Czyszczenie przepływomierza ???

sebawroc

Nowy
Auto
Jest: Skoda Superb 2.0 TDI. Było: 159 SW 1,9 JTD AR 147 1.9 JTD 16V 170 KM 2003 r. Passatto B5 1.8
Cześć

Kolega z pracy podrzucił mi dzisiaj swój pomysł na czyszczenie przepływomierza, który jak to określił stosuje od czasu do czasu i działa ( bynajmniej jego zdaniem ).

Ściągamy przepływomierz, z jednej strony przepływomierza zakładamy kawałek grubszej folii / gumy i zabezpieczamy np gumką recepturka. Wlewamy do przepływomierza trochę benzyny ekstrakcyjnej i powtarzamy czynność z folią / guma. Potrząsamy przepływomierzem - wylewamy syf i operację powtarzamy. Po wyczyszczeniu czekamy aż przepływomierz wyschnie i odparują resztki benzyny.
Wg. niego wyczyściło to przepływomierz ( syfu podobno miał w przepływce co nie miara ), przywróciło moc silnika bez skutków ubocznych dla samego przepływomierza.

Testował ktoś taki patent? Jakieś + lub - ktoś widzi?

Benzyna jest tłusta.
Polecam izopropanol.
Albo najpierw benzyna później izopropanol.

A ja mam takie jedno pytanie, jak wyciągnąć przepływomierz?, od góry jak wyciągnę całą podstawę akumulatora mam do wkładki swobodny dostęp, ale już żeby wyciągnąć całą przepływkę z obudową mam problem bo nie mam jak dostać się od góry do opaski mocującej przepływomierz. Dodatkowo nie wiecie może jakim dokładnie rozmiarem Torxa 5kąt Pin przykręcony jest wkład do obudowy przepływomierza ?.

Które pachną jak izopropanol więc pewnie to izopropanol w sprayu
Dobry jest jeszcze płyn do czyszczenia tarcz hamulców.

@grand231, dzisiaj, przed paroma godzinami czysciłem przepływkę w swojej alfie co prawda 140km, ale również przepływka jest pod aku, więc zakładam że niczym się nie bedzie różnić, trzeba wykręcić torxem 2 śrubki i po sprawie, na jedno trzeba zwrócić uwgę, torxy mają mniejszy lub większy bolec, w tym przypadku był ten większy, więc bit musi mieć większa dziurę, ja mam komplety kluczy z przeróżnymi wynalazkami i nie miałem problemu z doborem... przepływkę czyściłem zmywaczem do klocków hamulcowych, wysuszyłem sprężonym powietrzem (delikatnie!!!) drucik nabrał blasku tak jak alfa :D

Taki środek na przykład:

srodek-do-czyszczenia-przeplywomierzy-crc-air-sensor-cleaner.jpg

Kosztuje dwie dychy.

@grand231, dzisiaj, przed paroma godzinami czysciłem przepływkę w swojej alfie co prawda 140km, ale również przepływka jest pod aku, więc zakładam że niczym się nie bedzie różnić, trzeba wykręcić torxem 2 śrubki i po sprawie, na jedno trzeba zwrócić uwgę, torxy mają mniejszy lub większy bolec, w tym przypadku był ten większy, więc bit musi mieć większa dziurę, ja mam komplety kluczy z przeróżnymi wynalazkami i nie miałem problemu z doborem... przepływkę czyściłem zmywaczem do klocków hamulcowych, wysuszyłem sprężonym powietrzem (delikatnie!!!) drucik nabrał blasku tak jak alfa :D

Czuć różnicę w osiągach czy zachowaniu silnika? :)

Ale ten cały środek to zwykły alkohol izo, tyle że 2 razy droższy bo przepływki nie ma czym innym czyścić. ;)

Ja dosłownie 10 minut temu czyściłem przepływkę tz. sam wkład (końcówka 030) preparatem McKenic (czerwony do styków - uratowałem nim płytę główną od kompa, 2 zalane tel itp) i niestety nic nie dało - jak się niewkręcała tak po czyszczeniu również nie - 5000 rpm i blokowało ją. Tak się złożyło że miałem wkładkę przepływki od Mercedesa 3.2 - na próbę włożyłem i odziwo wszystko działa (tylko kostka się nie trzyma dobrze i musiałem chwilowo zrobić na trytkę - poprawię w wolnej chwili). Kręci do czerwonego pola i wkońcu zaczęła odcinać i zastrzyk mocy w porównaniu do muła jakiego miała :>

a spray do mycia gaźników sie nada do umycia przepływki?

a spray do mycia gaźników sie nada do umycia przepływki?

