• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Drganie z tyłu samochodu

kaaamilp

Nowy
Auto
159, 1.9 8v 162 hp
Witam. Miesiąc temu miałem mały incydent, mianowicie uderzyłem tylnym kołem o krawężnik. Musiałem wymienić wahacze z tyłu oraz wymieniłem przy okazji zawieszenie plus łączniki stabilizatora tył. Mimo wszystko po tym tył samochodu lekko drga, najbardziej przy 50km/h gdy przekraczam 80 drgania ustępują, również gdy z tyłu siedzą 2 osoby drgań również nie ma.
Wykluczam opony plus felgi gdyż na innych występuje ten sam problem. Myślałem że może to być wina drążka reakcyjnego, ale czekam na Wasze opinie.

A sam stab się nie wykrzywił.
W 147 tez się ustawia geometrie na tyle?

A wymieniając zawieszenie zmieniałeś gumy/poliuretany w drążku stabilizacyjnym (stabilizator) ? bo skoro już wymieniałeś całość to całość, być może to ich wina.. bo zakładam że skoro nie zmieniłeś całego stabilizatora to byłeś pewien że jest prosty/niepogięty..

A które wahaczu z tyłu zmieniałeś, bo trochę ich tam jest ? i co znaczy że wymieniłeś zawieszenie ?

Skoro napisał że dzieje się mu tak na dwóch różnych zestawach felg to chyba eliminuje felgi i opony z opcji do wyboru.. :P raczej każdy zauważy bąbla na oponie lub krzywą felgę szukając przyczyn..

Wymieniłem kompletne amortyzatory wraz z łącznikami stabilizatora, cały stabilizator nie jest skrzywiony więc to odpada.
Natomiast co do wahaczy to wymieniłem wahacze poprzeczne (jeden dłuższy drugi krótszy)
Jedyne czego nie wymieniałem w miejscu gdzie wystąpilo skrzywienie koła to ten gruby wahacz lub inaczej drążek reakcyjny, wstrzymałem się z nim gdyż kosztuje on 250 zł a jest to tylko pół metrowy kawałek metalu.
W alfie 147 z tyłu nie ustawiamy geometrii.

"gumy/poliuretany w drążku stabilizacyjnym" - nie bardzo wiem o co chodzi, czy stabilizator z tyłu samochodu ma jakieś gumy ?

Hmm nigdy nie słyszałem o nazwie drążek reakcyjny to mnie zmyliło bo o ile wiem to się zwie wahacz wzdłużny w 147.. no i wbrew opinii taki solidny on nie jest bo ta "rura" jest pusta w środku więc bardzo łatwo go wygiąć przy takiej przygodzie jaka Ci się trafiła a już najłatwiej zniszczyć tą "dziwną" tuleję w tym wahaczu która nie jest zwykłą tuleją gumową ale to jakiś patent tam w środku AR sobie wymyśliło stąd też cena..

Druga sprawa co to za bzdura że z tyłu w 147 nie ustawiamy geometrii ? to po co są śruby regulacyjne na wahaczach poprzecznych ? bo chyba nie dla ozdoby..

gumy/poliuretany w stabilizatorze się zmienia.. tak owszem ma on takie dwie obejmy mocowane do sanek w których są gumy a w których to gumach trzyma się stabilizator, warto przy wymianie wrzucić tam poliuretany to dłużej pożyją te tuleje..

całkiem prawdopodobne jest to , że wpadając w krawężnik oprócz delikatnego w Bellach zawieszenia padło ci łożysko , bo miedzy innymi są tego objawy koszt od 230-600 zł część i trochę cierpliwości samemu to możesz zrobic :)

całkiem prawdopodobne jest to , że wpadając w krawężnik oprócz delikatnego w Bellach zawieszenia padło ci łożysko , bo miedzy innymi są tego objawy koszt od 230-600 zł część i trochę cierpliwości samemu to możesz zrobic :)
I tu byłbym bardziej skłonny do tego. Bo jak grzmotnął tak porządnie to dość prawdopodobne że skrzywiła się piasta łożyska. Bo raczej na trzęsienie nie ma wpływu stabilizator czy inne elementy. Drążek wątpię bo on nie kręci się żeby generować drganie ewentualnie zgięty może kłaść oponę i ją ścinać. Skoro opona i felga odpadają to ruchomy element który może generować drganie to tylko piasta łożyska.

Możliwe że Panowie macie rację co do tego łożyska, gdyż słychać trochę szum. Jak tylko rozbiorę łożysko to dam znać czy w tym pies pogrzebany.

Amortyzatory
Powrót