Osiowanie - Proxy

• Autor wątku Autor wątku adamgl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamgl

Guest
Panowie mam problem ,
Jestem po wymianie komputera + body - niestety padł mi sterownik silnika pech jakiś ... i musiałem nowy zestaw zakupić .
Pytanie o mrugający licznik.
Mam fes-a ale niestety nie może zapisać czegoś tam do zegarów i wywala się cała procedura. Byłem na arkuszowej w Wawie i też mi tego nie zrobili - powiedzieli że w licznikach nie można zapisać . Ogólnie w liczniki wchodzę i mogę sobie posprawdzać kontrolki itp ... komunikacja jest . O co chodzi ? może ktoś mnie naprowadzi ?
P.S. na arkuszowej nie mają ?examinatora? tylko komputerem po BT się podłączali ....

Chodzi o tablice przyrządów NQS?
Ostatnio robiłem osiowanie proxy elm327 i niestety również nie mógł odpytać tego modułu.
Próbowałem to robić za pomocą FES 3.6 MES 1.2 i za każdym razem to samo.

A macie dobre ELMy? Czy chińskie? Niedawno był temat, w którym pomagałem koledze w usunięciu rezystora... Później powinno się jeszcze dolutować cósik...

- - - Updated - - -

No i oczywiście KONIECZNIE MES 1.2 a nie FES.
Te poprzednie (nawet pierwszy MES) miał z tym problem.

A najlepiej skombinować pewny kabel, lub się z kimś umówić i "za piwko" machnąć gdzieś na chodniku... (oczywiście nie piwko, tylko proxy ;)

Kupiłem od viakena. Więc chyba sprawny ten kabel (bez przełącznika) Mam także taki z przełącznikiem ale na nim nie próbowałem.
Czy ktoś może mi MESa 1.2 zapodać na priva :) ?
Dzięki.
Jak sprawdzić czy jest sprawny kabel ? macie jakieś testy ?
Cała komunikacja działa, do wszystkiego można się dobić tylko proxy ....

mam jeszcze pytanko , gdzie można podłączyć diodę LED aby przy załączonym alarmie sobie ładnie migotała ? (mrygała - pykała itp jak kto woli)
i jeszcze jedno - klikanie kierunkowskazów - można coś zrobić aby głośniej sobie "pykały" czy też coś trzeba podłączyć ?

MESa możesz sobie ściągnąć z chomika kolegi jaboleq - chyba nie muszę Ci podawać linka, bo jesteś istotą rozumną ;)

Dzięki dałem radę :) z gryzoniem :) - nad resztą się jutro postaram zrobić ...

Też się przyłącze do tematu. Ja jestem po wymianie sterownika szyby od kierowcy i też mam migający licznik. Walczyłem z kilkoma forumowiczami z wawy jw na chodniku za piwko ale wszelkie próby na kilku kablach ELM nie dawały rady. Koniecznie dajcie znać czy się udało. U mnie też problem z "tablica przyrządów..."

sterownik taki sam? (dla 5drzwiowego lub 3drzwiowego) jak poprzedni?

- - - Updated - - -

jesteś pewny, ze sterownik dobry? Tak samo wszystko w porządku z sterownikiem tylnych szyb (pod kanapą z prawej strony)..

Czytamy kolego czytamy... ;) Ja mam GT więc jakie tylne drzwi :D Sterownik dobrze dobrany, pozostaje kwestia zrobienia proxy.

cholera... uciekło mi. Zauważyłem, że 1.9 JTD 16v i 150KM. Wybacz.

A na starym sterowniku jest OK? Bo może to nie jest wina sterownika szyb, tylko czegoś innego?
Generalnie jest tak, że jak wypniesz sterownik, a podepniesz inny, ale taki sam, to powinno wszystko śmigać bez proxy.
Czujnik temperatury zewnętrznej działa (wyświetla na desce temperaturę)?

Kod:
Generalnie jest tak, że jak wypniesz sterownik, a podepniesz inny, ale taki sam, to powinno wszystko śmigać bez proxy.
- nie powinno tak być, poniewaz każdy sterownik ma zapisany kod rozpoznania swojego body komputera.
- dlatego tez jak body nie rozpozna nowego urządzenia to licznik mruga i należy zrobić Proxy alignment.
- podczas tego programowania, body komputer odpytuje urzadzenie, jeśli jest na naszej liscie to wpisuje do urzadzenia "kod rozpoznania body".
- wtedy tez licznik przestaje mrugać, informujac że urzadzenie zostało poprawnie dołączone i jest funkcjonalne.

- jeśli jednak licznik dalej mruga to znaczy że jest dalej problem z tym urządzeniem.
- może miec inną wersję oprogramowania niz ma zapisane w body komputerze lub wystepują problemy z komunikacją po CAN.
- czasami pomaga odłączenie akumulatora na 3- 4 minuty lub poprawienie styków.
- MES wersja 1.3 został poprawiony w obsłudze z interfejsem ELM 327 ver 1.4.

Ostatnia edycja:
Dzięki za poprawienie. Myślałem, że jest trochę inaczej (cały czas się uczymy :)

Hej,
Zrobiłem tak jak pisaliście i niestety mam takie coś :
alfa.jpg
Sterownik jest taki :
alfa2.jpg
To w większej rozdzielczości :
http://www.macafe.pl/alfa/
Jest tu też log :)
Proszę o sugestie i ewentualną pomoc przez np. TeamViwer-a :)
Mogę się podpiąć modemem ... :)

Ostatnia edycja:
Jak ogarniesz to powiedz co i jak po koleji. No i nie ukrywam, licze że dasz się gdzieś złapać na mieście ;)

Hej.
Więc przejechałem AFAOBD ale połączył mi się tylko z zegarami, z niczym innym się nie chciał ten program połączyć. Żadnych błędów nie znalazł. MES niestety nie przeprowadził proxy. to samo jak wyżej. Jakieś sugestie Panowie ?
Wrzuciłem nowe logi do : http://macafe.pl/alfa/nowe_logi/
Proszę się zapoznać z kodami błędów : http://macafe.pl/alfa/alfa3.jpg i jak to naprawić ? Mam jeszcze angola więc górę z czujnikami mogę przełożyć ale co z resztą ? O co chodzi z tym światełkiem od zapalniczki i klimy ? Gdzie tego szukać ?
Powiem tak , że co podłączenie kompa pod mojej żonki alfę to nowe jakieś informacje ... - ja śmigam passatem na co dzień .. ale Alfa z SS nieźle wymiata :) tylko żeby była mniej problematyczna :)

- alfaobd dość dobrze się łączy z 147 TS.
- Proxy alignment tez wykonuje poprawnie.
- wyglada na to że nie wykonałes konfiguracji parametrów transmisji dla oprogramowania AlfaOBD lub też interfejs coś szwankuje.
- MES troche idzie na skróty, dlatego dobrze sie łączy, jak znajde zrzut z konfiguracji alfaobd to dołaczę.

- body ciągle ma bledy od tego światełka zapalniczki oraz od czujników alarmu.
- za to dziwnie jest z NQS, tablicą przyrządów ona nie ma błedu żadnego a powinna mieć minimum o braku połączenia z body.

- konfiguracja z giulietty ale tak samo jest z parametrami dla 147 TS.

Załączniki

• o0.jpg
    o0.jpg
    65.1 KB · Wyświetleń: 259
  • r0.jpg
    r0.jpg
    55.6 KB · Wyświetleń: 213
Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót