Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Czy to objawy przegubu wewnętrznego?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    QJawyY
    Auto
    Giulietta 2.0 ~200KM 440Nm 2010r

Domyślnie Czy to objawy przegubu wewnętrznego?

Wszystko zaczęło się od delikatnych i dość cichych stuków podczas ujmowania gazu na niższych biegach. Na luzie i w trakcie jazdy przy stałych obrotach cisza. Ok 50km później stukanie zamieniło się w mocne walenie jakby w podłogę (dźwięki różnie się rozchodzą po karoserii). Ledwo dojechałem z pracy do domu, a usterka zaczęła na tyle postępować, że stukot występował już nie tylko w trakcie hamowania silnikiem ale i na luzie. Autem zaczęło już tak telepać jakbym miał kwadratowe koło (prawa strona). Jakby ośka chodziła w elipsie i uderzała o coś... Wjechałem na kanał, luzu na półośce za dużego nie ma (ledwo wyczuwalny pionowy i poziomy, no i wzdłużny większy ale wiadomo że ten akurat lekki będzie). Kolega poradził, że to przegub wewnętrzny się posypał... Co prawda gumy całe, ale trzeba rozebrać żeby cokolwiek zobaczyć...Piasta na bok, 6 imbusów na p. wewnętrznym i wyszła półoś. Wrzuciłem jeszcze bieg żeby osłuchać łożysko podpory ale już było cicho. Nie mogłem zdjęć segera z przegubu zewnętrznego( homokinetyczny) ale na pierwszy rzut oka wygląda dobrze, kulki na miejscu, kręci się, ale jedna z kulek fioletowa, jakby przegrzana?! Zmarzłem wczoraj na tyle, że dałem sobie spokój z rozbieraniem koszyczka i oglądaniem gniazd. W sklepach we W-ku nie mogę dostać p.wewnętrznego więc pozostało alledrogo. Żeby tego było mało okazało się że tylna tuleja przedniego, prawego , dolnego wahacza ma straszne luzy w każdą stronę i moje pytanie, czy z powodu tego luzu zła geometria mogła powodować, że półoś nie pracowała w osi tylko jakby w minimalnej elipsie i to powodowało stuki? czy to tylko zbieg okoliczności? Muszę coś zaraz zamówić żeby przed weekendem dostać. Na pewno tuleje i właśnie przegub wewnętrzny również? czy fioletowy kolor jednej kulki coś sugeruje?
    dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

przyczyn może być kilka.
    zaczynając od rozwalonego krzyżaka po uszkodzone poduszki skrzyni i silnika.

Podczas mocnego przyspieszania problem występuje ?

Mieszka w
    QJawyY
    Auto

Domyślnie

właśnie podczas delikatnego i mocnego przyspieszania wcześniej była cisza , teraz delikatne stuki na pierwszych 2 biegach, ale w porównaniu do tego co występuje na luzie i hamowaniu silnikiem to jakbym miał kwadratowe opony i kogoś pukającego młotkiem w podłogę. Na podniesionym całym przodzie lub tylko prawej stronie ten sam objaw, jakby półoś miała opór przy obracaniu... Poduszki oglądałem i niby ok, drążek biegów 'nie chodził " ,wcześniej drgań nie miałem. Sytuacja wystąpiła na prostej drodze...Czekam na kuriera, wiezie nowy przegub homokinetyczny(103zł Alledrogo) na 28 zębów
    Ostatnio edytowane przez gramian ; 15-03-2013 o 08:40

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    LANCIA KAPPA 2,4 JTD, ALFA ROMEO 166 2,4 JTD

Domyślnie

Zalecałbym też przyjrzenie się kielichowi. Na wyrobionym kielichu nowy krzyżak za długo nie pochodzi.
    -------
    Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".

W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą
    proszę dzwonić 792 465-368

<a href=http://autosklep24.pl target=_blank rel=nofollow>http://autosklep24.pl</a>

Mieszka w
    QJawyY
    Auto

Domyślnie

Przegub zmieniony i cisza...Wjmę kulki i wyczyszcze, pewnie gniazdo tej fioletowej kulki jest wyrobione i się mogła blokować ...

corellon
    Gość

Domyślnie

Miałem takie objawy w moim poprzednim aucie. Problem pierwszy raz pojawił się przy skręcaniu na skrzyżowaniu. Krzyżak wyskoczył z kielicha i obracając się po jego rancie rozbił go na tyle, że już nie wskoczył na swoje miejsce. Przyczyną tego były urwane poduszki silnika i skrzyni. Skończyło sie na ich wymianie, regeneracji kielicha i nowym krzyżaku.