Nie działa klimatyzacja

Auto
Alfa 147 1.9 JTD 115 KM
Witam,
Mam problem z klimatyzacją. W zeszłym roku była napełniana, uszczelniana itp. i wszystko chodziło elegancko. Dzisiaj, kiedy włączam klimę nic praktycznie się nie zmienia i wieje tak samo jak z nawiewów. Przekaźniki, bezpieczniki, kompresor sprawdzone i działają. Czynnik (gaz) jest. Przy włączeniu klimy nie działa wentylator (powinien się włączyć 1 bieg chłodnicy). Po odłączeniu czujnika od termostatu załącza się 2 bieg chłodnicy (czyli wiatrak działa). Gdzie tkwi problem? Czy to może być jakiś czujnik zepsuty/wypięty? A może problem jest w przewodach? Czy po podłączeniu pod komputer wyświetli co jest nie tak?
Bardzo proszę o pomoc, z góry dzięki.

Podłącz klimę pod kompa - powinno wykazać co jest nie tak.

A do tej pory nie korzystałeś od zeszłego roku? - organ nieużywany zanika.... Prawdopodobnie masz uszkodzony presostat - on odpowiada za włączanie wentylatorów przy pracującej klimatyzacji, albo popalone rezystory i brak I biegu wentylatora

A czy masz pewność na 100% że czynnik jest jeszcze w układzie i nie ulotnił się? Do niedawna miałem podobny przypadek, klima pięknie działała jeszcze jesienią a po zimie zonk. Wciskając zaworki było słychać że niby gaz jest bo syczało i zastanawiałem się od czego zacząć poszukiwania. Po tym jak się udałem do serwisu klimatyzacji okazało się ku mojemu zdziwieniu że układ jest prawie pusty i dlatego nie załączało klimy. Po sprawdzeniu szczelności, diagnoza-puszczają zaworki od uzupełniania gazu. Po ich wymianie i nabiciu czynnikiem wszystko pięknie śmiga i chłodzi. Tak więc nauczony własnym doświadczeniem polecałbym podjechać i sprawdzić czy gaz jeszcze jest w układzie.

A podświetlenie pokręteł klimy działa ? Alfa to bardzo przyjemny ale czasem dziwny samochód :)

A do tej pory nie korzystałeś od zeszłego roku? - organ nieużywany zanika.... Prawdopodobnie masz uszkodzony presostat - on odpowiada za włączanie wentylatorów przy pracującej klimatyzacji, albo popalone rezystory i brak I biegu wentylatora
Korzystałem przez całe lato i jesień, a w zimie z tego co wiem to jeśli damy nawiew na szyby (ostatni na pokrętle) to klima sama się zalącza. Jeśli możesz to napisz coś więcej o tym presostacie (gdzie on się znajduje i jak z wymianą). Rezystor raczej działa, bo przy odłączeniu czujnika od termostatu załącza się I bieg, a zaraz po nim II bieg.

A czy masz pewność na 100% że czynnik jest jeszcze w układzie i nie ulotnił się?
Pewności nie mam, ale przy wciskaniu zaworków słychać syczenie, czyli tak samo jak u Ciebie może być. W zeszłym roku zaraz po kupieniu Alfy pojechałem do serwisu klimy, aby ją napełnić i okazało się, że układ jest nieszczelny. Mechanik wziął samochód, pospawał jakieś 2 dziurki i napełnił klimę na nowo i już przez lato i jesień klima pięknie działała. Może po prostu jest jakaś mała nieszczelność i przez zimę czynnik uciekł, a te syczenie to tylko resztki gazu. Jutro pojadę w takim razie do tego samego serwisu co mi to zrobili w zeszłym roku i będę "reklamował"

A podświetlenie pokręteł klimy działa ?
Hehe w zimie wymieniałem właśnie te światełka podświetlenia i dzisiaj już sprawdzałem czy może czegoś tam przez przypadek nie odłączyłem, ale wszystko jest tam OK. ;)

Dzięki za pomoc jutro zobaczymy czy jest czynnik, jak będzie to pozostaje mi elektyk.

Witam, problem rozwiązany. Okazało się, że nie działał jakiś czujnik, który znajduje się w nadkolu (chyba presostat tak jak pisał kolega Maciek). Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót