Wymiana uszczelki pokrywy zaworow

• Autor wątku Autor wątku heavy1691
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

heavy1691

Guest
Witam. W lany poniedzialek na autostradzie A1 nieopodal Rybnika moje auto sie uszkodzilo, swiece zaplonowe (NGK) zalane byly olejem - nie bylo ich praktycznie widac. Sadze ze uszkodzona zostala uszczelka pokrywy zaworow. Po wylaczeniu samochodu auto nie chcialo odpalic. Chcialem wziasc sprawe w swoje rece i odkrecic swiece by olej spowrotem sie wlal. Gdy to wykonalem auto odpalilo lecz obroty bardzo skakaly (prawie o 200 ). Z silnika wydobywal sie bialy dym, z rury wydechowej niebieski. Uszczelka pod glowica jest w porzadku bo byla wymieniana 20 t km przebiegu temu (Cometic) Wylaczylem samochod i wyciaglem kable zaplonowe by zobaczyc co jest grane, a tam znow olej sie przedostal lecz nie byly calkiem zalane. probowalem odpalic samochod ponownie lecz bez skutku.

Glownie rozchodzi mi sie o poradnik na temat wymiany tej uszelki i o porady, bo calkiem mozliwe ze problem tkwi w innym podzespole silnika.

Moj woz:
Alfa Romeo 147 ECO (105km) 1.6 Twin Spark wersja 3D
Data produkcji: 2000 r.
Data pierwszej rejestracji: 2001 r.

Pozdrawiam i Dziekuje ; )

sama wymiana uszczelki jest bardzo prosta , odkręcasz górną maskownice 4 śruby , następnie odpinasz cewki od świec , łącznie 8 śrub , wyciągasz metalową blaszke ( osłonke ), wykręcasz świece , odpinasz wężyk który wchodzi w pokrywę sama pokrywa jest z tego co pamiętam na 6 śrubach i tyle teraz delikatnie do góry cała pokrywa , możliwe żebyła nałożona spora ilość silikonu więc na początku może mocno trzymać , ale puści napewno , jak będzies dawał nową dobrze nałożyć silikon na rogi oraz przez środek , jednak nie lejemy go centymetrową warstwą ,
nie zapomnij o dobrym wyczyszczeniu zarówo pokrywy jak i głowicy ,

potem wszytko skręcamy w odwrotnej kolejności

i tyle jeśli chodzi o wymianę .

Ja też wymieniałem uszczelkę i nie przypominam sobie bym wykręcał świece.
Co do silikonu to dobra rada gdyż będzie pewniej trzymać.

no ja je wykręcałem , bo i tak chciałem je obejrzeć , ale faktycznie kolega ma racje nie trzeba tego robić . ale skoro miałeś tam olej to można by je wykręcić i przeczyścić

Dziekuje za odpowiedzi ; ) Wymienie ta uszczelke jak najszybciej.

Co moze byc jeszcze powodem skakania obrotow silnika, bialego dymu z silnika, niebieskiego dymu z wydechu i tych zalanych swiec ? Jedna swieca byla zalana tak ze nie bylo jej widac, a druga do polowy, czy nawet mniej.
Moze to byc uszkodzony pierscien ?

Czytalem wiele na ten temat lecz pisza ze gdy pierscien jest uszkodzony dym jest ciemny, wrecz czarny.
Pytam bo chce sie upewnic co mozna z tego objawu jeszcze wywnioskowac.

Zapewne uszczelka przepuszczała przy kanałach świec i zalało je, przepuszcza na pewno nad kolektorem i stąd biały dym z silnika. A czy śmierdzi w środku spalonym olejem z nawiewu?
Wymień również uszczelkę wałka za jednym razem by później nie rozkręcać na nowo tak jak ja.

Wymienilem uszczelke pod pokrywa zaworow. Samochod odpalil lecz musialem naladowac akumulator co mnie bardzo zdziwilo - przy przekreceniu stacyjki w celu wlaczenia samochodu kontrolki przygasaly. Naladowalem akumulator i nastapil cud - odpalil, tylko samochod pracuje jak traktor. Odczuwalne sa drgania w samochodzie i puszcza baki z rury wydechowej lecz dymu nie widac. Zastanawiam sie czy to nie jest czasem przez kable wysokiego napiecia, cewki, czy swiece - ukazala sie kontrolka silnika.

Jakie sa wasze sugestie ?

P.S. Chcialem jeszcze dodac ze przewody zaplonowe, cewki i swiece zostaly wyczyszczone.

Ostatnia edycja:
Jak trzepie to znaczy, że nie pali na któryś cylinder.

Tez tak wlasnie mysle, tylko zastanawia mnie co moglo rozladowac 10 miesieczny akumulator co az dziwna sprawa jest.

Nie dawno byl wymieniony rozrzad, moze przeskoczyl i takie cos sie robi.

Biore wszystko pod uwage

Podepnij pod laptopa i zobaczysz co to za błąd - do czego on się odnosi.
Kiedyś miałem do diagnozy lanosa 1.5 i tam również telepało całą budą, puszczał bąki i winna okazała się cewka.

Witam. W lany poniedzialek na autostradzie A1 nieopodal Rybnika moje auto sie uszkodzilo, swiece zaplonowe (NGK) zalane byly olejem - nie bylo ich praktycznie widac. Sadze ze uszkodzona zostala uszczelka pokrywy zaworow. Po wylaczeniu samochodu auto nie chcialo odpalic. Chcialem wziasc sprawe w swoje rece i odkrecic swiece by olej spowrotem sie wlal. Gdy to wykonalem auto odpalilo lecz obroty bardzo skakaly (prawie o 200 ). Z silnika wydobywal sie bialy dym, z rury wydechowej niebieski. Uszczelka pod glowica jest w porzadku bo byla wymieniana 20 t km przebiegu temu (Cometic) Wylaczylem samochod i wyciaglem kable zaplonowe by zobaczyc co jest grane, a tam znow olej sie przedostal lecz nie byly calkiem zalane. probowalem odpalic samochod ponownie lecz bez skutku.

Glownie rozchodzi mi sie o poradnik na temat wymiany tej uszelki i o porady, bo calkiem mozliwe ze problem tkwi w innym podzespole silnika.

Moj woz:
Alfa Romeo 147 ECO (105km) 1.6 Twin Spark wersja 3D
Data produkcji: 2000 r.
Data pierwszej rejestracji: 2001 r.

Pozdrawiam i Dziekuje ; )

Pisałem już w innym wątku jak puściła uszczelka i olej zalewał cewką aż dosłownie zgniła :) Dymił na niebiesko bo odkręcając swiece wpuściłeś olej do komory spalania.

Zamowilem na allegro komplet cewek uzywanych firmy bosch, komplet przewodow zaplonowych uzywanych firmy bosch, komplet swiec ngk 2 i 3 elektrodowych. Sadze ze to powinno rozwiazac problem. Cewki i przewody zaplonowe z samochodu o przebiegu 130 t km przebiegu Alfa Romeo 147 2.0 (nr wybity na cewkach z allegro jest taki sam jak na moich, rowniez to dotyczy przewodow zaplonowych; nr katalogowy cewek z aukcji: 1 227 030 071, nr katalogowy przewodow zaplonowych z auckji: 0 356 250 037) wiec nie jest tak zle, a swiece nowe.

Jakies rady by cos jeszcze wymienic ? Wszystkie uwagi mile widziane, zalezy mi na mojej belli - pare latek jeszcze musi wytrzymac ; )

Cewki: http://allegro.pl/alfa-romeo-147-156-gtv-2-0-16v-cewka-zaplonowa-i3128963994.html
Przewody: http://allegro.pl/alfa-romeo-147-156-gtv-2-0-16v-przewody-zaplonowe-i3129193159.html
Swiece: http://allegro.pl/hit-swiece-alfa-romeo-145-147-156-166-3-2-elektr-i3162148130.html

Ww. czesci wymienilem i znow to samo. Stwierdzilem ze kabelek (wtyczka), ktory jest wpinany do cewki musi byc uszkodzony lub cos nie tak z silnikiem. Na wlaczonym silniku odpinalem wtyczki. Sprawa wyglada tak gdy odpinam pierwsze 3 wtyczki to silnik zaczyna sie bardziej telepac - wiec reaguje, lecz na 4 wtyczce cos nie tak bo zero reakcji. Podlaczylem pod kompa u mechanika i powiedzial mi ze nie dziala 4 cylinder.

Jakies sugestie ?
Jak myslicie bedzie to usterka od strony elektrycznej czy mechanicznej ?

Amortyzatory
Powrót