Dziwna praca silnika

• Autor wątku Autor wątku SnakeDoc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SnakeDoc

Guest
Witam. Mam taki problem: kiedy odpalam samochód i silnik jest zimny, słychać i czuć że silnik chodzi nierównomiernie, delikatnie szarpie, nie ma ciągłości w pracy silnika, można to nawet dostrzec po rurze wydechowej...Samochód był podpinany pod komputer i żadnych błędów nie wykazało... Co to może być ? Kiedy silnik już się nagfrzeje chodzi równomiernie, tak jak powinno być. Proszę o pomoc, mechanik też nie może niczego się doszukać ;/

- - - Updated - - -

Dodam, że rozrząd był wymieniany miesiąc temu, wraz z filtrem oleju i powietrza... Znajomy przypuszcza, że może to być przepustnica. Czytałem o tym na forum, dużo osób miało taki problem kiedy wariator był do wymiany. Jednak po podpięciu nawet na zimnym silniku komputer nie pokazuje żadnych błędów, wszystko jest ok.

Nie mam pojęcia ile mają świece, wymieniany był cały silnik wraz z rozrządem i filtrami, ponieważ kupiłem auto z uszkodzonym silnikiem...

To sie dowiedz jak wyglądają. Twój opis wskazuje na stare świece, zużyte, tym bardziej ze silnik niewiadomego stanu.

Praca zimnego silnika, słychać jak przerywa, najbardziej jest to widoczne na rurze wydechowej (w dalszej części filmu) jak "klekocze" i przerywa. Na następnym filmiku jest pokazana praca rozgrzanego silnika

- - - Updated - - -

silnik był w bardzo dobrym stanie, mechanik sprawdzał świece, sondy i wszystko było wporządku. Jednak jeżeli myślisz, że może być to wina świec mogę jechać do niego i niech dokładnie sprawdzi. Mam jeszcze filmik z pracą rozgrzanego silnika ale muszę poczekać zanim go zamieszcze z powodu limitu :)

- - - Updated - - -

Nikt się nie wypowie ?

dziwnie ten silnik chodzi.. ale ciężko tak ocenić z filmu i tym bardziej jak nie wiadomo jaki to silnik

Ostatnia edycja:
Powinnes dodac ze zagazowany i dopisac czy tak samo chodzi na bezynie jak na gazie

- - - Updated - - -

Kupujac uzywany silnik nie wiesz o nim nic przy wymianie rozrzadu koniecznie wymiana pompy wody i wariatora oraz swiec jesli nie byloby gazu to po 100tys obstawiajac ze byly platyny co do swiec do instalacji gazowej musialby poradzic ci jakis uzytkownik co posiada u siebie inst gazowa

Praca zimnego silnika, słychać jak przerywa, najbardziej jest to widoczne na rurze wydechowej (w dalszej części filmu) jak "klekocze" i przerywa. Na następnym filmiku jest pokazana praca rozgrzanego silnika

- - - Updated - - -

silnik był w bardzo dobrym stanie, mechanik sprawdzał świece, sondy i wszystko było wporządku. Jednak jeżeli myślisz, że może być to wina świec mogę jechać do niego i niech dokładnie sprawdzi. Mam jeszcze filmik z pracą rozgrzanego silnika ale muszę poczekać zanim go zamieszcze z powodu limitu :)

- - - Updated - - -

Nikt się nie wypowie ?

Na 90% sa to świece lub cewki - mam tak samo na zimnym silniku a wiem ze mam cewkę na 3 cylindrze do wymiany + wszystkie świece.

Na 90% sa to świece lub cewki - mam tak samo na zimnym silniku a wiem ze mam cewkę na 3 cylindrze do wymiany + wszystkie świece.

To już mnie uspokoiłeś, myślałem już ze to wariator... uffff ;p

- - - Updated - - -

Tak chodzi silnik rozgrzany, wszystko wporzadku, ucichło klekotanie i przerywanie.

- - - Updated - - -

Czy z tego powodu zauważyłeś, że auto Ci więcej pali ? Można narazie z tym jezdzic, nie bedzie to miało złego wpływu na silnik ? Dzieki za odpowiedź ;)

Czytałem o tym na forum, dużo osób miało taki problem kiedy wariator był do wymiany
jak jest moc tego silnika? 105 czy 120 KM? jeśli 105 to nie ma wariatora.

druga sprawa to widzę znaki na obudowie rozrządu więc pewnie pasek był wymieniany na znaki a nie na blokadach a to poważny błąd w tych silnikach

Czy z tego powodu zauważyłeś, że auto Ci więcej pali ? Można narazie z tym jezdzic, nie bedzie to miało złego wpływu na silnik ? Dzieki za odpowiedź ;)

Tak i to nawet duży choć po części to tez przez zimę (średnie skok z 8 do 10). Bella straciła też w mojej opinii parę koników i nie ciągnie tak jak powinien. Ponadto przy wysokim mrozie (-10 do -15)zaczął wyskakiwać MCSF i auto nie chodzilo na 1 gar przy pierwszym odpaleniu. Nie warto z tym czekać bo zajedziesz silnik.

Jest to.silnik od 156 1.8 144 konie. Jutro zaprowadze do mechanika i powie dokladnie co z nim jest nie tak. Nie uwazasz jednak, ze gdyby to byly swiece lub cewki pokazalby do komputer ? Jednak po podpieciu nie ma zadnych bledow i nic nie wykazuje a auto po rozgrzaniu chodzi dobrze . Spalanie srednie po miescie to 14-15 ale tak pokazuje komputer w rzeczywistosxi jest mniejsze, poniewaz konputer liczy zawsze od ruszenia i zmiany biegow 25 l i odrazu spada. Bede wiedzial ile pali jak przejade rowne 100 km i dotankuje gaz do pelna, wtedy pokaze ile wejdzie do pelnej butli i bede mial spalabie na 100 ;) Chociaz napewno przy takich mrozach pali wiecej tym bardziej, ze robie krotkie trasy.

u mnie błąd na komputerze że coś jest nie tak pokazał się dopiero po pierwszym wyskoczeniu MCSF. Tak więc jeśli jeszcze Ci nie zdechł ani razu na zimnym możesz nie mieć błędu.

Auto stoi od dwóch dni u mechanika i nie może znaleźć przyczyny, na komputerze zero błędów, parametry wporządku, świece, sondy, przepływomierz, wariator też wporządku... Niby nie przeszkadza w jeździe ale denerwuje i niepokoi bo tak nie powinno być, silnik nawet zimny powinien chodzić równiutko... ;//

Po Świętach zaprowadzę auto do innego mechanika... Naprawde nikt nie ma pojęcie co to może być ? ;/

na zimnym nie powinno się sprawdzać sprężania ale możesz to zrobić i pewnie będziesz miał odpowiedź. oczywiście sprężanie na zimnym silniku będzie niższe niż na rozgrzanym ale powinno być przynajmniej równe na wszystkich cylindrach. generalnie 1,8 to kiepska jednostka więc przed włożeniem powinno się sprawdzić pierścienie i panewki

Amortyzatory
Powrót