Witam czy cena za usługę demontażu oraz potem montażu turbiny wynosząca 300 zł to uczciwa propozycja czy za wysoka kwota ?.
Witam czy cena za usługę demontażu oraz potem montażu turbiny wynosząca 300 zł to uczciwa propozycja czy za wysoka kwota ?.
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
Czyli jaka jest średnia cena takiej usługi, 200 zł ?.
Styczeń 2010 w warsztacie gdzie serwisowałem kiedyś auto za wymontowanie turbo, przetrzymanie auta na czas regeneracji i montaż chcieli 150 zł.
Napisałem "Styczeń 2010" bo ceny mogły iść w górę no ale myślę, że maks 200 zł za takie coś, ponad to "Zbrodnia"![]()
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KMAlfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KMAlfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16
Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack
"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"
Orientowałem się w cenach usług turbiniarskich, w turbo-tecu podobno najlepszym za czyszczenie turbiny bez demontażu powiedzieli sobie 1200 zł !, chyba biorę się za to sam.
- - - Updated - - -
Toż to dopiero prawdziwa "Zbrodnia" ;p
Mi ostatnio za demontaz/montaż turbo plus wyczyszczenie łopatek od zmiennej geometrii krzykneli 350zł. Wiec zdemontowalem sobie ja sam i nie jest to wcale trudne![]()
Alfa 145 1.4 TS
Alfa 146 1.4 TS
Alfa 147 1.9 JTD http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...tinictive.html
A czy jest może gdzieś jakaś dokładna instrukcja demontażu/montażu turbiny ?.
Raczej jej nie potrzebujesz, tzn przy montażu jest pewien warunek niby.
Demontując no to patrzysz co Ją trzyma i odkręcasz wszystko aż wyjdzierurę która idzie do IC, wężyki olejowe, wydechową stronę, a na koniec od kolektora wydechowego. Ot tyle
Montując: Są niby 2 warunki: 1: Dać nowe uszczelki 2: przed montażem dodać oleju tam gdzie idzie wężyk olejowy i pokręcić trochę Turbo (czynność powtórzyć aby było dobrze naoliwione) - chodzi tu o to aby niby przy pierwszym starcie turbo nie ruszyło na sucho.
Tak więc te 2 warunki przy montażu można by spełnić bo nic nie zaszkodzi, a może pomóc![]()
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KMAlfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KMAlfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16
Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack
"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"
cena za montaż/demontaż 300zł to chyba nie jakoś bardzo dużo. Zależy kto jak ceni swój czas. Można zrobić samemu i zajmuje to ok. 3-4 godziny zależnie od tego jak śruby będą puszczać
Przy montażu pamiętać o tym co napisał Izany bo gwarancja nie przysługuje jak ktoś będzie montował w sposób zły czyli bez oleju i uruchomi turbinę na sucho.
Jak ktoś się zastanawia gdzie regenerować to mogę polecić http://www.wycech.com/ cena może nie jest jakaś szałowa ale za to do każdej turbiny jest wydruk wyważenia na którym widać że robią to lepiej i dokładniej niż w nowych turbinach są wyważone wirniki.