Uszkodzone złącze elstyczne a praca silnika

• Autor wątku Autor wątku Sqad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Sqad

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 TS
Witam, mam małe pytanie, mianowicie mam uszkodzone złącze elastyczne (ewidentnie głośniej pracuje silnik i z pod auta ukazują się spaliny a samo złącze jest porozrywane) czy nieszczelność przed katem i sondą lambda może spowodować zmiane w pracy i spalaniu silnika?

Ja sam rozumuje to w taki sposób: dziura przed katem powoduje zmiane w składzie spalin, sonda otrzymuje błędne wartości a zarazem sama podaje zły skład mieszanki do silnika, co za tym idzie, auto ma mniej mocy i spalanie wzrasta.

Błędy na kompie P0150 i P1178 - padnięta lambda + zly skład mieszanki. Byłem na 99% pewien ze to lambda umarła lecz po spojrzeniu pod auto i po lekturze na forum jest nadzieja ze to tylko załączę.

Co o tym sądzicie?

dobrze prawisz
posmigasz tak troszkę i sondę uj strzeli i zaś koszta - chyba że już ją trafiło :-(

koszt złącza + robota = pewnie coś koło 120zł

Samemu dam rade wymienić tą złącze elastyczne? trzeba to jakoś spawać czy na opaski wystarczy?

spaw
jak masz dostęp to kupno złącza ok 50-70zł ( chyba innych niż te wzmocnione już chyba nie ma )

Zamówiłem złącze dedykowane do 147 (owalne), byłem u mechanika powiedział mi 40-50zł za spawanie. Teraz tylko czekać i mieć nadzieje ze sonda nie padła od jazdy na dziurawym złączu.

Zmieniaj jak najszybciej bo to dla silnika napewno dobre nie jest :D

Ja jak miałem nieszczelne złącze elastyczne wydechu miałem małą "gazownię w aucie" na postoju, podczas jazdy głowa bolała i było nie dobrze - przez to że prawie całe spaliny szły do środka, tyle że ja to dość szybko zobaczyłem i wymieniłem, koszt u mojego mechanika 140 zł.

tylko złącze z tego co pamiętam jest za katalizatorem i sondami więc raczej nie ma wpływu na błędy sondy

Jest między dwoma katami w wersji 120KM a w 105KM nie wiem.

Amortyzatory
Powrót