Pewno, że "nie nada" ! Jest żrący i po jakimś czasie przepływomierz pójdzie do śmieci. Powierzchnia wystająca w kanale ma układ zalany specjalnym żelem ochronnym, który potraktowany takim żrącym środkiem odejdzie do krainy wiecznych łowów. Z resztą to samo będzie w przypadku propozycji autora tego wątku. Tyle, że po dłuższym czasie. Efekt jest taki, że po czyszczeniu jest pięknie i cudownie, a po miesiącu lub dwóch zaczynają się wskazania maks 600, 800, a z rury sadzi sadzą jak z komina kamienicy w centrum Krakowa ;) Wtedy już czyszczenie nie pomaga.

Pewno, że "nie nada" ! Jest żrący i po jakimś czasie przepływomierz pójdzie do śmieci. Powierzchnia wystająca w kanale ma układ zalany specjalnym żelem ochronnym, który potraktowany takim żrącym środkiem odejdzie do krainy wiecznych łowów. Z resztą to samo będzie w przypadku propozycji autora tego wątku. Tyle, że po dłuższym czasie. Efekt jest taki, że po czyszczeniu jest pięknie i cudownie, a po miesiącu lub dwóch zaczynają się wskazania maks 600, 800, a z rury sadzi sadzą jak z komina kamienicy w centrum Krakowa ;) Wtedy już czyszczenie nie pomaga.

Więc czymmożna wyczyścić przepływke? Izopropanolem? Czy lepiej nie bawić się w czyszczenie tylko kupić nową?

Do twojego dobra przepływka to koszt około 130 zł. Izopropanol za 1 litr... ja kupowąłem po chyba 12 zł. Tylko nie żaden spray, a po prostu butelka. Jedno i drugie to żaden koszt. Ale przy czyszczeniu jest więcej zabawy, jakże dużo emocji i zawsze można posiąść jakąś wiedzę. A to mnie osobiście bawi ;) W końcu jednak i tak kupiłem przepływkę :)

na zapytanie o osiągi to powiem tyle że przestał kopcić :)

@sdero co do emocji to mogę powiedzieć że w przypadku alfy nie było, ale jak czysciłem w lagunie 1 to i owszem dotknięcie pendzelkiem kosztowało mnie 250zł za nowa przepływkę (czytaj używaną) dlatego wszelkie rady by niczym nie dotykać i suszć powietrzem sprężonym o małym ciśnieniu jak najbardziej potwierdzam! :) swoją droga zmywacz do klocków kager kosztował mnie 9zł, sprawdził się znakomicie, bo przed czyszczeniem drucik był czarny po czyszczeniu metalicznie czysty i błyszczący :)

@zwol4 do mercedesa vaneo 1,7cdi jest identyczna :) co prawda nie zamieniałem ale obudowa i wygląd identyczne - nie porównywałem oznaczeń!

Ostatnia edycja:
Kiedyś robiłem pomiary wkładek przepływomierzy (bo wszyscy sikali pod siebie wykrzykując, że tylko Bosch i nic więcej;) ). Do tego potrzebowałem dokumentację z wykresami harakterystyk i wartościami. Jest to dostępne w necie jako pdf-y. Faktycznie rodzajów jest tylko kilka i jak zauważyłem nic się nie dzieje jeśli umieścimy wkład z większym zakresem pomiarowym. Byle nasza wartość graniczna się w nich zawierała, bo rozdzielczość pomiaru jest taka sama. Nie mniej faktem jest, że niektóre tańsze podróbki wykonane są z czujnikiem nie hot-film ale hot-wire. I ich bezwładność pomiaru jest na tyle do D, że czasami są gorsze od tego który wymieniamy. Ale z tego co rozmawiałem z przedstawicielem pewnej znanej firmy, to jest już praktycznie nie spotykane, bo technologia stała się i łatwo dostępna i co najważniejsze tania. Więc wykonuje się je w takiej samej technologii jak oryginał.
Mam przepływomierz o zakresie do 1300 mg/w za 127 zł. zamiast za 350 zł +... i nie jest to Bosch :)

- - - Updated - - -

na zapytanie o osiągi to powiem tyle że przestał kopcić :)

To powinno poprawić się spalanie.

Witam, podłączę się pod temat, chciałbym wymienić pzepływomierz w mojej AR147 1.6 ale niw wiem jak otworzyć te opaski metalowe, które są zaciskowe, ma ktoś może wskazówki jak je otworzyć, żeby je póżniej zamknąć? Nigdy takich nie otwierałem, tylko te na śrubę.

Mniej więcej taka opaska?

opaska-przegubu-impergom_2079_k.jpg

Podważyć trzeba śrubokrętem środek opaski, oba końce się ze sobą zazębiają. A jak chcesz spiąć to obcęgami (kombinerkami też można ale trudniej).

Witam ja też założyłem tańszy przepływomierz i powiem że jestem nawet bardzo zadowolony

Amortyzatory
Powrót