dokupic sama ta wew. czesc czy trzeba całość ewentualnie ktos moze ma od odsprzedania ;)

- - - Updated - - -

Witam podepne sie do tematu :)
Mianowicie chodzi mi o wymiane wew. panenu sterowania szyb przód od strony kierowcy

DSC00825.jpgznacznik 1.jpgznacznik 2.jpgznacznik 3.jpg

Jak widać na zdjeciu wyłamał mi sie mały element przez co jest niestabilnu guzik i problem przy zamykaniu szyby.
Pytanie brzmi czy mozna dokupic sama ta wew. czesc czy trzeba całość ewentualnie ktos moze ma od odsprzedania ;)

Zdjąłeś tą górną pokrywę bez wyjmowania całego panelu z boczku czy tylko tak do zdjęć wsadziłeś?

Wewnętrznej części nie kupisz jako zamiennej (przynajmniej nie spotkałem się z tym), a całość kupować to spora suma dla takiego elementu. Nawet uszkodzone są drogi a używane bardzo często są w takim lub gorszym stanie. Ja sobie poradziłem dość prosto z czym takim i prawie rok już działa bez problemu. Oczywiście sporo osób uzna to za druciarstwo i prawidłowo bo poradziłem sobie kawałkiem drucika :).

P.S. Zdjęcia są w odwrotnej kolejności.

Załączniki

• Naprawa przełącznika (2).jpg
    Naprawa przełącznika (2).jpg
    299.7 KB · Wyświetleń: 201
  • Naprawa przełącznika (3).jpg
    Naprawa przełącznika (3).jpg
    250.3 KB · Wyświetleń: 211
  • Naprawa przełącznika (4).jpg
    Naprawa przełącznika (4).jpg
    234.8 KB · Wyświetleń: 231
  • Naprawa przełącznika (5).jpg
    Naprawa przełącznika (5).jpg
    241.3 KB · Wyświetleń: 214
  • Naprawa przełącznika (7).jpg
    Naprawa przełącznika (7).jpg
    206.1 KB · Wyświetleń: 219
Lepiej jednak wyjąć cały panel bo wygodniej się wtedy z nim operuje. A co drucika - będzie zdecydowanie trwalszy niż to fabryczne rozwiązanie.

Lepiej jednak wyjąć cały panel bo wygodniej się wtedy z nim operuje. A co drucika - będzie zdecydowanie trwalszy niż to fabryczne rozwiązanie.
Dużo z tym roboty ja tak na szybkiego chcialem zdjecia tylko zrobic :)
Jeszcze jedno pytanko dziure na dricik wierciłes czy jak ??

Ostatnia edycja:
Roboty z wyjęciem panelu jest dosłownie kilka - kilkanaście sekund :).

Drucik przewlekałem przez dziurkę, która tam już jest. Tzn jest miedzy tymi dwoma wypustkami, z których jednej nie masz.

oki tylko musze ogarnac jak to wyjąć i za tydzień wyposaże Alfe w drucik :):):)

Dzisiaj zabrałem sie za naprawe ale musialem zdjac caly bok bo mi panel sie posypal i te małe "pipki" powylatywały odpowiedzialne za docisk do plytki sterujacej jenda sie zgubiła ale zwykla pineska spiłowana (ostry koniec) idealnie sie nadała drucik zamocowany i wszystko ladnioe pieknie działa jak narazie hehe :)

Pozdro :)

Powracam do mojego starego tematu, gdyz nie moglem zabrac sie za to wczesniej. Jak wyciagnac panel juz wiem, jednakze pojawia sie kolejny problem - tak jak widac na zdjeciu mam taka bryle. Jak pozbyc sie tego dolu i guzikow?

DSC_0343.jpg

Na przykładzie panelu sterowania szybami pasażera - ten kierowcy pewnie analogicznie.

56616d1337703138-szybka_naprawa_panelu_sterowania_szyba-naprawa_prze_cznika_6_.jpg

mocowanie dolnego elementu panelu, ()czerwone - wypustki mocujące, ()żółte - otwory mocujące

56617d1337703140-szybka_naprawa_panelu_sterowania_szyba-naprawa_prze_cznika_7_.jpg

mocowanie górnego elementu panelu, ()czerwone - wypustki mocujące, ()żółte - otwory mocujące

Powracam do mojego starego tematu, gdyz nie moglem zabrac sie za to wczesniej. Jak wyciagnac panel juz wiem, jednakze pojawia sie kolejny problem - tak jak widac na zdjeciu mam taka bryle. Jak pozbyc sie tego dolu i guzikow?

Pokaż załącznik 99348

jak odwrocisz muszisz delikatnie podwarzac aby zaczepy poscily i wtedy bedziesz mogł dojsc do reszty

Ja dzisiaj się za to zabrałem i żałuję ;/ tyle roboty, a rezultaty takie sobie, słabo to pomalowałem. Do tego za cholerę nie mogłem wyjąć samych rączek i pomalowałem je na boczkach (co też nie wyszło najlepiej)... co mogę dodać od siebie: Do samego spray-u dokupcie lakier bezbarwny i jakiś podkład bo tak to lipa wyjdzie i pewnie porysuję się jeszcze gorzej wraz z użytkowaniem.

Amortyzatory
Powrót