Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Drganie z tyłu samochodu

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    159, 1.9 8v 162 hp

Domyślnie Drganie z tyłu samochodu

Witam. Miesiąc temu miałem mały incydent, mianowicie uderzyłem tylnym kołem o krawężnik. Musiałem wymienić wahacze z tyłu oraz wymieniłem przy okazji zawieszenie plus łączniki stabilizatora tył. Mimo wszystko po tym tył samochodu lekko drga, najbardziej przy 50km/h gdy przekraczam 80 drgania ustępują, również gdy z tyłu siedzą 2 osoby drgań również nie ma.
    Wykluczam opony plus felgi gdyż na innych występuje ten sam problem. Myślałem że może to być wina drążka reakcyjnego, ale czekam na Wasze opinie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar semri
    Mieszka w
    Bydgoszczy
    Auto
    166 3.2 V6 Ti

Domyślnie

A sam stab się nie wykrzywił.
    W 147 tez się ustawia geometrie na tyle?
    Alfa Romeo 166 V6 3.2 Ti
    Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20V
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTDm 20V 228KM 460Nm - wspomnienie

Użytkownik Znawca Avatar wheelerwasp02
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM

Domyślnie

A wymieniając zawieszenie zmieniałeś gumy/poliuretany w drążku stabilizacyjnym (stabilizator) ? bo skoro już wymieniałeś całość to całość, być może to ich wina.. bo zakładam że skoro nie zmieniłeś całego stabilizatora to byłeś pewien że jest prosty/niepogięty..

A które wahaczu z tyłu zmieniałeś, bo trochę ich tam jest ? i co znaczy że wymieniłeś zawieszenie ?
    Pozdrawiam Kuba

Pomogłem kliknij "Podziękuj"

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał kaaamilp Zobacz post
    najbardziej przy 50km/h gdy przekraczam 80 drgania ustępują,
    Krzywa felga lub co bardziej prawdopodobne rozwarstwiona osnowa na oponie , popularny bąbel (wybrzuszenie)
    Ostatnio edytowane przez Dariusz156 ; 11-03-2013 o 15:33
    Moja Bella

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Skoro napisał że dzieje się mu tak na dwóch różnych zestawach felg to chyba eliminuje felgi i opony z opcji do wyboru.. raczej każdy zauważy bąbla na oponie lub krzywą felgę szukając przyczyn..
    Pozdrawiam Kuba

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Sory mój bląd!!
    Moja Bella

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    159, 1.9 8v 162 hp

Domyślnie

Wymieniłem kompletne amortyzatory wraz z łącznikami stabilizatora, cały stabilizator nie jest skrzywiony więc to odpada.
    Natomiast co do wahaczy to wymieniłem wahacze poprzeczne (jeden dłuższy drugi krótszy)
    Jedyne czego nie wymieniałem w miejscu gdzie wystąpilo skrzywienie koła to ten gruby wahacz lub inaczej drążek reakcyjny, wstrzymałem się z nim gdyż kosztuje on 250 zł a jest to tylko pół metrowy kawałek metalu.
    W alfie 147 z tyłu nie ustawiamy geometrii.

"gumy/poliuretany w drążku stabilizacyjnym" - nie bardzo wiem o co chodzi, czy stabilizator z tyłu samochodu ma jakieś gumy ?

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Hmm nigdy nie słyszałem o nazwie drążek reakcyjny to mnie zmyliło bo o ile wiem to się zwie wahacz wzdłużny w 147.. no i wbrew opinii taki solidny on nie jest bo ta "rura" jest pusta w środku więc bardzo łatwo go wygiąć przy takiej przygodzie jaka Ci się trafiła a już najłatwiej zniszczyć tą "dziwną" tuleję w tym wahaczu która nie jest zwykłą tuleją gumową ale to jakiś patent tam w środku AR sobie wymyśliło stąd też cena..

Druga sprawa co to za bzdura że z tyłu w 147 nie ustawiamy geometrii ? to po co są śruby regulacyjne na wahaczach poprzecznych ? bo chyba nie dla ozdoby..

gumy/poliuretany w stabilizatorze się zmienia.. tak owszem ma on takie dwie obejmy mocowane do sanek w których są gumy a w których to gumach trzyma się stabilizator, warto przy wymianie wrzucić tam poliuretany to dłużej pożyją te tuleje..
    Pozdrawiam Kuba

Użytkownik Rowerzysta Avatar orsonik
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Alfa 147 2003r 1.9jtd 140KM

Domyślnie

całkiem prawdopodobne jest to , że wpadając w krawężnik oprócz delikatnego w Bellach zawieszenia padło ci łożysko , bo miedzy innymi są tego objawy koszt od 230-600 zł część i trochę cierpliwości samemu to możesz zrobic

Użytkownik Romeo Avatar Avari
    Mieszka w
    Włodawa
    Auto
    AR 147 2003r 1,9JTD 115KM

Domyślnie

Cytat Napisał orsonik Zobacz post
    całkiem prawdopodobne jest to , że wpadając w krawężnik oprócz delikatnego w Bellach zawieszenia padło ci łożysko , bo miedzy innymi są tego objawy koszt od 230-600 zł część i trochę cierpliwości samemu to możesz zrobic
    I tu byłbym bardziej skłonny do tego. Bo jak grzmotnął tak porządnie to dość prawdopodobne że skrzywiła się piasta łożyska. Bo raczej na trzęsienie nie ma wpływu stabilizator czy inne elementy. Drążek wątpię bo on nie kręci się żeby generować drganie ewentualnie zgięty może kłaść oponę i ją ścinać. Skoro opona i felga odpadają to ruchomy element który może generować drganie to tylko piasta łożyska.